Importanța potasiului în organism. Ce se întâmplă dacă ai dezechilibru de potasiu și care sunt cele mai bune surse alimentare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Importanta potasiului în organism Foto: Freepik @yuliyafurman
Importanta potasiului în organism Foto: Freepik @yuliyafurman

Importanța potasiului în organism. Ce beneficii de sănătate sunt datorate potasiului și care este doza zilnică recomandată.

 

Potasiul este al treilea cel mai abundent mineral din organism. Acesta ajută organismul să regleze fluidele, să trimită semnale nervoase și să regleze contracțiile musculare.

Aproximativ 98% din potasiul din corpul tău se găsește în celule. Dintre acestea, 80% se găsesc în celulele musculare, în timp ce celelalte 20% se găsesc în oase, ficat și globule roșii.

Odată intrat în corp, acesta funcționează ca un electrolit. Când se află în apă, un electrolit se dizolvă în ioni pozitivi sau negativi care au capacitatea de a conduce electricitatea. Ionii de potasiu poartă o sarcină pozitivă.

Organismul tău utilizează această electricitate pentru a gestiona o varietate de procese, inclusiv echilibrul fluidelor, semnalele nervoase și contracțiile musculare. Prin urmare, o cantitate scăzută sau ridicată de electroliți în organism poate afecta multe funcții cruciale.

Vezi și: Durerea de umeri, măsuri de prevenție și tratament. Care sunt cauzele și când să consulți un medic

Acestea contribuie la o serie de funcții esențiale ale organismului, printre care:

- Tensiunea arterială

- Echilibrul normal al apei

- Digestia

- Ritmul cardiac

- Contracțiile musculare

- Impulsurile nervoase

- Echilibrul pH-ului (aciditate și alcalinitate)

Organismul tău nu produce potasiu în mod natural. Așadar, este important să consumați un echilibru corect de alimente și băuturi bogate în potasiu.

Consumul de prea puțin potasiu poate duce la probleme grave de sănătate. Cu toate acestea, a consuma prea mult poate cauza probleme de sănătate temporare sau pe termen lung.

Rinichii sănătoși mențin niveluri normale de potasiu în organism, deoarece elimină cantitățile în exces prin urină.

Surse de potasiu

Cea mai frecventă sursă de potasiu provine din alimente. Sursele bogate în potasiu includ:

- Fructe, cum ar fi caisele, bananele, kiwi, portocalele și ananasul

- Legume, cum ar fi legumele cu frunze verzi, morcovii și cartofii

- Carne slabă

- Cereale integrale

- Fasole și nuci

Cei mai mulți oameni obțin suficient potasiu prin consumul unei diete echilibrate. Pentru niveluri scăzute de potasiu, un medic poate prescrie mineralul sub formă de supliment. Dacă aveți o deficiență severă, este posibil să aveți nevoie de un tratament intravenos (IV).

Vezi și: Urinarea nocturnă, semn al cancerului de prostată. Care este frecvența care indică un semnal de alarmă

Deficiența de potasiu

Anumite afecțiuni pot provoca deficiențe de potasiu sau hipokaliemie. Acestea includ:

- Boli de rinichi

- Deficiență de magneziu

- Utilizarea excesivă a diureticelor

- Transpirație excesivă, diaree și vărsături

- Utilizarea de antibiotice

Simptomele hipokaliemiei sunt diferite în funcție de cât de severă este deficiența ta.

Este posibil ca o scădere temporară a potasiului să nu provoace niciun simptom. De exemplu, dacă transpiri mult în urma unui antrenament intens, nivelul de potasiu se poate normaliza după ce mănânci o masă sau bei electroliți înainte de a se produce vreun rău.

Cu toate acestea, deficiențele severe pot pune în pericol viața. Semnele unei deficiențe de potasiu includ:

- Oboseală extremă

- Spasme musculare, slăbiciune sau crampe musculare

- Bătăi neregulate ale inimii

- Constipație, greață sau vărsături

Hipokaliemia este de obicei diagnosticată cu ajutorul unui test de sânge. Medicul tău poate solicita, de asemenea, o electrocardiogramă a inimii și o analiză a gazelor din sângele arterial pentru a măsura nivelul pH-ului din corpul tău.

Supradozaj de potasiu

Prea mult potasiu poate provoca hiperkaliemie. Acest lucru este rar la persoanele care au o dietă echilibrată. Factorii de risc pentru supradozaj includ:

- Administrarea a prea multe suplimente de potasiu

- Boli de rinichi

- Exerciții fizice prelungite

- Consumul de cocaină

- Diuretice care conservă potasiu

- Chimioterapie

- Diabet

- Arsuri grave

Cel mai evident simptom al excesului de potasiu este o bătaie anormală a inimii (aritmie). Cazurile severe pot duce la deces.

Persoanele cu cazuri ușoare de potasiu ridicat au rareori simptome vizibile. Medicul tău ar trebui să îți ceară ocazional analize de sânge dacă ai factori de risc.

Tratarea nivelurilor dezechilibrate de potasiu

Există diferite tratamente pentru nivelurile dezechilibrate de potasiu, care depind de faptul că nivelurile sunt prea ridicate sau prea scăzute.

Hipokaliemia (scăzută)

Suplimentele de potasiu sunt, de obicei, primul curs de acțiune pentru nivelurile care sunt prea scăzute. Suplimentele sunt eficiente mai ales dacă rinichii tăi sunt în formă bună.

Hipopotasemia severă poate necesita tratament intravenos, mai ales dacă vă confruntați cu bătăi anormale ale inimii.

Diureticele care economisesc potasiul pot scăpa organismul de excesul de sodiu. Acest lucru te ajuta la normalizarea nivelului de electroliți. Dar, unele diuretice și suplimente de potasiu pot fi dure pentru tractul digestiv, conform Healthline.

Adresați-vă unui medic pentru pastilele acoperite cu ceară pentru a ajuta la prevenirea problemelor digestive. Doar persoanele cu o funcție renală normală pot folosi diureticele care economisesc potasiul.

Hiperkaliemia (ridicată)

Cazurile ușoare de hiperkaliemie pot fi tratate cu medicamente eliberate pe bază de rețetă care cresc excreția de potasiu. Alte metode includ diureticele sau o clismă.

Cazurile severe pot necesita tratamente mai complexe. Dializa renală poate elimina potasiul. Acest tratament este preferat pentru cazurile de insuficiență renală.

Pentru persoanele cu rinichi sănătoși, un medic ar putea recomanda insulină și glucoză. Acestea ajută la transportul potasiului din sânge către celule pentru a fi eliminat.

Beneficiile de sănătate ale potasiului

Consumul unei diete bogate în potasiu este legat de multe beneficii impresionante pentru sănătate.

Poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale

Tensiunea arterială ridicată afectează aproape 30% din oameni.

Este un factor de risc pentru bolile de inimă, principala cauză de deces la nivel mondial. O dietă bogată în potasiu poate reduce tensiunea arterială, ajutând organismul să elimine excesul de sodiu, potrivit Healthline.

Nivelurile ridicate de sodiu pot ridica tensiunea arterială, în special pentru persoanele a căror tensiune arterială este deja ridicată.

O analiză a 33 de studii a constatat că, atunci când persoanele cu tensiune arterială ridicată și-au crescut aportul de potasiu, tensiunea arterială sistolică a scăzut cu 3,49 mmHg, în timp ce tensiunea arterială diastolică a scăzut cu 1,96 mmHg.

Poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt aglomerări de materiale care se pot forma în urina concentrată.

Calciul este un mineral comun în calculii renali, iar mai multe studii arată că citratul de potasiu scade nivelul de calciu din urină.

În acest fel, potasiul poate ajuta la combaterea pietrelor la rinichi. Multe fructe și legume conțin citrat de potasiu, așa că este ușor de adăugat în dieta ta.

Poate ajuta la protejarea împotriva accidentelor vasculare cerebrale

Un accident vascular cerebral apare atunci când lipsește fluxul sanguin către creier. 

Mai multe studii au constatat că o dietă bogată în potasiu poate ajuta la prevenirea accidentelor vasculare cerebrale.

Într-o analiză a 33 de studii care au inclus 128.644 de participanți, oamenii de știință au descoperit că persoanele care au consumat cel mai mult potasiu au avut un risc cu 24% mai mic de accident vascular cerebral decât persoanele care au mâncat cel mai puțin.

Poate reduce retenția de apă

Retenția de apă apare atunci când se acumulează un exces de lichid în interiorul corpului.

Din punct de vedere istoric, potasiul a fost folosit pentru a trata retenția de apă.

Studiile sugerează că un aport ridicat de potasiu poate ajuta la reducerea retenției de apă prin creșterea producției de urină și reducerea nivelului de sodiu.

Poate ajuta la prevenirea osteoporozei

Osteoporoza este o afecțiune caracterizată prin oase goale și poroase. Este adesea legată de niveluri scăzute de calciu, un mineral important pentru sănătatea oaselor.

Interesant este că studiile arată că o dietă bogată în potasiu poate ajuta la prevenirea osteoporozei prin reducerea cantității de calciu pe care organismul o pierde prin urină

Surse de potasiu

Potasiul este abundent în multe alimente integrale, în special în fructe, legume și pește.

Majoritatea medicilor sunt de acord că obținerea a 3.500-4.700 mg de potasiu zilnic pare a fi cantitatea optimă.

Iată cât de mult potasiu puteți obține din consumul unei porții de 100 de grame de alimente bogate în acest mineral.

- Frunze de sfeclă roșie, gătite: 909 mg

- Fasole Pinto, gătită: 646 mg

- Cartofi albi, copți la cuptor: 544 mg

- Ciuperci Portobello, la grătar: 521 mg

- Avocado: 485 mg

- Cartofi dulci, copți la cuptor: 475 mg

- Spanac, gătit: 466 mg

- Kale: 447 mg

- Somon, gătit: 414 mg

- Banane: 358 mg

- Mazăre, gătită: 271 mg

Potasiul este unul dintre cele mai importante minerale din organism. Ajută la reglarea echilibrului fluidelor, a contracțiilor musculare și a semnalelor nervoase.

Mai mult, o dietă bogată în potasiu poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a retenției de apă, la protejarea împotriva accidentului vascular cerebral și la prevenirea osteoporozei și a pietrelor la rinichi.

Din păcate, foarte puțini oameni consumă suficient potasiu. Pentru a obține mai mult în dieta ta, consumă mai multe alimente bogate în potasiu, cum ar fi sfecla verde, spanacul, varza kale și somonul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel