Durerea de umeri, măsuri de prevenție și tratament. Care sunt cauzele și când să consulți un medic

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
Durerea de umeri Foto: Freepik @ clalinus
Durerea de umeri Foto: Freepik @ clalinus

Durerea de umeri: cunoașterea cauzei poate determina tratamentul și perioada de recuperare.

Umărul este o articulație sferică și foarte mobilă. Acesta poate suferi din mai multe motive, de la leziuni și suprasolicitare până la afecțiuni sau boli cronice. Trebuie să cunoști cauza pentru a obține un tratament eficient deoarece durerea de umeri îți împiedică abilitatea de a te mișca liber și poate provoca multă durere și disconfort.

Umărul are o gamă largă și versatilă de mișcare. Aceasta rticulație sferică care are trei oase principale: humerusul (osul lung al brațului), clavicula (clavicula) și omoplatul (cunoscut și sub numele de omoplat).

Aceste oase sunt amortizate de un strat de cartilaj. Există două articulații principale. Articulația acromioclaviculară se află între partea cea mai înaltă a scapulei și claviculă.

Află mai multe despre tendinită (o afecțiune similară la nivelul tendoanelor): Tendinita, inflamația tendoanelor. Care sunt cauzele și ce poți să faci să o previi

Remedii pentru durerea de umăr

Această problemă comună a articulațiilor poate afecta pe oricine. Durerea de umăr poate implica cartilajul, ligamentele, mușchii, nervii sau tendoanele. De asemenea, poate include omoplatul, gâtul, brațul și mâna.

Tratamentul timpuriu este important. Poate dura opt săptămâni sau mai mult pentru ca durerea de umăr să se vindece. Remediile la domiciliu pentru durerea de umăr pot ajuta la recuperare.

Remedii ușoare la domiciliu

Tratarea durerii de umăr implică adesea calmarea inflamației (umflături și roșeață) și întărirea mușchilor. Iată câteva modalități prin care puteți avea grijă de dumneavoastră și puteți ameliora durerea de umăr.

Vezi și: Ce este lobul frontal al creierului. Cum influențează memoria, limbajul și creativitatea

Medicamente antiinflamatorii

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) ajută la ameliorarea durerii și la scăderea inflamației. Reducerea inflamației este importantă în cazul leziunilor de manșetă a rotorilor, tendinită și artrită și alte leziuni ale umărului.

Medicamentele pentru durere pot provoca efecte secundare, cum ar fi tulburări de stomac și arsuri la stomac. Discută cu un medic dacă le iei pentru mai mult de patru săptămâni.

Poți încerca, de asemenea, geluri și creme topice de ameliorare a durerii, care nu au aceleași efecte secundare ca și medicamentele orale pentru durere, potrivit Healthline.

Comprese reci

Compresele reci pot ajuta la reducerea umflăturii la nivelul umărului. Răcirea ajută, de asemenea, la amorțirea durerii acute. Aplică o compresă de gheață timp de până la 20 de minute, de până la cinci ori pe zi. Folosește un pachet de gel înghețat, cuburi de gheață într-o pungă de plastic sau o pungă de mazăre înghețată. Înfășoară compresa rece într-un prosop moale. Nu aplica niciodată o compresă rece direct pe piele.

Compresie

Înfășoară umărul cu un bandaj medical elastic pentru a ajuta la reducerea umflăturii și a durerii. Folosește un bandaj de compresie la rece sau un bandaj ACE obișnuit. Poți obține, de asemenea, un bandaj pentru umăr de la o farmacie. Înfășoară-l bine, dar nu prea strâns, pentru ca nu vrei să blochezi fluxul sanguin. Dacă brațul sau mâna începe să amorțească sau să te furnică sau începe să devină albastră, slăbește bandajul de compresie.

Terapia prin căldura

Căldura ajută la relaxarea mușchilor încordați și la calmarea umărului înțepenit. Aceasta poate ajuta la durerile musculare și la artrita din umăr. Folosește un pachet de gel încălzit, un tampon de încălzire sau o sticlă de apă caldă.

Relaxante musculare

Relaxantele musculare pot ajuta la tratarea durerii dacă ai tensiune musculară sau spasme în jurul articulației umărului.

Ține minte că relaxantele musculare provoacă somnolență și nu ar trebui să fie luate dacă urmează să conduci, de asemenea, trebuie sa consulți medicul pentru o prescripție medicală dacă vrei să iei relaxante musculare.

Odihna și modificarea activității

Oprește sau schimbă activitatea care ar fi putut cauza durerea de umăr. Este important să miști ușor umărul, acest lucru ajută la menținerea mușchilor umărului puternici și flexibili.

Exerciții și întinderi pentru umăr

Exercițiile și întinderile regulate vă pot menține umărul puternic și flexibil. Câteva lucruri de reținut înainte de a începe exercițiile:

- Oprește orice exercițiu dacă ai mai multe dureri de umăr. S-ar putea să fie prea devreme pentru a încerca.

- Ai grijă la formă. Exercițiile incorecte pot, de asemenea, să cauzeze sau să agraveze problemele de umăr.

- Încălzește-te, chiar înainte de întinderi profunde. Mișscările ușoare ale umerilor sau chiar un duș cald sunt modalități bune de a-ți încălzi mușchii înainte de exerciții și întinderi.

Întinderea pendulară pentru amplitudine de mișcare:

- Stai în picioare și aplecă-te la nivelul taliei.

- Lasă brațul de pe partea vătămată să atârne drept în jos.

- Păstrează gâtul relaxat.

- Mișcă brațul în cerc de până la 20 de ori.

- Fă această întindere o dată sau de mai multe ori într-o zi.

Întinderea umărului deasupra capului:

- Stai jos sau în picioare pentru a face această întindere a umerilor.

- Întrepătrunde degetele în fața ta.

- Îndoaie coatele și ridică brațele deasupra capului. Poți, de asemenea, să îți pui mâinile pe cap sau în spatele acestuia.

- Strânge ușor omoplații împreună pentru a-ți mișca înapoi coatele.

- Continuă până la 20 de repetări. Repetă de 5 până la 10 ori pe zi.

Când să consulți un medic

Vei avea nevoie de tratament împreună cu remedii de casă dacă ai o leziune gravă la umăr. Mergi la medic dacă ai oricare dintre următoarele:

- Durere: mai ales dacă durerea nu se ameliorează cu odihnă și medicamente

- Probleme repetate: dacă ai dureri de umăr de mai multe ori

- Slăbiciune: dacă umărul, brațul sau mâna sunt mai slabe decât partea nevătămată

- Rigiditate: dacă nu poți ridica și roti brațul în mod normal

- Umăr separat sau dislocat: dacă ai o dislocare sau dacă simți că umărul ar putea aluneca afară

Prevenirea durerii de umăr

Primul pas este să te odihnești suficient pentru a permite corpului tău să se vindece și să se reînnoiască de la factorii de stres cotidieni. Mâncatul unei diete sănătoase și echilibrate poate, de asemenea, să mențină corpul alimentat cu nutrienții pe care îi folosește pentru a funcționa.

Dacă te confrunți cu dureri, încearcă să eviți fumatul. Fumatul poate afecta circulația sângelui la nivelul umărului și al corpului. Acest lucru poate încetini recuperarea.

O leziune a umărului se poate întâmpla cu mișcări repetate sau bruște. Se poate întâmpla în timp ce faci sport, exerciții fizice sau căderi, precum și în timpul activităților zilnice, cum ar fi atingerea a ceva de pe un raft sau grădinăritul. Acest lucru este mai probabil dacă ridici brațele deasupra capului sau ridici ceva greu fără să îndoi coatele sau să îți folosiți picioarele pentru a ridica greutatea.

Este mai probabil să ai dureri de umăr dacă ai o postură proastă sau dacă ai umerii înclinați.

Dacă ai o ruptură gravă a coifulul rotator sau o luxație a umărului, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a o repara. Medicul îți poate recomanda injecții cu steroizi dacă leziunea nu se ameliorează sau dacă durerea este severă. Acest lucru ajută la scăderea inflamației.

Artroscopia umărului este un tip de intervenție chirurgicală de tip key-hole. Un chirurg face o mică gaură și folosește o cameră minusculă pentru a examina și a ajuta la repararea țesutului rupt.

Osteoartrita poate provoca dureri cronice de umăr. Chirurgii specialiști în articulații recomandă adesea injecții cu steroizi, intervenții chirurgicale sau o operație de înlocuire a articulației umărului în cazuri foarte grave.

Cauze comune

Afecțiunile comune care implică dureri de umăr includ:

- Artrită

- Bursită

- Umăr înghețat

- Întindere musculară

- Leziuni ale manșetei rotatorilor

- Tendinită

Diagnosticarea durerii de umăr te ajută atât pe tine, cât și pe medicul tău să alegeți cel mai bun tratament și cele mai bune remedii la domiciliu.

Remediile casnice pentru durerea de umăr pot ajuta la vindecarea umărului. De asemenea, pot reduce riscul de a-ți accidenta din nou umărul. Exercițiile simple la domiciliu combinate cu medicamente și îndrumarea medicilor pot ajuta la întărirea articulației umărului și la calmarea durerii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel