Infarct, 15 declanșatori neașteptați de atac de cord

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
O sperietură sau o surpriză pot declanșa un infarct
O sperietură sau o surpriză pot declanșa un infarct

Știți că unele lucruri, cum ar fi obezitatea și fumatul, pot crește riscul de infarct (atac de cord). Dar sunt și alți declanșatori mai puțin cunoscuți (inclusiv ridicatul din pat!) de atac de cord care vă pot surprinde.

Lista de posibili declanșatori ai unui infarct, realizată de specialiștii de la WebMD, conține câteva lucruri pe care, mulți, le ignorăm cu mare ușurință.

Lipsa de somn:

Vă veți simți morocănos și obosit dacă nu dormiți suficient în mod regulat, dar lipsa de somn vă poate crește și riscul unui infarct. Într-un studiu, cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm de obicei mai puțin de 6 ore pe noapte sunt de două ori mai susceptibile de a avea un atac de cord decât cei care dorm între 6 și 8. Doctorii nu sunt siguri de ce, dar știu că pierderea somnul poate crește tensiunea arterială și poate duce la apariția inflamației. Niciuna dintre ele nu este bună pentru inimă.

Migrene și dureri de cap:

Persoanele care le au sunt mai susceptibile de a avea un atac de cord mai târziu în viață decât cei care le nu. Iar cele care includ aure - viziuni ciudate, sunete sau senzații care încep înainte de a se instala durerea de cap propriu-zisă - par să aibă o legătură mai puternică cu problemele cardiace.

Vremea rece:

Temperaturile joase sunt un șoc pentru sistem. Să ieși afară, în lunile de iarnă poate provoca îngustarea arterelor, ceea ce face mai greu ca sângele să ajungă la inimă. În plus, inima trebuie să muncească mai mult pentru a vă menține corpul cald. Dacă vă preocupă, procedați inteligent la temperaturi scăzute și limitați activitatea fizică grea în aer liber, cum ar fi datul zăpezii.

Poluarea aerului și emisiile de gaze de la mașini:

Infarcturile sunt mai frecvente atunci când nivelurile de poluare a aerului sunt ridicate. Persoanele care respiră în mod regulat aerul poluat sunt mai susceptibile de a avea artere înfundate și afecțiuni cardiace. Statul în trafic ore în șir poate fi deosebit de periculos, deoarece poate combina fumul de mașină cu furia sau frustrarea.

O masă grea și prea sățioasă:

Gândiți-vă de două ori înainte d e a vă umple a doua sau a treia oară farfuria - poate să vă facă mult mai ult rău decât să vă îngroașe talia. Când mâncați cantități mari de alimente la o singură masă, duceți la niveluri mai ridicate hormonul de stres, norepinefrină în corpul dumneavoastră. Acesta poate crește tensiunea arterială și frecvența cardiacă și poate declanșa atacuri de cord la unii oameni. De asemenea, mesele foarte grase pot provoca un salt brusc al unui anumit tip de grăsime din sângele dvs., care pot deteriora temporar unele vase de sânge.

Emoții puternice, negative sau pozitive:

Furia, durerea și stresul sunt cunoscute declanșatoare ale problemelor cardiace, dar și emoții precum bucuria intensă pot duce, uneori, la un atac de cord. Infarctul poate fi declanșat de felul de emoții ca o petrecere surpriză, o nuntă sau nașterea unui nepot.

Efortul intens sau brusc:

Să fii în formă îți va proteja inima pe termen lung, dar dacă faci prea multe efort brusc ar putea fi periculos. Aproximativ 6% din atacurile de cord sunt declanșate de efort fizic extrem. Și în timp ce probabil că ați auzit că exercițiul este o modalitate bună de a scăpa de stres, este deosebit de important să nu exagerați atunci când sunteți furios sau supărat.

O gripă sau o răceală:

Când sistemul imunitar se luptă cu un o bacterie sau un virus, acesta poate provoca inflamații care vă pot afecta inima și arterele. Într-un studiu, persoanele cu infecții respiratorii au fost de două ori mai susceptibile de a avea un atac de cord. Dar nivelul lor de risc a revenit la normal după ce au scăpat de infecție, câteva săptămâni mai târziu. Ratele de infarct sunt, de asemenea, mai mari în timpul epidemiilor de gripă - un alt motiv bun pentru a vă face vaccinul în fiecare sezon!

Astmul:

Riscul de a avea un atac de cord crește cu în jur de 70% dacă aveți această boală pulmonară. Chiar dacă utilizați un inhalator pentru a o menține sub control, riscul tot este mai mare decât în mod normal. Din cauza astmului, puteți, de asemenea, să ignorați durerile la nivelul pieptului, care pot fi un semn timpuriu al unui atac de cord. Medicii nu știu dacă problemele de respirație declanșează atacuri de cord sau dacă astmul și infarctul au pur și simplu o cauză comună: inflamația.

Datul jos din pat dimineața:

Atacurile de inimă sunt mai frecvente dimineața, arată statisticile. Creierul dvs. inundă corpul cu hormoni pentru a vă ajuta să vă treziți, ceea ce pune un plus de stres asupra inimii. De asemenea, puteți fi deshidratat după un somn lung, care poate face și inima să funcționeze mai greu.

Dezastre naturale sau provocate de oameni:

Studiile au arătat că ratele de atac de cord cresc după dezastre, cum ar fi cutremurele sau atacurile teroriste. Și nu doar imediat după ele, dar chiar și până la câțiva ani mai târziu. Este posibil să nu puteți evita astfel de situații, dar puteți face mai multe lucruri pentru a vă gestiona stresul după aceea, ca să vă asigurați că aveți destulă odihnă și exerciții fizice.

Sexul:

Ca multe forme de exercitii fizice, activitatea sexuala a fost legată de creșterea riscului de atac de cord. Dar este un risc crescut foarte puțin, mai ales dacă sunteți în formă și în stare bună de sănătate. Pentru majoritatea oamenilor, sexul poate și trebuie să fie o parte importantă și sănătoasă a vieții. Dar discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți îngrijorări.

Uitatul la evenimente sportive:

Meciurile (de orice fel ar fi ele) pot declanșa un atac de cord – dar și uitatul la ele poate provoca un infarct. În 2006, numărul atacurilor de inimă din Germania a crescut în timpul meciurilor de fotbal din Cupa Mondială. Și după Super Bowl-ul american din 1980, atacurile de cord fatale au crescut ca număr în Los Angeles după ce echpa locală LA Rams a pierdut. Dar nu s-a întâmplat la fel după Super Bowl-ul din 1984, când LA Rams a câștigat trofeul!

Alcoolul:

Un pahar pe zi pare să vă ajute să vă protejați inima împotriva bolii, dar consumul de alcool poate face exact contrariul. De-a lungul timpului, acesta poate crește tensiunea arterială, poate crește anumite tipuri de colesterol rău și poate duce la creșterea în greutate – iar toate acestea vă pot afecta inima. Există, de asemenea, consecințe pe termen scurt: o singură noapte de băutură poate crește riscul de atac de cord în săptămâna următoare, potrivit unui studiu.

Cafeaua:

La fel ca alcoolul, cafeaua are plusurile și minusurile ei. Cafeina face ca tensiunea arterială să crească pentru o perioadă scurtă de timp și acest lucru poate declanșa un atac, mai ales dacă nu o beți în mod regulat sau sunteți în pericol din alte motive. În general, totuși, cafeaua pare să fie bună pentru inimă. Persoanele care au între 3 și 5 cești (subliniat cuvântul „cești") pe zi tind să aibă mai puțină placă depusă în arterele lor - și asta e un lucru bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel