Infarct miocardic, peste 9000 de români supuși procedurilor de cardiologie intervențională

Numai anul trecut peste 9000 de români cu infarct miocardic au beneficiat de proceduri de cardiologie intervențională, conform datelor din programul național STEMI de la Ministerul Sănătății. Numărul cazurilor din toată țara în 2017 a fost de 9016, iar în 2015 de 7841 de pacienți.

Din cei 9000 de pacienți, în jur de 800 au fost rezolvați în cadrul Institutului C.C. Iliescu din București, după cum a precizat prof.dr. Dan Deleanu, unul din fondatorii programului STEMI în România, medic cardiolog intervenționist în cadrul institutului.

Potrivit medicului, bugetul alocat de Ministerul Sănătății pentru Institutul CC. Iliescu pentru programul STEMI este de 1,1 milioane lei în 2018, după rectificarea din octombrie, cu 30 la sută mai mic decât anul trecut. Deși acest program reprezintă o acțiune prioritară a Ministerului Sănătății, finanțarea este clar sub nivelul anului precedent.
În 2017 s-au alocat 1,5 milioane pe an pentru programul de infarct, iar în 2016 numai 2,3 milioane lei.

În ceea ce privește numărul mare de pacienți care se adresează spitalelor care au gardă STEMI, unitățile sanitare din București sunt în top, pe de o parte din cauza faptului că vin aici bolnavi din toată țara (zona de Sud a țării nefiind acoperită, nici Oltenia și nici jumătate din Moldova), pe de altă parte, din cauza faptului că vin și cazuri Non-STEMI care aglomerează serviciile respective.
Într-o videoconferință susținută la începutul acestui an de către reprezentanți ai DGSU, ISU,MAI, IGAV, ai serviciilor de ambulanță și a structurilor de primiri urgențe, precum și reprezentanți ai spitalelor bucureștene s-a analizat modalitatea de acordare a asistenței de urgență în unitățile medicale din Capitală în vederea eficientizării.

,,Pentru evitarea aglomerării spitalelor care au gardă pe STEMI, s-a propus rezolvarea acestei situații încă din fză prespitalicească, serviciile de ambulanță urmând a transporta pacienții non-stemi către celelalte spitale. În acest sens, se va emite o dispoziție a Secretarului de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență", se arată în procesul verbal semnat de dr. Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

În infarctul miocardic este esențial să se intervină în primele 6 ore de la producerea acestuia, prin urmare timpul joacă un rol extraordinar de important. Vezi si Bugetul programului de infarct cu 30 la sută mai mic. ,,Nu știm cum vom trăi lunile viitoare”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel