EXCLUSIV: Bugetul programului de infarct cu 30 la sută mai mic. „Nu știm cum vom trăi lunile viitoare”

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Există implanturi-cip care pot suraveghea ritmul cardiac 24 de ore din 24, arată dr Radu Ciudin
Există implanturi-cip care pot suraveghea ritmul cardiac 24 de ore din 24, arată dr Radu Ciudin

Infarctul miocardic suferit de actorul Florin Busuioc a readus în atenție probleme mai vechi ale cardiologiei românești. Cea mai spinoasă este cea a finanțării programului național de infarct miocardic (STEMI), buget care anul acesta este cu 30 la sută mai mic decât anul trecut. Iar din decembrie medicii intervenționiști rămân fără fonduri. ,,Nu știm cum vom trăi lunile viitoare”, a tras un semnal de alarmă prof.dr. Dan Deleanu, un reputat medic intervenționist.

Prof.dr. Dan Deleanu, unul din fondatorii programului STEMI în România, medic cardiolog intervenționist în cadrul IUBCV „Prof.dr.C.C.Iliescu” a declarat pentru dcmedical.ro că ,,în primele trei luni au fost rezolvați pacienții cu alte fonduri, cu banii pe servicii, banii din DRG, nu din program. Spitalul nu a lăsat urgentele nerezolvate, dar programul de STEMI de anul acesta este sub nivelul de anul trecut. Bugetul programului de infarct anul acesta a fost cu 30% mai mic decât anul trecut, iar numărul de pacienți este același. Nu ne-a întrebat nimeni în primele 3 luni ale anului cum am făcut aproape 200 de pacienți. Și din decembrie nu vom mai avea din nou bani de infarct...”, a declarat prof.dr. Deleanu.

Specialistul a spus că s-au mai primit niște bani la ultima rectificare, dar aceștia vor ajunge până în decembrie, după care vor rămâne iar descoperiți, iar temerea e că nu voor mai primi bani până anul viitor în aprilie, așa cum s-a întâmplat anul acesta.

„Ideal ar fi ca în decembrie să ne fie asigurate fondurile pentru primele două luni ale anului urmator. Anul acesta nu a fost așa. Nu am avu niciun ban de la program până în aprilie. Nu știm cum vom trăi lunile viitoare”, spus medicul.

În cadrul Institutului C.C. Iliescu anual aproximativ 800 de pacienți cu probleme cardiace beneficiază de proceduri intervenționale, în timp ce la nivelul țării numărul se ridică la vreo 7.000-8.000 de pacienți. Însă numărul celor care ar avea nevoie de aceste proceduri este mult mai mare. „Încă 50 la sută ar avea nevoie de aceste proceduri, dar pacienții nu ajung unde trebuie, findcă sunt foarte puține centre intervenționale în România sau dacă ajung, ajung prea târziu și degeaba”.

În România nu sunt centre suficiente de infarct

În România, programul STEMI a început în anul 2010 cu 10 centre  de infarct, iar acum,a 8 ani distanță sunt doar 16 centre, 14 în spitale de stat și 2 private, fiind un număr insuficient. În toată zona de sud a României de la Turnu Severin și până în București nu există niciun centru, la fel nici în zona Moldovei din Iași până la București.

„Problema cea mai gravă este că nu sunt centre suficiente, pacientul are noroc în funcție de unde locuiește. Cel din Roman sau din Vaslui moare cu zile”, a spus prof.dr. Deleanu.

În prezent, centrele de infarct sunt 5 în București, unul la Iași, 2 la Targu Mureș,  2 la Cluj 2, unul la Brașov, unul în Timișoara, unul la  Oradea  și unul la Baia Mare 14 plus private 2 suceava si constanta. Centrele private sunt la Constanța și la Suceava.

„În România, o țară de 238.000 km pătrați împărțirea centrelor de STEMI a putut fi asigurată pe 5 regiuni, cu 10 centre de angioplastie primară (asigurate cu personal și consumabile de angioplastie primară 24/7), unde este imposibil, cu un număr așa de mic de centre și o infrastructură de mobilitate atât de precară în multe zone - să fii mereu la distanța corectă de un centru (sub 90 min ideal)”, a precizat conf.dr. Ruxandra Jurcuț, coordonatorul Centrului de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare, de la IUBCV „Prof.dr.C.C.Iliescu” pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel