Insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată: ce este și care sunt simptomele

Florina Pop |
Data publicării:
Infecțiile cardiace
Infecțiile cardiace

O mai bună cunoaștere a bolii numite insuficiență cardiacă cu fracție de ejecție conservată ar îmbunătăți îngrijirea pacienților, cred universitari de la Cambridge, Manchester și Keele.

Insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție conservată este o afecțiune în care mușchii inimii sunt prea rigizi și astfel se împiedică umplerea corectă a camerelor inimii cu sânge. Simptomele includ scurtarea respirației, umflarea picioarelor, gleznelor, picioarelor sau a spatelui inferior sau a abdomenului, dar și oboseală extremă. Această boală afectează jumătate din cei 920.000 de britanici cu insuficiență cardiacă, dar rămâne frecvent nediagnosticată.

Cercetătorii de la trei universități britanice - Cambridge, Manchester și Keele – au identificat într-un studiu de ce această boală este dificil de diagnosticat și de ce există un decalaj între orientările naționale privind gestionarea stării și tipul de serviciu pe care îl primesc pacienții.

50 de persoane cu insuficiența cardiacă cu fracție de ejecție conservată, 9 îngrijitori, 73 de medici, medici de familie și asistente medicale din 26 de cabinete medicale, precum și asistenți medicali specialiști și cardiologi din nouă spitale au fost implicați în cercetare. Datele au confirmat că diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni nu fac parte din practica de zi cu zi în practica generală și că afecțiunea nu a fost vizibilă pe larg, înțeleasă sau diagnosticată în cadrul asistenței medicale primare.

Cercetătorii au sesizat că diagnosticarea bolii este dificilă și deseori întârziată. Aceasta se face printr-o ecocardiogramă, dar la pacienții cu boala fracția de ejecție - procentul de sânge care părăsește inima de fiecare dată când se contractă - apare adesea normal sau aproape normal, de aceea e confuz diagnosticul. În plus, diagnosticul a fost adesea încetinit de prezența altor condiții de sănătate coexistente, simptome nespecifice și respirație.

Un alt minus e că boala nu e pe deplin înțeleasă nici de pacienți, nici de personalul medical. Cercetătorii susțin că mai mulți medici au manifestat scepticism privind diagnosticarea bolii și au exprimat nevoia de mai multe cunoștințe și înțelegere a stării. Mulți pacienți aveau cunoștințe parțiale sau incomplete despre afecțiune, care adesea erau legate de problemele cardiace existente.

”Cercetarea noastră prezintă o imagine a unui nor de incertitudine clinică care înconjoară diagnosticul și tratamentul insuficienței cardiace cu fracție de ejecție conservată, ceea ce duce adesea la eșecul gestionării afecțiunii”, a spus autorul principal dr. Emma Sowden de la Universitatea din Manchester, potrivit unui comunicat dat de Cambridge.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Știrile zilei în sănătate

16 apr 2024, 16:50
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel