Inteligența artificială, prăpastia dintre generații. Radu Leca: Suntem pierduți, va clona fiecare emoție

Sonia Baciu |
Data publicării:
inteligenta artificiala. FOTO: Freepik @biancoblue
inteligenta artificiala. FOTO: Freepik @biancoblue

Inteligența artificială poate crea dependență și provoca o prăpastie uriașă între generații.

Mulți dintre noi am luat contact cu ideea de inteligență artificială din cărți, precum cele scrise de francezul Jules Verne, un vizionar, sau din filmele Science-Fictions, însă ceea ce trăim în aceste vremuri, prezența tot mai intensă a inteligenței artificiale în viața reală poate să ne ducă la o anumită dependență față de aceasta, la absența propriei voințe în luarea unor decizii. Însă, ceea ce nu poate să ofere inteligența artificială este emoția, cel mult, o poate simula, susține psihoterapeutul Ramona Dumitru Popescu.

”Noi suntem obișnuiți cu această trecere de la jucărie la uman. Pe noi ne fascinează de peste 150 de ani ideea de robot care devine uman.

Noi am fost segmentați din punct de vedere cerebral să înțelegem că există extratereștrii.

Dar nouă ni s-a spus că România este raiul extratereștilor. Voi știți ce aveți acolo? Ce avem? Voi aveți tunelurile de sub Bucegi. Ce avem?

Tunelul de sub Bucegi? Nu cred! Da, ascunse cu energii mistice. Voi aveți piramida, aia energetică!

Cum se formează când bate soarele? Știi, se formează și se vede și tu te încarci? (...)

Deci la voi, acolo, în România, sunt vampiri, extraterești și farmece. Păi noi de 2.000 de ani, noi aflăm așa că suntem cel mai grozav popor. Pe bune? Da, că noi avem cel mai grozavă istorie. Da, da.

Că noi avem istorie interzisă. Ce avem? Istorie interzisă? Hai să vorbim despre ce-a fost între regaliști și comuniști. Nu se poate. N-ai voie”, a spus psihologul Radu Leca, în cadrul emisiunii Ultrapsihologie de la DC News, subliniind că poporul român este unul ușor de manipulat, chiar și fără inteligența artificială, lucruri vizibile în special când este vorba de alegeri, de orice natură.

Inteligența artificială, simularea emoțiilor

La rândul său, psihoterapeutul cognitiv comportamental Ramona Dumitru Popescu afirmă că în acest moment lumea pare să fie entuziasmată de ideea de inteligență artificială, în special de beneficiile pe care le are aceasta, punctând că ”atât copiii, cât și studenții se bucură că își pot face proiectele și nu mai trebuie să muncească ei, inteligența artificială va ava răspunsuri pentru toate întrebările”, însă un lucru care pare să fi ”scăpat” atenției este cel privitor la emoții, căci niciun dispozitiv, oricât de performant nu poate transmite emoțiile pe care un om poate să o facă.

”Să simuleze niște emoții, cum ar fi ca în baza analizei tale comportamentale și a evaluării comportamentale să să învețe niște emoții cu care tu ești obișnuit, pe care tu le trăiești majoritar.

Și atunci el când îți răspunde, îți va răspunde cu o anumită emoție pe care o va simula foarte bine”, a venit răspunsul din partea psihoterapeutului.

Mai mult decât atât, Ramona Dumitru Popescu trage un puternic semnal într-o direcție spre care unii oameni se îndreaptă, cu tot avântul.

”Văd că evoluează cu o viteză fantastică și deja sunt oameni care sunt influențați. Adică se se lasă ghidați, de asta ziceam mai devreme, o să devină noul Dumnezeu.

De unde știi să faci asta? Păi am întrebat! Sau sunt un fel de consilieri. Îl întreabă ce îl preocupă și atunci respectivul îi răspunde trebuie să faci asta asta și asta.

Pot să implementeze niște planuri de terapie, pot să recomande în baza unui diagnostic foarte bine stabilit, un diagnostic, și atunci pot să stabilească un plan de tratament. Și la ce ne vor mai servi medicii? La ce ne vor mai servi spitalele? La ce mai suntem noi buni?

Pentru că dacă această inteligență va putea să stimuleze atât de bine empatia, deja suntem pierduți”, a mai spus Ramona Dumitru Popescu, moment în care Radu Leca a intervenit și a afirmat că ”suntem pierduți, fiindcă va clona fiecare emoție”.

Totodată, Radu Leca a plusat și și-a întrebat partenera de dialog cum va fi influențată noțiunea de familie prin prisma inteligenței artificiale, subliniind că deja copiii s-au îndepărtat de familie, de părinți, trăind în lumea lor, care de cele mai multe ori este una virtuală.

”Noi trăim în lumea noastră. Și atunci este o mare prăpastie între ceea ce trăiesc ei și ceea ce trăim noi și nu ne găsim pârghia care să ne apropie. Și nici n-o vom găsi, atât timp cât ne găsim refugiul în online, ne căutăm răspunsurile de la o  entitate care nici măcar nu înțelege ceea ce noi trăim și ceea ce noi experimentăm, pentru că aici chiar nu are cum să înțeleagă și atunci vom avea copii doar ca să avem copii, să nu rămânem singuri pe pământul ăsta, dar strict pentru a crește natalitatea”, a mai spus Ramona Dumitru Popescu.

Inteligența artificială poate da dependență

Potrivit lui Radu Leca, inteligența artificială are trei forme principale de dependență.

”Te va ajuta, din punct de vedere medical, să fii net superior celui ce ești astăzi. Te va ajuta să te îmbunătățești. Se va mări durata noastră de viață, într-o formulă bună, pentru a produce și consuma mai mult.

Educația va fi livrată în funcție de parametrii de inteligență, clasele vor fi realizate pe inteligență. 

Cea mai tare poarte pe care va intra inteligența artificială va fi noțiunea de dating. Vom putea primi cele mai tari partenere și cei mai tari parteneri, virtuali, care nu ne vor face rău, fiindcă nu vor exista.

Știți pe ce se bazează societatea cea se divorțează? Pe gelozie? Vine inteligența artificială și spun așa începând de astăzi, gelozia se eradichează”, a mai spus Radu Leca.

Vezi și: Inteligența artificială, pericol pentru generația tânără. Ramona Popescu: Nu vor fi capabili să facă diferența. Radu Leca: Creează societatea perfectă, fără noi

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel