Intoleranța la gluten, o tulburare autoimună cu efecte grave asupra nutriției. Tratamentul presupune o dieta strictă

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Intoleranta la gluten Foto: Freepik @ pixel-shot.com
Intoleranta la gluten Foto: Freepik @ pixel-shot.com

Intoleranța la gluten, o tulburare autoimună care afectează abilitatea corpului de a absorbi nutrienții din mâncare. Glutenul este mai comun decât ai crede.

Mulți oameni se confruntă cu probleme digestive și de sănătate cauzate de consumul de gluten sau de grâu. Dacă tu sau copilul tău se confruntă cu o intoleranță la gluten sau grâu, există trei afecțiuni medicale diferite care ar putea explica ce se întâmplă: boala celiacă, alergia la grâu sau sensibilitatea la gluten non-celiacă (NCGS).

Glutenul este o proteină din grâu, orz și secară. Grâul este o cereală folosită ca ingredient în pâine, paste făinoase și cereale. De asemenea, grâul apare adesea în alimente precum supele și pansamentele pentru salate.

Orzul se găsește în mod obișnuit în bere și în alimentele care conțin malț. Secara se găsește cel mai adesea în pâinea de secară, berea de secară și unele cereale.

Vezi și: Importanța potasiului în organism. Ce se întâmplă dacă ai dezechilibru de potasiu și care sunt cele mai bune surse alimentare

Simptomele alergiei la grâu

Grâul este unul dintre cei mai importanți opt alergeni alimentari. O alergie la grâu este un răspuns imunitar la oricare dintre proteinele prezente în grâu, inclusiv, dar nu numai, la gluten. Este cel mai frecventă la copii. Aproximativ 65% dintre copiii cu alergie la grâu o depășesc până la vârsta de 12 ani.

Simptomele alergiei la grâu includ:

- Greață și vărsături

- Congestie nazală

- Iritarea ochilor

- Diaree

- Iritarea gurii și a gâtului

- Urticarie și erupții cutanate

- Dificultăți de respirație

Simptomele legate de o alergie la grâu vor începe, de obicei, la câteva minute după ce ați consumat grâul. Cu toate acestea, ele pot începe până la două ore după.

Simptomele unei alergii la grâu pot varia de la ușoare până la cele care pun viața în pericol. Uneori pot apărea dificultăți severe de respirație, cunoscute sub numele de anafilaxie. Medicul tău îți va prescrie probabil un autoinjector de epinefrină dacă ești diagnosticat cu o alergie la grâu. Îl poți folosi pentru a preveni anafilaxia dacă mănânci accidental grâu.

Cineva care este alergic la grâu poate sau nu să fie alergic la alte cereale, cum ar fi orzul sau secara.

Vezi și: Urinarea nocturnă, semn al cancerului de prostată. Care este frecvența care indică un semnal de alarmă

Simptomele bolii celiace

Boala celiacă este o tulburare autoimună în care sistemul tău imunitar răspunde anormal la gluten. Glutenul este prezent în grâu, orz și secară. Dacă suferi de boala celiacă, consumul de gluten va face ca sistemul imunitar să îți distrugă vilozitățile. Acestea sunt părțile din intestinul subțire, asemănătoare unor degete, care sunt responsabile pentru absorbția substanțelor nutritive, potrivit Healthline.

Fără vilozități sănătoase, nu vei putea obține nutriția de care ai nevoie. Acest lucru poate duce la malnutriție. Boala celiacă poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv leziuni intestinale permanente.

Adulții și copiii se confruntă adesea cu simptome diferite din cauza bolii celiace. Copiii vor avea cel mai frecvent simptome digestive. Acestea pot include:

- Greață și vărsături

- Balonare abdominală și gaze

- Constipație

- Dureri de stomac

- Diaree cronică

- Scaun palid, urât mirositor

Imposibilitatea de a absorbi nutrienții în anii critici de creștere și dezvoltare poate duce la alte probleme de sănătate. Acestea pot include:

- Incapacitatea de a se dezvolta la sugari

- Pubertate întârziată la adolescenți

- Pierderea în greutate

- Statură mică

- Iritabilitate în starea de spirit

- Defecte ale smalțului dentar

Adulții pot avea, de asemenea, simptome digestive dacă au boala celiacă. Cu toate acestea, adulții au mai multe șanse să experimenteze simptome precum:

- Oboseală

- Anemie

- Dureri de cap

- Afte în interiorul gurii

- Depresie și anxietate

- Asteoporoză

- Dureri articulare

- Infertilitate sau avorturi spontane frecvente

- Lipsa perioadelor menstruale

- Furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor

Recunoașterea bolii celiace la adulți poate fi dificilă, deoarece simptomele sale sunt adesea ample. Acestea se suprapun cu multe alte afecțiuni cronice.

Simptomele sensibilității la gluten non-celiace

Există din ce în ce mai multe dovezi pentru o afecțiune legată de gluten care provoacă simptome la persoanele care nu au boala celiacă și nu sunt alergice la grâu. Cercetătorii încă încearcă să descopere cauza biologică exactă a acestei afecțiuni, cunoscută sub numele de NCGS.

Nu există niciun test care să vă poată diagnostica cu NCGS. Este diagnosticată la persoanele care prezintă simptome după ce mănâncă gluten, dar care au rezultate negative la testul pentru alergia la grâu și boala celiacă. Pe măsură ce din ce în ce mai multe persoane merg la medic raportând simptome neplăcute după ce mănâncă gluten, cercetătorii încearcă să caracterizeze aceste afecțiuni, astfel încât NCGS să poată fi mai bine înțeleasă.

Cele mai frecvente simptome ale NCGS sunt:

- Oboseală mentală, cunoscută și sub numele de "ceață cerebrală"

- Oboseală

- Gaze, balonare și dureri abdominale

- Dureri de cap

Când să consulți un medic

Dacă crezi că ai putea suferi de o afecțiune legată de gluten sau de grâu, este important să vorbești cu medicul tău înainte de a-ți pune un diagnostic sau de a începe un tratament pe cont propriu. Un alergolog sau un gastroenterolog poate efectua teste și poate discuta cu tine istoricul pentru a te ajuta să ajungi la un diagnostic.

Este deosebit de important să consultați un medic pentru a exclude boala celiacă. Boala celiacă poate duce la complicații grave de sănătate, în special la copii.

Deoarece există o componentă genetică a bolii celiace, aceasta se poate manifesta în familie. Acest lucru înseamnă că este important să confirmi dacă aveți boala celiacă, astfel încât să-i poți sfătui pe cei dragi să se testeze și ei. 

Trăiești un stil de viață fără gluten sau fără grâu

Tratamentul pentru boala celiacă constă în respectarea unei diete stricte fără gluten. Tratamentul pentru o alergie la grâu este aderarea la o dietă strictă fără grâu. Dacă ai NCGS, măsura în care trebuie să elimini glutenul din stilul de viață depinde de gravitatea simptomelor și de propriul nivel de toleranță.

Sunt disponibile multe alternative fără gluten și fără grâu la alimentele obișnuite, cum ar fi pâinea, pastele, cerealele și produsele de patiserie. Fii conștient de faptul că grâul și glutenul pot fi găsite în unele alimente la care nu te aștepți. S-ar putea chiar să le depistezi în înghețată, sirop, vitamine și suplimente alimentare. Asigură-te că citeștii etichetele cu ingrediente ale alimentelor și băuturilor pe care le consumi pentru a știi precis că nu conțin grâu sau gluten.

Alergologul, gastroenterologul sau medicul de familie te poate sfătui cu privire la ce cereale și produse poți consuma în siguranță.

Alergia la grâu, boala celiacă și NCGS au multe asemănări în ceea ce privește cauzele și simptomele lor. Este important să înțelegi ce afecțiune poți avea, astfel încât să poți evita alimentele potrivite și să urmezi recomandările de tratament adecvate. De asemenea, vei putea să-i sfătuiești pe cei dragi dacă pot fi expuși riscului de a avea aceeași afecțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel