Județul în care prefectul a dat un ordin privind fumatul în școli

Adisa Codruț |
Data publicării:

Un ordin al unui prefect din Secuime, dat joi, 17 noiembrie, vizează declanşarea unei campanii de prevenire şi combatere a fumatului în școli.

Ordin, fumat. Prefectul Harghitei, Jean Adrian Andrei, a emis joi un ordin ce vizează declanşarea unei campanii de prevenire şi combatere a fumatului în unităţile de învăţământ şi în spaţiile adiacente, după ce acest fenomen a luat amploare, în ultima perioadă.

"Având în vedere intensificare fenomenului de fumat, atât în unităţile de învăţământ cât şi în zonele adiacente acestora, mai ales faptul că mulţi dintre elevii din judeţul Harghita fumează chiar în unităţile de învăţământ, în toalete, şi ceea ce este mai grav chiar de faţă cu unele cadre didactice, am considerat că este necesar să emit un ordin pentru prevenirea şi combaterea fumatului în unităţile de învăţământ şi în spaţiile adiacente. Astfel că, următoarele instituţii, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, vor desfăşura activităţi de prevenire şi combatere a fumatului în toate unităţile şcolare din judeţ şi în spaţiile adiacente", a declarat presei prefectul judeţului Harghita, potrivit Agerpres.

Prefectul adăugat că, în cadrul acestei campanii, se va pune accent şi pe conştientizarea elevilor, a cadrelor didactice şi a părinţilor.

"În primul rând trebuie să pornim în a conştientiza conducerile unităţilor de învăţământ care nu monitorizează în mod corect acest fenomen. În al doilea rând, trebuie să conştientizăm părinţii care, în multe cazuri, nu ştiu ce fac copiii lor la şcoală, iar în al treia rând să-i conştientizăm pe elevi, care care sunt promotorii acestui fenomen. Trebuie să avem în vedere şi normele europene, care spun foarte clar că fumatul este interzis în spaţiile publice, şi cu atât mai mult este interzis în unităţile de învăţământ. Eu cred că acest demers va avea rezultate, nu pe termen scurt, ci pe termen mediu şi lung şi eu cred că e de bun augur şi cred că unităţile de învăţământ şi conducerile unităţilor de învăţământ vor fi mult mai atente la acest fenomen", a mai spus prefectul.

Ordin, fumat. În ce va consta campania

Acesta a opinat că măsura este una extrem de importantă şi că ar fi trebuit luată de mai mult timp. Potrivit ordinului emis de acesta, campania se va desfăşura pe tot parcusul anului şcolar, iar coordonatorul activităţilor de prevenire şi combatere a fumatului în unităţile şcolare şi spaţiile adiacente este Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita. Inspectorul şcolar general adjunct Cristinel Glodeanu a precizat că a cerut o verificare atentă a ieşirii elevilor din şcoală, existând situaţii în care aceştia merg să fumeze pe trotuarul din faţa unităţii de învăţământ şi se expun anumitor pericole. De asemenea, se vor efectua controale de către echipe mixte de poliţişti şi jandarmi, iar elevii prinşi că fumează vor fi sancţionaţi, mai întâi cu avertisment, după care cu amendă.

Cristinel Glodeanu a mai arătat că se vor desfăşura şi activităţi de conştientizare a efectelor nocive ale fumatului, inclusiv a celui pasiv, derulate de consilierii şcolari împreună cu Poliţia şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Harghita, informaţiile urmând să fie postate inclusiv în mediul online, la care elevii sunt mult mai receptivi. "Încercăm, în primă fază, să facem prevenire, dar dacă nu putem să facem prevenire, este cazul să face combatere. Este mai bine să-i dăm o amendă, după ce i-am dat avertismentul, decât să avem evenimente nedorite. Nu ne dorim să avem evenimente nedorite în judeţul nostru", a declarat presei Cristinel Glodeanu.

El a făcut un apel şi către profesori, să nu fumeze în spaţiul şcolar sau în vecinătatea lui, pentru că ei sunt modele pentru elevi. "Am această rugăminte ca şi profesorii să fie modele pentru elevi, să nu fumeze în spaţiul şcolar, nici în vecinătatea spaţiului, pentru că, la un moment dat elevul vede ceea ce fac profesorii. Profesorii sunt modele pentru elevi şi îi rog, pe această cale, şi pe profesori să se abţină, să nu fumeze în curtea şcolii, în vecinătatea unităţilor de învăţământ", a mai arătat inspectorul şcolar general adjunct.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel