Lapte cu turmeric, combinația care reduce inflamația. Previne și îmbătrânirea prematură
Această băutură de aur reduce inflamația și previne îmbătrânirea prematură.
Specialiștii afirmă că o linguriță de turmeric poate avea efecte uimitoare asupra sănătății tale. Această substanță, adăugată într-un pahar de lapte, nu doar că oferă beneficii considerabile pentru sănătate, dar poate transforma băutura într-o experiență plăcută.
În societățile occidentale, "laptele de aur" câștigă tot mai mult teren datorită beneficiilor sale evidente. Această combinație de turmeric și lapte, obișnuită în India, devine tot mai populară pe fondul creșterii conștientizării asupra beneficiilor pe care le aduce organismului.
Efect antiinflamator
Curcumina, ingredientul activ din turmeric, este recunoscută pentru efectele sale puternice antiinflamatoare. Studiile sugerează că aceste efecte pot rivaliza cu cele ale anumitor medicamente farmaceutice, având un impact semnificativ în reducerea inflamațiilor și a daunelor oxidative.
Curcumina nu doar că sporește capacitatea antioxidantă a organismului, dar contribuie și la reducerea stresului oxidativ, un factor important în combaterea îmbătrânirii premature și a bolilor cronice, potrivit Healthline.
Beneficii pentru creier
Pe lângă efectele sale antiinflamatoare și antioxidante, curcumina pare să contribuie și la protejarea hipocampului, regiunea creierului responsabilă cu funcțiile de învățare și memorie.
În rețetele de "lapte de aur", pe lângă curcumă și lapte, se adaugă frecvent scorțișoară și ghimbir. Aceste condimente nu doar că îmbogățesc gustul băuturii, dar și ele au proprietăți antioxidante puternice, contribuind la întărirea beneficiilor pentru sănătate.
Pentru a intensifica beneficiile, adăugați un praf de piper negru în băutura preparată. Piperina din piperul negru sporește absorbția curcuminei în organism, maximizând astfel beneficiile pentru sănătate, potrivit National Library of Medicine.
Vezi și: Semaglutida, asociată cu o afecțiune oculară gravă. Poate duce la orbire

Lapte cu turmeric - FOTO: Freepik@v_elena
Laptele cu turmeric, efect anti-îmbătrânire
Curcumina, un compus activ din turmeric, este recunoscută pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății și longevității. Studiile arată că aceasta contribuie la reducerea riscului de cancer și boli cardiovasculare. Consumul de lapte de turmeric, cunoscut și sub denumirea de "lapte auriu" încetinește procesul de îmbătrânire și protejează celulele de deteriorare. De asemenea, această băutură îmbunătățește tonusul pielii și diminuează apariția ridurilor și liniilor fine.
Turmericul a fost utilizat de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, iar astăzi, curcumina este un ingredient comun în numeroase produse cosmetice și geluri pentru piele. Proprietățile antioxidante ale curcuminei fortifică apărarea naturală a pielii, protejând-o de efectele nocive ale mediului. În plus, scorțișoara adăugată în laptele de turmeric stimulează producția de colagen, esențială pentru menținerea elasticității și fermității pielii. Acest proces combate semnele precoce ale îmbătrânirii și susține sănătatea generală a pielii, potrivit MedicineNet.
Curcuma, alte beneficii
Curcumina este un compus bioactiv distinct și este ceea ce conferă turmericului culoarea sa strălucitoare. A fost izolată pentru prima dată de către oamenii de știință în jurul schimbării secolului al XX-lea, iar proprietățile sale antibacteriene au fost demonstrate pentru prima dată în 1949. Cercetările ulterioare au arătat că are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și alte beneficii semnificative, notează WebMD.
Ameliorarea simptomelor artritei
Curcumina a demonstrat capacitatea de a ajuta la reducerea simptomelor dureroase ale atât osteoartritei cât și artritei reumatoide. Aceasta se datorează în mare parte proprietăților sale antiinflamatorii. Inflamația se poate manifesta prin roșeață, umflare, căldură în articulațiile afectate, durere și rigiditate articulară. Mai multe studii au arătat eficacitatea curcuminei în reducerea acestor simptome de inflamație.
Vezi și: Cofeina, rol protector asupra creierului. Ar putea preveni apariția bolii Alzheimer
Sănătate oculară
Mai multe studii au arătat că curcumina poate fi benefică în gestionarea tulburărilor oculare inflamatorii și degenerative. Deși dimensiunile studiilor au fost relativ mici, acestea indică faptul că curcumina poate fi benefică pentru menținerea sănătății ochilor și tratamentul unor boli oculare.
Sănătatea rinichilor
Cercetările au arătat că curcumina poate fi benefică pentru rinichi. În mod specific, curcumina poate ajuta la vindecarea leziunilor acute ale rinichilor și la creșterea nivelului de antioxidanți.
Reducerea simptomelor rinitei alergice
Curcumina poate contribui la reducerea simptomelor rinitei alergice sau altor alergii sezoniere. Aceste simptome includ strănut, mâncărime, secreție nazală și congestie.
Riscuri pentru sănătate
Sunt foarte puține efecte secundare sau riscuri pentru sănătate cunoscute asociate cu curcumina. Cu toate acestea, într-un studiu în care participanții au ingerat doze extrem de mari de curcumină, unii au raportat diaree, dureri de cap, greață și scaun galben.
-
-
-
-
-
Cele mai bune nuanțe de păr care ascund firele albe26.10.2025, 11:51
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
