Lapte cu turmeric, combinația care reduce inflamația. Previne și îmbătrânirea prematură
Această băutură de aur reduce inflamația și previne îmbătrânirea prematură.
Specialiștii afirmă că o linguriță de turmeric poate avea efecte uimitoare asupra sănătății tale. Această substanță, adăugată într-un pahar de lapte, nu doar că oferă beneficii considerabile pentru sănătate, dar poate transforma băutura într-o experiență plăcută.
În societățile occidentale, "laptele de aur" câștigă tot mai mult teren datorită beneficiilor sale evidente. Această combinație de turmeric și lapte, obișnuită în India, devine tot mai populară pe fondul creșterii conștientizării asupra beneficiilor pe care le aduce organismului.
Efect antiinflamator
Curcumina, ingredientul activ din turmeric, este recunoscută pentru efectele sale puternice antiinflamatoare. Studiile sugerează că aceste efecte pot rivaliza cu cele ale anumitor medicamente farmaceutice, având un impact semnificativ în reducerea inflamațiilor și a daunelor oxidative.
Curcumina nu doar că sporește capacitatea antioxidantă a organismului, dar contribuie și la reducerea stresului oxidativ, un factor important în combaterea îmbătrânirii premature și a bolilor cronice, potrivit Healthline.
Beneficii pentru creier
Pe lângă efectele sale antiinflamatoare și antioxidante, curcumina pare să contribuie și la protejarea hipocampului, regiunea creierului responsabilă cu funcțiile de învățare și memorie.
În rețetele de "lapte de aur", pe lângă curcumă și lapte, se adaugă frecvent scorțișoară și ghimbir. Aceste condimente nu doar că îmbogățesc gustul băuturii, dar și ele au proprietăți antioxidante puternice, contribuind la întărirea beneficiilor pentru sănătate.
Pentru a intensifica beneficiile, adăugați un praf de piper negru în băutura preparată. Piperina din piperul negru sporește absorbția curcuminei în organism, maximizând astfel beneficiile pentru sănătate, potrivit National Library of Medicine.
Vezi și: Semaglutida, asociată cu o afecțiune oculară gravă. Poate duce la orbire

Lapte cu turmeric - FOTO: Freepik@v_elena
Laptele cu turmeric, efect anti-îmbătrânire
Curcumina, un compus activ din turmeric, este recunoscută pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății și longevității. Studiile arată că aceasta contribuie la reducerea riscului de cancer și boli cardiovasculare. Consumul de lapte de turmeric, cunoscut și sub denumirea de "lapte auriu" încetinește procesul de îmbătrânire și protejează celulele de deteriorare. De asemenea, această băutură îmbunătățește tonusul pielii și diminuează apariția ridurilor și liniilor fine.
Turmericul a fost utilizat de secole pentru tratarea diverselor afecțiuni ale pielii, iar astăzi, curcumina este un ingredient comun în numeroase produse cosmetice și geluri pentru piele. Proprietățile antioxidante ale curcuminei fortifică apărarea naturală a pielii, protejând-o de efectele nocive ale mediului. În plus, scorțișoara adăugată în laptele de turmeric stimulează producția de colagen, esențială pentru menținerea elasticității și fermității pielii. Acest proces combate semnele precoce ale îmbătrânirii și susține sănătatea generală a pielii, potrivit MedicineNet.
Curcuma, alte beneficii
Curcumina este un compus bioactiv distinct și este ceea ce conferă turmericului culoarea sa strălucitoare. A fost izolată pentru prima dată de către oamenii de știință în jurul schimbării secolului al XX-lea, iar proprietățile sale antibacteriene au fost demonstrate pentru prima dată în 1949. Cercetările ulterioare au arătat că are proprietăți antiinflamatorii, antioxidante și alte beneficii semnificative, notează WebMD.
Ameliorarea simptomelor artritei
Curcumina a demonstrat capacitatea de a ajuta la reducerea simptomelor dureroase ale atât osteoartritei cât și artritei reumatoide. Aceasta se datorează în mare parte proprietăților sale antiinflamatorii. Inflamația se poate manifesta prin roșeață, umflare, căldură în articulațiile afectate, durere și rigiditate articulară. Mai multe studii au arătat eficacitatea curcuminei în reducerea acestor simptome de inflamație.
Vezi și: Cofeina, rol protector asupra creierului. Ar putea preveni apariția bolii Alzheimer
Sănătate oculară
Mai multe studii au arătat că curcumina poate fi benefică în gestionarea tulburărilor oculare inflamatorii și degenerative. Deși dimensiunile studiilor au fost relativ mici, acestea indică faptul că curcumina poate fi benefică pentru menținerea sănătății ochilor și tratamentul unor boli oculare.
Sănătatea rinichilor
Cercetările au arătat că curcumina poate fi benefică pentru rinichi. În mod specific, curcumina poate ajuta la vindecarea leziunilor acute ale rinichilor și la creșterea nivelului de antioxidanți.
Reducerea simptomelor rinitei alergice
Curcumina poate contribui la reducerea simptomelor rinitei alergice sau altor alergii sezoniere. Aceste simptome includ strănut, mâncărime, secreție nazală și congestie.
Riscuri pentru sănătate
Sunt foarte puține efecte secundare sau riscuri pentru sănătate cunoscute asociate cu curcumina. Cu toate acestea, într-un studiu în care participanții au ingerat doze extrem de mari de curcumină, unii au raportat diaree, dureri de cap, greață și scaun galben.
-
Semne că ai o criză de fiere sau probleme cu fierea27.12.2025, 09:05
-
Pune câteva frunze de dafin în dulap. Te vei îndrăgosti de acest truc26.12.2025, 21:36
-
AVC este de la inimă: mit sau adevăr?26.12.2025, 18:27
-
De ce respirația miroase a gunoi după ce mănânci ceapă?26.12.2025, 17:54
-
3 alimente care chiar reduc balonarea26.12.2025, 17:01
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Planta considerată "bomba" de Omega 3-6-7-9. Mulți o iau pentru imunitate, dar are efecte pentru cancer și diabet
Curcumina, condimentul natural la fel de eficient ca medicamentele pentru reflux și indigestie
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
