Laptele acru și riscul de infarct miocardic la bărbați. Legătură nebănuită

Cercetătorii finlandezi spun că, pentru bărbați, laptele acru are un efect incredibil. Ei au constatat că, în general, produsele lactate fermentate, cu mai uțin de 3,6% grăsimi, împiedică...
Conform unui studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est, bărbații cu un consum ridicat de produse lactate fermentate au un risc mai mic de infarct miocardic decât cei care consumă mai puține astfel de produse sau lapte. Pe de altă parte, consumul foarte ridicat de produse lactate nefermentate (laptele, spre exemplu) a fost asociat cu un risc mai mare de infarct miocardic. Rezultatele au fost publicate în British Journal of Nutrition.
Studiile anterioare au arătat mai multe efecte pozitive ale produselor lactate fermentate, de exemplu asupra nivelului de grăsime din sânge sau a riscului de boli de inimă, decât al altor produse lactate. Produsele lactate fermentate includ brânză, iaurtul, laptele acru, kefirul și sana. Cu toate acestea, până în prezent s-au făcut puține cercetări în această direcție.
Risc cu 26% mai mic
Un studiu privind factorul de risc pentru boli coronariene, de la Universitatea din Finlanda de Est, a investigat legătura dintre utilizarea lactatelor fermentate și a altor produse lactate și riscul de infarct miocardic. La studiu au participat aproximativ 2.000 de bărbați. Dietele subiecților au fost cercetate la începutul studiului între 1984 și 1989, după care au fost urmărite, în medie, timp de 20 de ani. În timpul studiului, 472 de bărbați au făcut un infarct miocardic.
Subiecții au fost împărțiți în grupuri pe baza consumului de produse lactate diferite, urmat de o comparație a riscului consumatorilor de lactate cel mai mare și cel mai scăzut, luând în considerare mai multe variabile nutriționale și de stil de viață.
Persoanele care au consumat cele mai multe lactate fermentate cu sub 3,5% grăsime - în majoritatea cazurilor fiind vorba de laptele acru - au avut un risc cu 26% mai mic de infarct miocardic, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin astfel de produse. De asemenea, consumul produselor lactate cu conținut mare de grăsimi, cum ar fi brânza, nu a arătat nicio asociere cu riscul de infarct miocardic.
În schimb, consumul foarte mare de produse lactate nefermentate a fost asociat cu un risc crescut de infarct miocardic. Cel mai utilizat produs din acest grup de produse a fost laptele.
-
Diferența dintre medic specialist și medic primar16.09.2025, 21:22
-
Diferența dintre control medical și consult medical16.09.2025, 18:50
-
-
Alimentele care provoacă inflamație în organism16.09.2025, 15:49
-
Robert Redford a murit la 89 de ani16.09.2025, 15:36
Schimbări radicale în tratarea colesterolului și riscului cardiovascular
Aspartamul, asociat cu riscuri cardiovasculare. Crește semnificativ nivelul de insulină. Favorizează formarea plăcilor arteriale
Care este valoarea tensiunii care trebuie să te trimită la medic. E o urgență medicală
Aceasta este valoarea hipertensiunii care îți pune viața în pericol. E o urgență medicală. Poate provoca AVC sau infarct pe loc.
Sedentarismul, factor agravant pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: La fiecare două ore, o mică pauză de două minute
Periuța de dinți poate provoca infarct. Cum poate gura să îți omoare inima și să îți infecteze corpul
De ce apare durerea în piept în timpul unui infarct
De ce apare durerea în piept, cel mai important semn al unui infarct miocardic?
Edemul periferic, simptom cardiac ignorat de peste 50% dintre pacienți
Simptomul banal al bolii cardiace. Nu este durerea în piept, dar e un mare semnal de alarmă
Inima ta e în pericol și nici nu știi! Care este cea mai mare greșeală pe care o faci
Micul dejun, impact asupra sănătății cardiace. Omiterea micului dejun are consecințe negative asupra tensiunii arteriale
Această decizie banală îți distruge inima. Duce la creșterea semnificativă a tensiunii arteriale.
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este important
Cum să îți reduci ritmul cardiac de repaus și de ce este importantă valoarea.
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Apa poate duce la creșterea colesterolului. Ce se întâmplă, de fapt, în organism
Triplu T, o soluție inovatoare pentru aldosteronismul primar și hipertensiunea secundară. Este o terapie termică ghidată endoscopic
Deficiența de fier în insuficiența cardiacă. Rolul saturației transferinei (TSAT) în diagnostic și management
Deficitul care îți afectează grav inima. Duce la complicații majore și nu îți dai seama.
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră
Simptomul surprinzător al infarctului pe care majoritatea femeilor îl ignoră. Nu este vorba de durerea în piept.
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Studiu: Vinul alb și șampania pot reduce riscul de stop cardiac brusc
Două băuturi alcoolice care îți protejează inima. Previn stopul cardiac.
Bacteriile din gură care pot declanșa atacuri de cord
Exercițiul fizic, soluție naturală pentru hipertensiunea arterială. Reduce tensiunea indusă de stres
Aceasta este modalitatea de a scădea hipertensiunea arterială. Are efect semnificativ.
Un aditiv din plastic, asociat cu peste 356.000 de decese cauzate de bolile de inimă
Aditivul găsit la orice pas, asociat cu decesele din cauze cardiovasculare. Crește dramatic inflamația din organism.
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.