Laptele acru și riscul de infarct miocardic la bărbați. Legătură nebănuită
Cercetătorii finlandezi spun că, pentru bărbați, laptele acru are un efect incredibil. Ei au constatat că, în general, produsele lactate fermentate, cu mai uțin de 3,6% grăsimi, împiedică...
Conform unui studiu recent realizat de cercetători de la Universitatea din Finlanda de Est, bărbații cu un consum ridicat de produse lactate fermentate au un risc mai mic de infarct miocardic decât cei care consumă mai puține astfel de produse sau lapte. Pe de altă parte, consumul foarte ridicat de produse lactate nefermentate (laptele, spre exemplu) a fost asociat cu un risc mai mare de infarct miocardic. Rezultatele au fost publicate în British Journal of Nutrition.
Studiile anterioare au arătat mai multe efecte pozitive ale produselor lactate fermentate, de exemplu asupra nivelului de grăsime din sânge sau a riscului de boli de inimă, decât al altor produse lactate. Produsele lactate fermentate includ brânză, iaurtul, laptele acru, kefirul și sana. Cu toate acestea, până în prezent s-au făcut puține cercetări în această direcție.
Risc cu 26% mai mic
Un studiu privind factorul de risc pentru boli coronariene, de la Universitatea din Finlanda de Est, a investigat legătura dintre utilizarea lactatelor fermentate și a altor produse lactate și riscul de infarct miocardic. La studiu au participat aproximativ 2.000 de bărbați. Dietele subiecților au fost cercetate la începutul studiului între 1984 și 1989, după care au fost urmărite, în medie, timp de 20 de ani. În timpul studiului, 472 de bărbați au făcut un infarct miocardic.
Subiecții au fost împărțiți în grupuri pe baza consumului de produse lactate diferite, urmat de o comparație a riscului consumatorilor de lactate cel mai mare și cel mai scăzut, luând în considerare mai multe variabile nutriționale și de stil de viață.
Persoanele care au consumat cele mai multe lactate fermentate cu sub 3,5% grăsime - în majoritatea cazurilor fiind vorba de laptele acru - au avut un risc cu 26% mai mic de infarct miocardic, comparativ cu cei care consumau cel mai puțin astfel de produse. De asemenea, consumul produselor lactate cu conținut mare de grăsimi, cum ar fi brânza, nu a arătat nicio asociere cu riscul de infarct miocardic.
În schimb, consumul foarte mare de produse lactate nefermentate a fost asociat cu un risc crescut de infarct miocardic. Cel mai utilizat produs din acest grup de produse a fost laptele.
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
-
Deficiența de B12: Cum alegi forma potrivită pentru creier și metabolism13.12.2025, 16:56
-
Ce trebuie să știi dacă ai avut COVID13.12.2025, 15:27
EXCLUSIV Cea mai mare problemă cu care se confruntă medicii. Dr. Silviu Dumitrescu recunoaște: Să nu mai ascundem lucrurile
Terapia care înjumătățește riscul de infarct și AVC
Colesterolul mărit nu înseamnă automat risc de infarct, arată un nou studiu
Ce trebuie să știi dacă ai colesterolul mărit. Face diferența dintre viață și moarte.
Hipertensiunea ucide peste 10 milioane de oameni pe an. Majoritatea deceselor ar putea fi prevenite
Ce se întâmplă când tensiunea arterială scade sub 120 mm Hg
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul
Boala extrem de frecventă care se comportă ca o tumoră. Macină tot corpul până îl distruge.
EXCLUSIV Stenoza aortică, simptome, diagnostic și tratamente moderne. Prof. dr. Horațiu Moldovan: Începe să obosească, face sincope
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze
Dieta care îți ucide inima în tăcere. Alimentele care transformă arterele în bombe gata să explodeze.
Timpul petrecut în fața ecranelor crește riscul de boli de inimă
Inteligența Artificială poate prezice stopul cardiac cu până la două săptămâni înainte de declanșare
Acest semn îți arată că ești la două săptămâni distanță de un infarct. La ce să fii atent.
Proteina care distruge inima după infarct
Bacteria comună care îți devastează inima. Cei mai mulți o au
Această bacterie extrem de comună îți devastează inima. Cei mai mulți oameni o au.
Ghiduri noi pentru colesterol și prevenția bolilor cardiovasculare
Testul care îți arată din timp dacă inima ta e în pericol înainte de apariția simptomelor
Exces de decese cardiace post-COVID. Situația nu revine la normal
Val de decese după pandemia de COVID. Epidemia invizibilă care te omoară după pandemie.
Sindromul Wolff-Parkinson-White, afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe
Sindromul Wolff-Parkinson-White este o afecțiune cardiacă tăcută. Poate rămâne ascunsă până la bătrânețe.
Testul care identifică rapid cauza tensiunii arteriale mari
Ce trebuie să știi dacă ești cardiac și bei cafea
Generațiile născute după 1960, mai expuse riscului de moarte din cauza bolilor cardiovasculare
Boala gravă la care ești expus dacă ești născut după ACEST AN. Riscurile pot fi mortale.
