Leacul banal și ieftin pentru anxietate. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Aerobic. Foto: Pixabay
Aerobic. Foto: Pixabay

Cercetătorii de la Universitatea din Göteborg au descoperit că un lucru banal și ieftin poate vindeca sau măcar ameliora simptomele de anxietate.

Atât exercițiile fizice moderate, cât și cele intense ameliorează simptomele de anxietate, chiar și atunci când tulburarea este cronică, arată un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Göteborg și publicat în jurnalul Journal of Affective Disorders (link direct studiu)

Studiul se bazează pe 286 de pacienți cu sindrom de anxietate, recrutați din serviciile de îngrijire primară din Göteborg și partea de nord a regiunii Halland. Jumătate dintre pacienți trăiau cu anxietate de cel puțin zece ani. Vârsta lor medie era de 39 de ani, iar 70 la sută erau femei.

Prin tragere la sorți, participanții au fost repartizați la sesiuni de exerciții de grup, fie moderate, fie intense, timp de 12 săptămâni. Rezultatele arată că simptomele lor de anxietate au fost atenuate semnificativ chiar și atunci când anxietatea era o afecțiune cronică, în comparație cu un grup de control care a primit sfaturi privind activitatea fizică conform recomandărilor de sănătate publică.

Importanța exercițiilor fizice intense

Majoritatea persoanelor din grupurile de tratament au trecut de la un nivel de bază de anxietate moderată până la mare, la un nivel scăzut de anxietate după programul de 12 săptămâni. Pentru cei care au făcut exerciții fizice la intensitate relativ scăzută, șansa de ameliorare în ceea ce privește simptomele de anxietate a crescut cu un factor de 3,62. Factorul corespunzător pentru cei care au făcut exerciții la intensitate mai mare a fost 4,88. Participanții nu aveau cunoștințe despre pregătirea fizică sau consilierea pe care o primesc persoanele din afara propriului grup.

„A existat o tendință semnificativă de ameliorare a intensității – adică, cu cât exercițiile au fost mai intense, cu atât s-au îmbunătățit mai mult simptomele de anxietate”, a arătat dr Malin Henriksson, doctorand la Academia Sahlgrenska din cadrul Universității din Göteborg, specialist în medicină generală la Halland și autor principal al studiului.

Ambele grupuri de tratament au avut sesiuni de antrenament de 60 de minute de trei ori pe săptămână, sub îndrumarea unui kinetoterapeut. Sesiunile au inclus atât antrenament cardio (aerobic), cât și antrenament de forță. O încălzire a fost urmată de antrenament timp de 45 de minute, iar sesiunile s-au încheiat cu relaxare și întindere.

Membrii grupului care au făcut exerciții fizice la un nivel moderat au avut ca scop să atingă aproximativ 60 la sută din ritmul cardiac maxim - un grad de efort evaluat ca fiind ușor sau moderat. În grupul care s-a antrenat mai intens, scopul a fost atingerea a 75% din ritmul cardiac maxim, iar acest grad de efort a fost perceput ca fiind ridicat.

Nivelurile au fost validate în mod regulat folosind scala Borg, o scală de evaluare stabilită pentru efortul fizic perceput, și au confirmate cu monitoare de ritm cardiac.

Sunt necesare tratamente noi, simple

Tratamentele standard de astăzi pentru anxietate sunt terapia cognitiv-comportamentală (CBT) și medicamentele psihotrope. Cu toate acestea, aceste medicamente au de obicei efecte secundare, iar pacienții cu tulburări de anxietate nu răspund frecvent la tratamentul medical. Timpul lung de așteptare pentru CBT poate, de asemenea, agrava prognosticul.

Studiul de față a fost condus de Maria Åberg, profesor asociat la Academia Sahlgrenska a Universității din Göteborg, specialist în medicină generală în organizația de asistență medicală primară a Regiunii Västra Götaland și autor corespondent.

„Medicii din asistența medicală primară au nevoie de tratamente individualizate, care au efecte secundare puține și sunt ușor de prescris. Modelul care implică 12 săptămâni de pregătire fizică, indiferent de intensitate, reprezintă un tratament eficient care ar trebui să fie disponibil mai des în asistența medicală primară pentru persoanele cu probleme de anxietate”, a punctat Åberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel