Legătura neobișnuită dintre fumat și controlul hipertensiunii arteriale

Adisa Codruț |
Data publicării:
Alcoolul
Alcoolul

Cercetătorii au observat o asociere între fumat și valori scăzute ale hipertensiunii arteriale la persoane care iau medicamente ca să controleze tensiunea arterială.

Cercetătorii brazilienii au analizat legătura dintre fumat și hipertensiunea arterială. ”Deoarece relația patofiziologică dintre hipertensiunea arterială și fumat nu este clară, este important ca medicii să înțeleagă mai bine controlul tensiunii arteriale la fumători. Studiile anterioare la bărbați au arătat o asociere, dar la femei există puține dovezi până acum. (...) În plus, există sinergie între acești doi factori de risc: hipertensiunea arterială crește exponențial riscul cardiovascular al fumătorului, iar fumatul crește riscul de hipertensiune arterială, înrăutățind astfel controlul acestora”, a declarat medicul Márcio Gonçalves de Sousa, șeful Departamentului de hipertensiune arterială, renunțare la fumat și nefrologie de la Institutul de Cardiologie Dante Pazzanese din São Paulo, Brazilia, și autorul principal al studiului.

Cercetătorii au efectuat o evaluare retrospectivă a unei baze de date a pacienților adulți cu hipertensiune arterială care au fost consultați și tratați între 2018 și 2019. Au fost analizate date de la 710 pacienți (255 bărbați, 455 femei) cu o vârstă medie de 66 de ani.

Cercetătorii au sesizat că dintre bărbații care nu au fumat niciodată, 37,1% au intrat în categoria de tensiune arterială controlată comparativ cu 34,9% dintre femeile care nu au fumat niciodată. Fumătorii actuali au fost asociați cu rate mai scăzute de control al tensiunii arteriale în rândul bărbaților și femeilor, doar 9,1% dintre bărbații care fumează actuali au fost clasificați ca având tensiune arterială controlată și 25% dintre femeile care fumează actual sunt clasificate ca având tensiunea arterială controlată, arată medicalxpress.

Unele persoane cu hipertensiune arterială nu răspund la tratamentele obișnuite pentru această afecțiune. Studiile arată ce efect au exercițiile fizice asupra lor. Medicii recomandă deja exerciții aerobice ca tratament de primă linie pentru hipertensiune arterială. Aceste noi descoperiri confirmă importanța acestui sfat pentru persoanele cu hipertensiune rezistentă, spun autorii, al căror studiu a fost publicat online de către JAMA Cardiology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel