Turtă dulce care se topește în gură: cea mai simplă rețetă. Secretul care o face pufoasă
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Această legumă conține mai puternic efect anti-cancerigen. De ce trebuie să pui piper peste această legumă. Rețeta genială pe care trebuie să o încerci
Medicul nutriționist Alina Lăcătuș a dezvăluit leguma care are cel mai puternic efect anti-cancerigen. Această legumă, chiar dacă nu este atât de iubită de români, este o sursă excelentă de vitamine C și K, precum și de fibre, potasiu, fier și multe alte minerale și vitamine.
În plus, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforafanul și luteina, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ și la combaterea efectelor radicalilor liberi în organism.
"Dincolo de vitaminele si mineralele pe care le contine, este un aliment special prin fitonutritentii sai.
Este leguma care contine cea mai mare cantitate de glucorafan, din care se produce sulforafanul, care este fitonutrientul cu cel mai puternic efect anticancerigen.
De asemenea, sulforafanul intervine in detoxifierea ficatului si in incetinerea proceselor biochimice care au legatura cu imbatranirea noastra. Sunt cateva detalii importante la care e nevoie sa fim atenti ca sa beneficiem de acest sulforafan", a scris medicul nutriționist Alina Lăcătuș pe pagina sa de Facebook.
Foto: Freepik
Este vorba despre o leguma "nu tocmai iubita si anume: broccoli. Trebuie sa recunosc ca nici eu nu sunt fan broccoli, dar am gasit combinatii care il includ si care sunt pe placul meu, ceea ce va incurajez si pe voi sa faceti. Merita!", a spus medicul.
"Glucorafanul se converteste in sulforafan doar in prezenta unei enzime, numita mirozinaza. Aceasta enzima se activeaza in momentul in care taiem sau mestecam broccoli.
Prin fierbere sau gatire mirozinaza se distruge.
Din acest motiv e nevoie sa taiam broccoli in buchetele cat mai mici si sa-l lasam timp de minim 10 minute pe tocator (optim 40 minute) inainte de a il gati.
O sursa de mirozinaza sunt si boabele de mustar. Deci daca le adaugam in procesul de gatire vom obtine mai mult sulforafan.
Un alt condiment important este piperul.
Când adaugi piper la preparatele cu broccoli, piperina din acest condiment are rolul să intensifice absorbția sulforafanului în organism", a mai scris medicul nutriționist.
"Reteta cu broccoli pe care v-o recomand am preparat-o in felul urmator:
Foto: Freepik @sosiukin
- mai intai am pregatit broccoli (aprox 300 g) cum v-am spus mai sus.
- apoi am taiat wedges 5 cartofi (aprox 500 g), i-am amestecat cu 1 lingura de ulei de masline, mix de verdeturi italienesti (rozmarin, oregano, piper), sare si i-am pus la cuptor, la 180 grade, 20 min.
- am amestecat 250 g naut fiert cu acelasi mix de verdeturi italienesti, piper si boia
- am adaugat broccoli si nautul peste cartofi, le-am amestecat si le-am lasat la cuptor 15-20 minute.
Peste portia mea am am presarat (pentru completarea proteinelor, dar si pentru gust) 30 g seminte de dovleac coapte si 3 linguri de sos tzatziki facut din iaurt grecesc 2% grasime, castravete fabio, usturoi si marar.
A fost un deliciu!
* În cazul în care aveți afecțiuni medicale diagnosticate sau probleme de sănătate, vă recomand cu tărie să consultați întotdeauna un medic înainte de a urma sfaturi, diete sau rețete găsite pe internet. Informațiile obținute online sunt generale și nu trebuie considerate înlocuitoare pentru un plan alimentar personalizat oferit de un profesionist medical calificat", a conchis medicul Alina Lăcătuș.
Turtele dulci sunt un desert clasic, care ne amintesc de sărbători, copilărie și momentele petrecute cu cei dragi.
Ce se întâmplă în corp atunci când mănânci ardei copți. Detaliul pe care trebuie să-l știi înainte să mai consumi ardei copți.
De ce cafeaua nu este întotdeauna cea mai bună alegere dimineața? Iată băutura de 100 de ori mai bună decât cafeaua.
Sportivii de la Jocurile Olimpice 2024 au fost înnebuniți după brioșele cu ciocolată din sala de mese. Care e secretul lor.
Pentru cei care se luptă cu nopți agitate, acest remediu simplu și delicios poate face minuni.
De ce această băutură japoneză a cucerit generația tânără. Iată cum o poți prepara corect și ce beneficii are pentru sănătate.
Așa reduci riscul de AVC. Un expert indică schimbarea alimentară simplă care poate face diferența.
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
Cu ce să înlocuiești pesmetul, dacă nu îl ai în casă. Cele 8 soluții care te pot salva.
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Acest aliment sănătos reduce riscul apariției demenței. De altfel, previne și alte boli asociate cu îmbătrânirea.
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Conform unui nou studiu surprinzător, consumul de fructe uscate este legat de reducerea riscului de diabet de tip 2.