Leucemia limfoblastică acută: rata de supraviețuire, la 90% cu un tratament inovativ

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Probe de sânge
Probe de sânge

Leucemia limfoblastică acută este o formă de cancer care are o rată de supraviețuire de 90%, față de 10%, cât era în anii '60. Un nou tratament inovativ ar rezultate de excepție.

Pacienții cu leucemie incurabilă s-au declarat vindecați de cancer după ce tratamentul inovator de la spitalul Great Ormond Street a eliminat boala incurabilă la 12 din 14 pacienți, iar cinci rămânând în remisie.

Noul tratament pentru forma considerată incurabilă de leucemie a fost apreciată de experți, după ce au văzut rezultatele.

Pacienții au fost tratați cu o versiune a terapiei CAR-T cu acțiune mai rapidă, în care sistemul imunitar al organismului este utilizat împotriva celulelor maligne.

Studiul de la Spitalul Great Ormond Street din Londra a fost realizat cu scopul de a reduce efectele secundare ale tratamentului pentru pacienți, majoritatea fiind copii.

Tratamentul pentru leucemia limfoblastică acută (ALL) găsește propriile celule imune ale pacientului modificate genetic și apoi le utilizează pentru a ținti cancerul.

În timpul studiului, 14 pacienți cu o tulpină de leucemie limfoblastică acută ce era considerată incurabilă au primit terapia, iar 12 au văzut că boala a dispărut după trei luni. Cinci dintre acei pacienți au intrat în remisie.

Profesorul Persis Amrolia, cercetătorul șef al studiului, a declarat: „Terapia CAR-T este un exemplu fantastic de utilizare a puterii sistemului imunitar pentru a ținti în mod specific celulele canceroase. Deși nu funcționează pentru toți, poate oferi speranță copiilor care au rămas fără toate celelalte opțiuni. Suntem doar la începutul acestui nou tratament și în următorii câțiva ani, sper că îl putem perfecționa în continuare pentru a-l face mai sigur și mai eficient. Efectele secundare ale terapiilor CAR-T pot fi severe, așa că sperăm că această nouă tehnologie poate reduce riscul pentru pacienți.”

Rata de supraviețuire, aproape de 90%

Leucemia limfoblastică acută afectează în jur de 400 de copii în Marea Britanie în fiecare an, iar în timp ce majoritatea pacienților pot fi vindecați cu tratamente standard, inclusiv chimioterapie și transplant, unele recidivează.

Supraviețuirea pentru copiii care suferă de această boală a crescut de la sub 10% în anii 1960 la 90% în 2015, deși rata de supraviețuire este mai mică pentru bebeluși.

Cercetarea a fost publicată în jurnalul Nature Medicine, oferă mari speranțe celor cu leucemie limfoblasctică acută recidivantă, care este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la copii în Marea Britanie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel