LEVODOPUM + CARBIDOPUM + ENTACAPONUM - prospect

DCMedical Team |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

LEVODOPUM + CARBIDOPUM + ENTACAPONUM – prospect. Acțiune: Antiparkinsonian. Levodopa: precursor de dopamină. Carbidopa: inhibitor de dopa-decarboxilază (DDC). Entacapon: inhibitor de catecol-ortometil-transferază (COMT).

LEVODOPUM + CARBIDOPUM + ENTACAPONUM – prospect:

Denumiri comerciale: CORBILTA (STALEVO), LEVODOPA/CARBIDOPA/ENTACAPONA, SASTRAVI, TADOGLEN, TRIGELAN 

Forma: Comprimate filmate

Indicații: Stalevo este indicat pentru tratamentul pacienților cu boala Parkinson și fluctuații motorii la sfârșit de doză, ce nu pot fi stabilizate de un tratamentul cu levodopa/inhibitor de dopa-decarboxilază.

Contraindicații: Hipersensibilitate cunoscută la substanțele active sau la oricare din excipienți. Insuficiență hepatică severă. Glaucom cu unghi închis. Feocromocitom. Administrarea concomitentă a Stalevo cu inhibitori neselectivi de monoaminooxidază (MAO-A și MAO-B), de exemplu fenelzina, tranilcipromina. Antecedente de sindrom neuroleptic malign (SNM) și/sau rabdomioliză fără etiologie traumatică.

Atenție!: Stalevo nu este recomandat pentru tratamentul reacțiilor extrapiramidale induse de medicamente. Precauții la pacienții cu boli cardiovasculare sau pulmonare severe, astm bronșic, boală renală, hepatică sau endocrină sau cu istoric de ulcer gastro-duodenal sau convulsii. Administrarea concomitentă de antipsihotice cu proprietăți de blocare a receptorilor dopaminergici, în particular antagoniști ai receptorilor D2, trebuie efectuată cu precauție și pacientul observat atent în ceea ce privește pierderea efectului antiparkinsonian sau agravarea simptomelor parkinsoniene. Entacapona în asociere cu levodopa a fost asociată cu somnolență și episoade de instalare bruscă a somnului, la pacienții cu boala Parkinson și de aceea trebuie manifestată prudență privind conducerea de vehicule sau folosirea de utilaje.

Reacții Adverse: Levodopa/carbidopa - datorate activității neurofarmacologice centrale a dopaminei. Aceste reacții pot fi diminuate de obicei prin scăderea dozei de levodopa. Cele mai frecvente reacții adverse sunt dischineziile, incluzând mișcările coreiforme, distonice și alte mișcări involuntare. Spasmul muscular și blefarospasmul pot fi considerate ca semne precoce pentru luarea în considerare a scăderii dozei de levodopa. De asemenea, greață, legată de o activitate dopaminergică centrală crescută, este o reacție adversă frecventă a asocierii levodopa/carbidopa. Modificările psihice - incluzând ideația paranoidă și episoadele psihotice; depresia, cu sau fără tendințe de suicid; disfuncția cognitivă. Ritm cardiac neregulat și/sau palpitații, episoade hipotensive ortostatice, episoade bradikinezice (fenomenul "on-off"), anorexie, vărsături, amețeală și somnolență.

Entacapona - Cele mai frecvente reacții adverse determinate de entacaponă se datorează creșterii activității dopaminergice și apar cel mai adesea la începutul tratamentului. Reducerea dozelor de levodopa scade severitatea și frecvența reacțiilor. Cealaltă clasă majoră de reacții adverse sunt simptomele gastro-intestinale, incluzând deexemplu, greața, vărsături, dureri abdominale, constipație și diaree. Urina poate fi colorată în roșumaroniu, dar acesta este un fenomen fără semnificație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel