Bacterii rezistente: legume crude și salata, risc pentru sănătate

Salata este populară printre persoanele care doresc să-și mențină o dietă echilibrată și sănătoasă. Salata este adesea oferită spre vânzare, gata preparată și ambalată. Dar astfel de tipuri de...
Un grup de lucru condus de profesorul dr. Kornelia Smalla de la Institutul Julius Kühn (JKI) a arătat că aceste bacterii pot include și bacterii rezistente la antibiotice.
"Trebuie să ajungem la baza acestor constatări. Este cunoscut faptul că bacteriile rezistente sunt prezente în gunoi de grajd, nămoluri, sol și apă. În prezent, evaluăm de urgență ce înseamnă această constatare în ceea ce privește riscul pentru sănătate pentru consumatori. Această detectare îngrijorătoare a acestor tipuri de bacterii pe plante este în concordanță cu constatările similare pentru alte alimente", a spus profesorul dr. Georg Backhaus, președintele Institutului Julius Kühn.
În scopul analizei, grupul de lucru condus de profesorul Smalla a cumpărat salate mixte, din supermarketurile germane. Probele au fost apoi analizate pentru a determina rezistență antimicrobiană transferabilă (cercetătorii folosesc termenul "rezistență transferabilă") la Escherichia coli, o bacterie intestinală în cea mai mare parte inofensivă, pe aceste alimente.
În analizele lor, experții s-au concentrat pe Escherichia coli care este rezistentă la substanța activă tetraciclină. Acest lucru se datorează faptului că tetraciclina este utilizată la creșterea animalelor, putând promova dezvoltarea și propagarea bacteriilor rezistente în organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum și o parte din antibiotice, sunt excretate și apoi își găsesc drumul pe câmpuri prin îngrășăminte organice cum ar fi în gunoiul de grajd.
Smalla afirmă că "rezultatele testelor cuprinzătoare arată clar că o mare varietate de plasmide transferabile - purtători de gene în bacteriile care apar în afara cromozomilor - au fost găsite gene de rezistență din E. coli din produse proaspete. Plasmidele poartă rezistență la mai multe clase de antibiotice. Bacteriile E. coli cu aceste proprietăți au fost găsite pe toate cele trei alimente analizate."
Dacă aceste bacterii inofensive se produc pe alimentele vegetale, ele pot intra în intestinul uman datorită consumului de legume brute. Odată ingerate, bacteriile pot trece pe plasmidele lor la orice bacterie patogenă care poate fi prezentă în intestin. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer de gene orizontale. În natură, transferul orizontal al genei permite bacteriilor să se adapteze rapid la condițiile de mediu în schimbare. Dacă un pacient este tratat cu antibiotice, bacteriile care au încorporat aceste genuri de rezistență transferabile în genomul lor au un avantaj și se înmulțesc mai mult decât concurenții lor mai puțin bine echipați. Datorită nivelului scăzut de contaminare a salatei cu E. coli, nu se știe cât de frecvent sunt transferate gene de rezistență în intestinul uman. Există, de asemenea, puține cunoștințe privind dacă și în ce măsură bolile sunt cauzate de astfel de bacterii rezistente.
Spălarea legumelor nu este suficientă
Consumatorii ar trebui să spele întotdeauna legumele crude, salata de frunze și ierburile proaspete cu apă potabilă înainte de a le consuma, pentru a minimiza riscul de ingerare a agenților patogeni sau a bacteriilor rezistente la antimicrobiene.
Femeile gravide și persoanele cu sisteme imune compromise ca urmare a vârstei avansate, a condițiilor preexistente sau a consumului de medicamente ar trebui să se abțină să mănânce salate pre-tăiate și ambalate ca măsură de precauție împotriva infecțiilor alimentare și ar trebui să pregătească salatele în sine folosind proaspete și bine spălate ingrediente cu puțin timp înainte de consum.
Cu toate acestea, spălarea nu este suficientă pentru a elimina în mod fiabil patogeni de boală sau bacterii rezistente la antimicrobiene care pot fi prezente pe alimentele vegetale. De aceea, în cazuri individuale rare, este necesar ca în special persoanele imunocompromise să încălzească suficient de bine legumele și ierburile proaspete (cel puțin două minute până la 70 ° C) înainte de consum, conform instrucțiunilor medicilor lor, informează Science Daily.com.
Studiul Institutului Julius Kühn, al Universității din Giessen și al Universității din Idaho privind bacteriile rezistente la antimicrobiene asupra plantelor a fost publicat în numărul din octombrie al revistei de interes special mBio.
Studiul integral îl găsiți aici.
-
-
-
Restricția fluxului sanguin accelerează dezvoltarea cancerului30.08.2025, 16:03
-
Ce spune circumferința gâtului despre sănătatea ta30.08.2025, 14:37
-
-
-
-
-
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ce se întâmplă dacă mănânci cozonac imediat după o masă copioasă
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.