
Mediul în care adolescenții trăiesc le afectează capacitatea cognitivă și dezvoltarea creierului, indiferent de moștenirea genetică.
Cercetătorii de la Institutul suedez Karolinka susțin, într-un studiu, importanța mediului familial în care adolescenții se dezvoltă. Cercetările anterioare nu au acordat atenție genelor când au descris efectele asupra mediului. Autorii studiului au ținut cont în analiza lor de factorii de mediu când au monitorizat 551 de adolescenți din diferite medii socio-economice din Europa.
La vârsta de 14 ani, puștii au dat probe de ADN, au făcut teste cognitive. 5 ani mai târziu au repetat aceleași probe. La vârsta de 14 ani, genele și mediul au fost asociate în mod independent cu capacitatea cognitivă (măsurată folosind teste de memorie de lucru) și structura creierului. Efectele asupra mediului au fost însă cu 50 până la 100 la sută mai puternice decât cele genetice, susțin autorii cercetării. Ei au sesizat că diferențele de statut socio-economic au fost legate de diferențele din suprafața totală a neocortexului. S-a observat că diferențele genetice au fost legate în mod specific o zonă a lobului parietal drept cunoscută a fi importantă pentru abilitățile matematice, raționamentul și memoria de lucru. Concluzia? ”Există o serie de explicații posibile, cum ar fi stresul cronic, dieta sau stimularea intelectuală, dar studiul arată cât de important este mediul, nu numai în perioada fragedă a copilului”, susțin cercetătorii pe site-ul Institutului Karolinska.
Studiul, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-