Raport OMS despre sănătatea adolescenților români. Tendințe îngrijorătoare

Florina Pop |
Data publicării:
Copil
Copil

Sunt mai puțini adolescenți supraponderali și obezi, dar nu și adolescente. Puțin de 50% dintre tineri se spală zilnic pe dinți. Sunt concluziile unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății.

Biroul Regional al Organizației Mondiale a Sănătății pentru Europa a publicat marți, 19 mai, un raport despre sănătatea fizică a adolescenților, relațiile sociale și starea mentală. Studiul, "Comportamente legate de sănătate la școlari"/Health Behaviour în School-aged Children-HBSC, realizat din 4 în 4 ani, a cuprins 227.441 de elevi cu vârste de 11, 13 și 15 ani din 45 de state.

Puștii din România

Adolescenții români nu obișnuiesc să facă prea mult sport, arată raportul. La cercetare au participat 4.567 de școlari cu vârste de 11, 13 și 15 ani.

"Datele din 2018, discutate pe larg în acest raport, aduc, deopotrivă, vești proaste și vești bune referitoare la sănătatea și starea de bine a adolescenților. De la percepția acestora privind suportul social până la implicarea în fenomenul de bullying și în comportamentele de risc, studiul conferă informații foarte valoroase pentru o percepție reală a vieții și sănătății adolescenților. Ne-am implicat cu multă responsabilitate în Studiul internațional HBSC care dă voce tinerei generații și aduce în prim-plan îngrijorările, preocupările și perspectivele lor referitoare la propria sănătate și stare de bine. Îl considerăm un instrument de lucru extrem de important care trebuie să existe în agendele publice ale experților în sănătate și ale politicienilor, în egală măsură", a declarat profesoara Adriana Băban, coordonatorul pe România al proiectului, cadru didactic la UBB Cluj, într-un comunicat.

Câteva concluzii expuse de coordonator:

* Mai puțini adolescenți de 15 ani, comparativ cu 2014, și-au început viața sexuală.

* Procentul adolescenților supraponderali și obezi scade ușor, pentru prima dată de la înregistrarea acestuia în 2006, însă doar la băieți. Pentru fete se constată o tendință ascendentă.

* Comportamentele de sănătate orală sunt în creștere comparativ cu anii precedenți însă procentele rămân, în continuare, relativ modeste: mai puțin de jumătate dintre băieți și puțin peste jumătate din fete se spală zilnic, de cel puțin 2 ori, pe dinți.

* Aproape jumătate dintre adolescente și peste o treime din adolescenți folosesc intens rețelele de socializare pentru a comunica cu prietenii, în creștere față de 2014.

* Implicarea în comportamente violente și bullying a scăzut considerabil, la cel mai mic nivel de când se colectează datele HBSC.

Puștii pe glob

Nici adolescenții din alte țări nu se omoară prea mult cu sportul. De aceea, nivelul de obezitate a crescut.

Câteva concluzii:

* Mai puțin de 1 din 5 adolescenți respectă recomandările OMS cu privire la activitatea fizică; numărul de adolescenți care fac mișcare a scăzut cu aproximativ o treime din 2014, în special în rândul băieților.

* Majoritatea adolescenților nu urmează recomandările actuale privind nutriția, subminându-și șansele la o dezvoltare sănătoasă. Aproximativ 2 din 3 adolescenți nu consumă suficiente alimente bogat nutritive, în timp ce 1 din 4 mănâncă dulciuri și 1 din 6 consumă băuturi îndulcite, în fiecare zi.

* Nivelurile de obezitate și supraponderalitate au crescut din 2014, afectând acum 1 din 5 tineri, cu niveluri mai mari în rândul băieților și al copiilor; 1 din 4 adolescenți se percep pe sine ca fiind prea grași, în special fetele.

* Consumul de alcool și fumatul au continuat să scadă, dar numărul actual de consumatori de alcool și tutun rămâne crescut în rândul adolescenților de 15 ani, cea mai des consumată substanță fiind alcoolul. 1 din 5 adolescenții de 15 ani (20%) a băut de două sau de mai multe ori pe parcursul vieții, și aproape 1 din 7 (15%) a băut alcool în ultimele 30 de zile.

* Comportament sexual la risc: 1 din 4 adolescenți care fac sex nu folosesc metode de protecție. La vârsta de 15 ani, 1 din 4 băieți (24%) și 1 din 7 fete (14%) declară că au avut contact sexual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel