10 alimente care reduc riscul de a muri de AVC, boli de inimă și diabet de tip 2
10 alimente au un impact substanțial asupra riscului de a muri de o boală cardiometabolică, cum ar fi diabet de tip 2, boli de inimă sau accident vascular cerebral (AVC), arată un studiu publicat în JAMA. Iat?...
Un studiu publicat în JAMA, în 2017, a descoperit că un consumul la nivel suboptimal (pre amult din unele alimente și prea puțin din altele) din 10 alimente sau nutrienți a fost asociat cu peste 45% din decesele datorate unor boli cardiometabolice (CMD) în 2012, cum ar fi diabetul de tip 2, boli de inimă și AVC (accident vascular cerebral).
10 alimente asociate cu aproape jumătate din decesele prin CMD
Cercetătorii au dezvoltat un model de evaluare a riscurilor, care a combinat și analizat datele din trei surse. Ei au estimat aportul dietetic de alimente și nutrienți folosind date auto-raportate din Studiul Național de Sănătate și Nutriție (NHANES); au utilizat studii și studii clinice pentru a estima asocierea celor 10 factori dietetici cu CMD; și au estimat decesele cauzate de CMD în 2012 din datele de la Centrul Național de Statistică Sanitară.
În 2012, în Statele Unite s-au produs 702.308 decese din cauza CMD. Cercetătorii au estimat că 45,4% din aceste decese au fost asociate cu aporturi sub-optime din cele 10 alimente și nutrienți pe care le-au studiat.
Prea mult, nu suficient sau bine?
Oamenii de știință au estimat că faptul că nu au mâncat suficient din următoarele alimente și nutrienți a contribuit la procentul corespunzător de decese prin CMD: nuci și semințe (8,5% din decese); grăsimi omega-3 din pește și fructe de mare (7,8%); legume (7,6%); fructe (7,5%); cereale integrale (5,9%); grăsimi polinesaturate în loc de grăsimi saturate sau carbohidrați (2,3%).
Consumul prea mare din următoarele alimente și nutrienți a fost estimat a contribui la procentul corespunzător de decese prin CMD: sodiu (sare, 9,5% din decese); carne procesată (8,2%); băuturi îndulcite cu zahăr (7,4%); carne roșie neprocesată (0,4%).
Evident, ca în orice studiu, există unele limitări. Modelul de risc comparativ nu este un model cauză-efect și nu dovedește că modificarea aportului acestor alimente și nutrienți ar reduce riscul de CMD. În plus, efectul particular asupra sănătății unui individ a fiecărui aliment sau nutrient ar putea fi afectat de o serie de factori, inclusiv de alte obiceiuri alimentare, vârstă, sex, nivel de activitate fizică și moștenire genetică.
Cu toate acestea, spun experții de la Harvard, este sigur să spunem că toată lumea ar avea beneficii de pe urma îmbunătățirii dietei. Ei au făcut o listă cu ce să mănânci și ce să eviți:
Ce și cât trebuie să mănânci
Nuci și semințe: Obiectiv = 30 de grame (1/4 cană) pe zi. Se adaugă în cereale de ovăz, cereale integrale sau salate. Încercați 1/4 cană ca gustare după-amiază.
Fructe de mare: obiectiv = 340 de grame pe săptămână. Faceți un sandwich cu sardine sau ton în timpul săptămânii. Gătiți sau fierbeți fructe de mare pentru cină. Comandați pește atunci când mâncați la restaurant.
Legume: Obiectiv = 5 porții pe zi (1 porție = 1 cană legume crude sau 1/2 cană legume fierte). Fierbeți la abur, faceți pe grătar sau la tigaie (fără ulei) legumele pentru a-și păstra toți nutrienții. Sau le puteți consuma crude. Umpleți cel puțin jumătate din farfurie cu legume.
Fructe: Obiectiv = 4 porții pe zi (1 porție = 1 fruct mediu proaspăt). Încercați să aveți fructe la fiecare masă sau între mese. Fructele congelate sunt și ele o opțiune acceptabilă.
Cereale integrale: Obiectiv = 4 porții pe zi (1 porție = 1 felie de pâine integrală sau 1/2 cană cereale integrale gătite). Încercați o varietate de cereale integrale, cum ar fi orzul, meiul, quinoa, orezul brun sau farro. Gătiți-le dinainte, păstrați la frigider surplusul, Le puteți încălzi sau adăuga reci la o salată.
Grăsimi polinesaturate în loc de grăsimi saturate sau carbohidrați: Obiectiv = înlocuiți cel puțin 11% din caloriile din grăsimi saturate sau carbohidrați cu calorii din grăsimi polinesaturate (echivalentul a aproximativ două linguri de ulei sănătos pentru cineva care consumă 1.800 de calorii pe zi). Încercați uleiuri de sănătoase, cum ar fi de rapiță, de in sau uleiul de măsline în locul untului.
Alimente din care să reduceți consumul
Sodiu (sarea): Obiectiv = mai puțin de 2.000 de miligrame pe zi. Limitați consumul de alimente procesate, ambalate și fast-food, precum și condimente, cum ar fi sosul de soia, sosuri pentru salată îmbuteliate și sos pentru grătar. American Heart Association recomandă să reduceți și consummul de: pâine și rulouri, pizza, sandwich-uri, supe de-a gata, burritos și tacos.
Carne procesată: obiectiv = 0 porții pe zi. Puneți pui sau ton în sandwich-uri în loc de șuncă bologna, șuncă, salam sau hot dog. Sau încercați umpluturi pe bază de plante precum cele cu fasole.
Băuturi îndulcite cu zahăr: obiectiv = 0 porții pe zi. În loc de băuturi „sportive", cafele și ceaiuri îndulcite cu zahăr, umpleți o sticlă mare cu apă și felii de portocale, lămâie, flori de tei sau fructe de pădure. Ceaiul simplu, cafeaua și apa minerală sunt de asemenea înlocuitori minunați.
Carne roșie: obiectiv = mai puțin de 115 grame pe săptămână. Folosiți mai mult carnea roșie ca delicatesă și nu ca principală atracție din farfurie (o cantitate mică de carne slabă lângă o tigaie cu legume, de exemplu).
-
Cum scapi de nasul înfundat în 5 minute13.11.2025, 21:25
-
OMS: Tuberculoza a provocat 1,23 milioane de decese în 202413.11.2025, 19:22
-
10 semne subtile că sistemul imunitar este obosit13.11.2025, 18:30
-
-
Excesul de greutate și bolile cronice pot bloca orice plan de călătorie13.11.2025, 15:55
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
