Cereale, mic dejun. Reclame fără legătură cu conținutul produsului

Informațiile de pe ambalajele unor alimente ne pot determina să cumpărăm un produs, fără să mai verificăm cu atenție ce luăm. Cercetătorii au analizat cum ne păcălesc producătorii cu informații care nu au...
Afirmațiile depre sănătate pe care producătorii afișează pe ambalajele alimentare nu au întotdeauna de-a face cu beneficiile nutriționale ale produsului, dar oamenii încă iau decizii de a le cumpăra pe baza acestor afirmații, arată cercetătorii.
Mulți producători imprimă pe ambalaje pretenții care pot conduce consumatorii la o părere anume despre produs. Oamenii iau adesea decizia de a cumpăra un aume produs bazându-se pe aceste percepții, chiar dacă aceste afirmații nu corespund întotdeauna cu starea nutritivă reală a produsului, potrivit medicalnewstoday.com.
Studii ale cercetătorilor
Acest fapt a condus la patru studii, pe care cercetătorii le-au combinat într-o singură lucrare publicată în Journal of Public Policy & Marketing. Ei au examinat reclamele tipărite pe partea frontală a ambalajului produselor alimentare și au evaluat diferențele dintre aceste revendicări și conținutul nutrițional al produselor.
De asemenea, au analizat modul în care consumatorii au reacționat la aceste afirmații, atunci când a venit timpul să ia o decizie de cumpărare. Cercetătorii au vrut să determine dacă reclamele erau exacte și dacă au afectat opțiunile de cumpărare, indiferent de precizia lor.
Alimentele și beneficiile nutriționale
Afirmațiile alimentare care apar pe ambalaje urmează, de obicei, argumente bazate pe știință sau natură, cum ar fi "îmbunătățit" sau "conservat".
Ele tind să evidențieze, fie atributele pozitive ale alimentelor, fie absența celor negative. De exemplu, afirmațiile pot susține că un produs alimentar este "bogat în calciu" sau "bogat în proteine" sau că este "fără gluten" sau "colesterol scăzut". Alte modalități de a promova beneficiile unui produs arată că produsul ar fi "fără aromă artificială" sau "fără GMO-uri", sau că ar fi "toate naturale" sau "pure".
Cercetătorii au testat reclamele de pe fața ambalajelor care au apărut pe diferite cereale pentru micul dejun și produse lactate. Studiu a testat 633 de tipuri diferite de cereale pentru micul dejun, dintre care 460 au avut o reclamă pe ambalaj cu referire la sănătate sau valoare nutritivă.
Ei au efectuat aceste studii, verificând atenția pentru a determina modul în care clienții evaluează diferite afirmații de pe ambalaj, dar și modul în care aceste revendicări ale producătorilor au afectat comportamentul consumatorului.
"Consumatorii au avut o atitudine mai pozitivă față de afirmațiile care se bazează pe prezența unui lucru bun, în comparație cu afirmațiile despre absența unui lucru rău", spune co-autor al studiului Prof. Pierre Chandon.
Cu alte cuvinte, oamenii au simțit că atunci când componentele pozitive erau prezente, aceste elemente erau mai sănătoase decât cele ale căror revendicări au înlăturat percepțiile negative.
De asemenea, oamenii au considerat că tipul de revendicare ar ajuta la îmbunătățirea sănătății, a gustului sau a proprietăților de dietă ale produsului, chiar dacă niciuna dintre afirmații nu a spus explicit că îi va face mai sănătoși sau că vor pierde în greutate.
De asemenea, nu a existat prea multă legătură între afirmațiile pozitive și conținutul nutrițional al cerealelor pentru micul dejun. De fapt, Prof. Chandon observă că o corelație reală a fost aproape zero.
Păreri despre sănătate, induse
Cercetătorii au descoperit că afirmațiile de pe ambalaje de multe ori nu reflectă într-adevăr ingredientele unui produs sau modul în care se referă la sănătate sau la scăderea în greutate.
Este mai sigur dacă examinăți eticheta nutrițională pentru a vă face o idee mai bună despre modul în care un anumit produs alimentar vă poate ajuta să pierdeți în greutate, să vă mențineți pierderea în greutate sau să vă bucurați de o viață mai sănătoasă.
-
Conjugatele anticorp-medicament, tratamentul care atacă direct cancerul18.09.2025, 13:48
-
-
Compușii din ciocolată ar putea încetini îmbătrânirea18.09.2025, 12:22
-
-
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
7 ceaiuri care te scapă de răgușeală și tuse. Vindecă gâtul instant
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Planta care îți dă putere. Te scapă de stres și te ajută să dormi. Efectele ei sunt incredibile
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.