De ce îmbătrânim - ce spun oamenii de știință

De ce îmbătrânim? Este o întrebare care i-a făcut pe oamenii de știință să-și bată capul de zeci de ani, dar, în sfârșit, începem să obținem câteva răspunsuri. Iată...
Potrivit The Conversation, una dintre cele mai vechi teorii ale îmbătrânirii este teoria acumulării de daune ale organismului, propusă de August Weisman în 1882. Celulele și organismele sunt sisteme complexe cu multe componente, toate conectate, dar aceste sisteme complexe sunt fragile și se degradează din cauza acumulării treptate de daune ale de celulor din corpul nostru. Pe măsură ce daunele cresc, organismul nu se poate repara complet, rezultând îmbătrânirea și bolilor la bătrânețe.
Radicali liberi
O versiune a teoriei acumulării de daune numită teoria radicalilor liberi a îmbătrânirii a fost introdusă pentru prima dată de Rebeca Gerschman și Daniel Gilbert în 1954 și dezvoltată în continuare de un chimist american, Denham Harman, în 1956.
Radicalii liberi sunt produse secundare naturale ale respirației și metabolismului și se acumulează în corpul nostru de-a lungul timpului. Harman a teoretizat că, deoarece atât deteriorarea celulelor, cât și radicalii liberi cresc odată cu vârsta, probabil că radicalii liberi sunt vinovați de provocarea daunelor.
Teoria lui Harman a dominat știința domeniului îmbătrânirii în anii 1990 și începutul anilor 2000. Dar apoi mai multe studii au început să contrazică teoria. Când animalele, cum ar fi salamandrele și șoarecii, au avut o reducere a genelor antioxidante (antioxidanții sunt substanțe care distrug radicalii liberi), aceasta nu a avut niciun impact asupra longevității creaturii.
Ipoteză evolutivă a bolilor
Înainte de a ne continua călătoria pe teoriile îmbătrânirii, trebuie să facem un mic ocol pe coridoarele biologiei evolutive.
Genele controlează, printre altele, producția de proteine și caracteristicile noastre fizice - așa-numitul nostru fenotip. Se pot schimba prin mutație. Fiecare dintre noi poartă multe mutații în gene. Majoritatea acestor mutații nu ne afectează, dar unele au efecte negative, iar altele, efecte pozitive.
Evoluția prin selecție naturală propune că, dacă o genă (sau mutația genelor) oferă un avantaj pentru supraviețuirea organismului, are mai multe șanse de a fi transmisă generației următoare. Dar dacă o mutație genică este rea, șansele sunt ca acestea să fie eliminate pe parcursul evoluției.
Multe boli au o bază genetică. Asta înseamnă că sunt cauzate de mutații genetice. Dacă acesta este cazul, atunci de ce aceste mutații sunt încă în jur și nu sunt eliminate prin selecție naturală?
În 1957, un biolog american evoluționist numit George Williams a propus o soluție. Conform ipotezei sale antagonice de pleiotropie, o mutație genică poate avea ca rezultat atât caracteristici bune, cât și rele. Dar dacă binele îl întrece pe rău, mutația nu este eliminată.
Teoria hiper-funcțională a îmbătrânirii
Mikhail Blagosklonny, profesor de oncologie din New York, a propus în jurul anului 2006 un răspuns la această întrebare. El a sugerat că motivul îmbătrânirii sunt proteinele (și genele responsabile de producerea lor), având rolul de a spune celulelor dacă nutrienții sunt disponibili. Unele dintre aceste proteine sunt enzime, ajutând reacțiile chimice să se întâmple în corpul nostru. Printre ele se numără o enzimă numită TOR
Un preț demn de plătit
Cercetătorii testează teoria hiperfuncției și, până în prezent, rezultatele o susțin. Cu toate acestea, în timp ce aceste progrese promit o înțelegere a cauzelor principale ale îmbătrânirii și a modului de a viza bolile legate de vârstă, aceasta arată, de asemenea, complexitatea unui fenomen. Dar pe măsură ce se acumulează dovezi, ne dăm seama că îmbătrânirea în sine este puternic legată de modul în care suntem făcuți. Este conectat la creșterea și maturizarea noastră sexuală. Poate că îmbătrânirea este un preț pe care organismele trebuie să îl plătească pentru a supraviețui ca specie.
-
-
-
Cum se transmite HIV?17.09.2025, 18:19
-
-
Palatul Victoria, iluminat în verde pentru bolile mitocondriale17.09.2025, 14:38
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.