Dietă, insomnie: care sunt alimentele care te fac să nu dormi noaptea

Insomnia afectează aproximativ 30% din populația adultă și se presupune că una dintre cauze ar putea fi dieta. Cercetătorii au vrut să afle care este legătura dintre alimente și insomnie.
Se estimează că 30% dintre adulți suferă de insomnie, iar un studiu nou realizat de cercetătorii de la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Universitatea Columbia sugerează că dieta poate fi parțial de vină.
Studiul a descoperit că femeile aflate în postmenopauză care au consumat o dietă bogată în carbohidrați rafinați - în special zaharuri adăugate – aveau un risc mai mare de a suferi de insomnie. Femeile a căror dietă includea cantități mai mari de legume, fibre și fructe întregi (nu suc) în schimb au prezentat un risc mai mic.
„Insomnia este adesea tratată cu terapie cognitivă comportamentală sau cu medicamente, dar acestea pot fi costisitoare sau pot avea efecte secundare”, spune autorul principal al studiului, James Gangwisch, doctorat, profesor asistent la Colegiul Medicilor și Chirurgilor din Columbia University.
„Identificând alți factori care duc la insomnie, putem găsi intervenții simple și cu costuri reduse, cu mai puține efecte secundare potențiale”.
Rezultatele au fost publicate pe 11 decembrie online în The American Journal of Clinical Nutrition.
Legătura dintre dietă și somn este o zonă emergentă de cercetare. Studiile anterioare au explorat o posibilă legătură între carbohidrații rafinați și insomnie, dar rezultatele au fost inconsecvente. Și pentru că studiile nu i-au urmărit pe participanți de-a lungul timpului, nu este clar dacă o dietă bogată în carbohidrați rafinați a declanșat insomnia, sau dacă insomnia a determinat indivizii să mănânce mai multe dulciuri.
O modalitate de a determina dacă aportul de carbohidrați provoacă probleme de somn este de a cerceta apariția insomniei la persoanele cu diferite diete.
În studiul curent, Gangwisch și echipa sa au adunat date de la peste 50.000 de participanți la „Inițiativa pentru sănătatea femeilor”, care au completat jurnalele alimentare. Cercetătorii au analizat dacă femeile cu un indice glicemic alimentar mai ridicat aveau un risc mai mare de a dezvolta insomnie.
Carbohidrații nu sunt creați identic. Diferite tipuri și cantități de carbohidrați cresc nivelul de zahăr din sânge în grade diferite. Carbohidrații cu un nivel ridicat de rafinare - cum ar fi zaharuri adăugate, pâine albă, orez alb și băuturile carbogazoase au un indice glicemic mai mare și determină o creștere mai rapidă a glicemiei. „Când zahărul din sânge este crescut rapid, corpul tău reacționează prin eliberarea insulinei, iar scăderea rezultată a zahărului din sânge poate duce la eliberarea de hormoni precum adrenalina și cortizolul, care pot interfera cu somnul”, spune Gangwisch.
Cercetătorii au emis ipoteza că aceste creșteri rapide și scăderi ale glicemiei după consumul de carbohidrați rafinați pot declanșa insomnie.
Carbohidrații rafinați pot declanșa insomnie
Ei au descoperit că cu cât este mai mare indicele glicemic - în special atunci când este alimentat de consumul de zaharuri adăugate și cereale prelucrate - cu atât este mai mare riscul de a dezvolta insomnie. De asemenea, au descoperit că femeile care consumau mai multe legume și fructe întregi (nu sucuri) aveau mai puține șanse să dezvolte insomnie.
"Fructele integrale conțin zahăr, dar fibra din ele încetinește rata de absorbție pentru a ajuta la prevenirea creșterilor rapide de zahăr din sânge", spune Gangwisch. „Acest lucru sugerează că vinovatul alimentar care a declanșat insomnia femeilor au fost alimentele extrem de procesate care conțin cantități mai mari de zaharuri rafinate care nu se găsesc în mod natural în alimente”.
Întrucât majoritatea oamenilor, nu doar femeile aflate în postmenopauză, experimentează o creștere rapidă a glicemiei după consumul de carbohidrați rafinați, autorii suspectează că aceste descoperiri pot fi valabile și la o populație mai largă.
„Pe baza descoperirilor noastre, am avea nevoie de studii clinice randomizate pentru a determina dacă o intervenție dietetică, axată pe creșterea consumului de alimente integrale și carbohidrați complecși, ar putea fi utilizată pentru a preveni și trata insomnia”, spune Gangwisch.
Lucrarea este "Indicele glicemic ridicat și dietele de încărcare glicemică ca factori de risc pentru insomnie: Analize din Inițiativa Sănătății Femeilor."
Sursa, aici.
-
Boala arterială periferică, semnal de alarmă pentru inimă și creier01.09.2025, 19:56
-
-
-
-
De ce se răspândește cancerul. Cum apar metastazele pulmonare01.09.2025, 13:43
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Dovleacul plăcintar, alimentul de sezon cu multiple beneficii. Scade tensiunea și glicemia
Această legumă scade glicemia și hipertensiunea în același timp. Are multiple efecte asupra sănătății.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Moringa oleifera, beneficii puternice pentru imunitate, inflamație și glicemie
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.