Fumatul și deficiența de fier, riscuri și complicații
Efectele adverse ale fumatului asupra plămânilor sunt binecunoscute. Dar dacă sunteți un fumător obișnuit, este posibil să interferați și cu capacitatea corpului de a absorbi nutrienții vitali. În...
Fierul joacă un rol vital în multe funcții metabolice, dar poate cea mai importantă este ca un catalizator în sinteza hemoglobinei. Hemoglobina proteică este o componentă a globulelor roșii. Pe măsură ce sângele circulă, oxigenul se atașează de hemoglobină în plămâni și este transportat la celulele din întregul corp. Atunci când producția de hemoglobină este afectată, eliberarea de oxigen este compromisă, notează Livestrong.
Femeile și nevoia de fier
Pentru femeile la vârsta reproducerii, sinteza hemoglobinei este deosebit de importantă, deoarece femeile pierd globulele roșii prin menstruație. Regimul alimentar și consumul restrâns de alimente bogate în fier pot cauza problema. Anemia cu deficit de fier se manifestă ca letargie, oboseală, dureri de cap, amețeli și extremități reci din cauza circulației deficitare. Femeile însărcinate care fumează își lasă copiii născuți fără oxigen, atât prin absorbția restricționată în plămâni, cât și prin nivelul hemoglobină inadecvată în sânge. Nașterea prematură, greutatea scăzută și sindromul de moarte subită a sugarului sunt toate legate de administrarea inadecvată de oxigen la făt în timpul sarcinii.
Vitamina C și absorbția fierului
Vitamina C joacă un rol vital în absorbția fierului. Chiar dacă aportul dietetic de fier este suficient, nivelurile scăzute de vitamina C pot restricționa cantitatea de fier pe care organismul este capabil să o utilizeze. Fumatul lasă corpul fără aceste vitamine antioxidante puternice. Pentru fiecare țigară fumată, sunt distruse aproximativ 25 mg de vitamina C, echivalentul unei portocale.
Surse de fier dietetice
Fierul se găsește într-o varietate de alimente, dar unele surse sunt mai ușor absorbite decât altele. Fierul cu Heme, care se găsește în carnea roșie, peștele și păsările de curte, este asimilat cel mai ușor, în timp ce sursele non-heme, cum ar fi sursele vegetale și lactate pot necesita niveluri mai mari de vitamina C pentru a facilita absorbția. Carnea roșii, salata, legumele verzi, păsările de curte, ouăle și crustaceele sunt toate surse bune de fier.
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
