Gustarea care poate preveni cancerul. Riscurile sunt reduse cu fiecare lingură consumată
Această gustare ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer. Este preferata a milioane de oameni.
O gustare preferată de americani poate reduce riscul de a dezvolta cancer. În afară de a fi o gustare gustoasă, aceste nuci ne pot furniza numeroase vitamine și minerale, în funcție de modul în care sunt pregătite.
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), într-o cană de arahide crude, veți găsi aproape 38 de grame de proteine, peste 12 grame de fibre, 1.030 de miligrame de potasiu, 549 de miligrame de fosfor și multe altele.
Nucile și arahidele scad riscul de cancer
Nucile, inclusiv arahidele, au fost asociate cu un risc redus de cancer datorită proprietăților lor presupuse antiinflamatorii, antioxidante și imunoboostante, conform unei recenzii sistematice și meta-analize publicate în 2021 în Advances in Nutrition.
Într-un studiu din 2017 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au dorit să vadă dacă consumul de nuci și unt de arahide influențează riscul unei persoane pentru cancer esofagian și gastric.
Utilizând date din Studiul Dietei și Sănătății NIH-AARP, care a început între 1995 și 1996 și a implicat peste 566.000 de adulți de vârsta mijlocie și mai în vârstă, cercetătorii au urmărit ratele de cancer ale subiecților pe o perioadă de 15,5 ani. Au fost detectate un total de 2.719 de cazuri de cancer esofagian și gastric.
Datele suplimentare din chestionare au arătat cât de des participanții au consumat anumite tipuri de alimente. Concluziile au arătat că cei care au consumat cantități mai mari de unt de arahide erau semnificativ mai puțin predispuși la adenocarcinomul gastric noncardiac în comparație cu cei care nu consumau unt de arahide în mod frecvent.
Acest risc a fost redus cu aproape jumătate pentru fiecare lingură de unt de arahide consumată. Cu toate acestea, această relație nu a fost observată pentru fiecare tip de cancer examinat în studiu.
Aceste constatări susțin rezultatele altor studii care au arătat, de asemenea, rezultate variate. Cercetătorii explică cum un studiu a găsit o legătură între consumul de unt de arahide și reducerea riscului de cancer.
Între timp, rezultatele unui studiu longitudinal din 2019, publicat în Lung Cancer, nu au arătat nicio legătură între consumul de unt de arahide și riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, s-a observat o reducere a riscului pentru un subtip de cancer pulmonar - carcinomul cu celule mici - la bărbații care au consumat arahide, potrivit Health Digest.
Vezi și: Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Untul de arahide, benefic și în cazul cancerului pancreatic la bărbați
Bărbații pot, de asemenea, să își reducă probabilitatea de a dezvolta cancer pancreatic adăugând unt de arahide la sandvișurile lor preferate. Rezultatele unui studiu longitudinal din 2018, publicat în Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention, au arătat că, pentru bărbați, consumul de unt de arahide a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de cancer pancreatic confirmat microscopic.
Cu toate acestea, aceleași rezultate nu au putut fi confirmate și în cazul femeilor.
Pe partea opusă a spectrului, constatările unui studiu din 2020, publicat în Carcinogenesis, au arătat că consumul de unt de arahide a crescut de fapt probabilitatea dezvoltării anumitor tipuri de cancer colorectal la bărbați.
Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!
În ansamblu, există mai multe dovezi care sugerează o relație între consumul de arahide și un risc redus de cancer și deces asociat cancerului decât există pentru untul de arahide.
Cercetătorii din studiul menționat anterior din 2021, publicat în Advances in Nutrition, sugerează că, spre deosebire de arahide, untul de arahide conține ingrediente adăugate precum grăsimi trans, care pot diminua potențialele efecte anticanceroase ale arahidelor.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Planta care vindecă inflamația colonului. Mătură deșeurile intestinale
O plantă banală din grădină ar putea vindeca inflamațiile intestinale.
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
