Gustarea care poate preveni cancerul. Riscurile sunt reduse cu fiecare lingură consumată

Această gustare ar putea reduce riscul de a dezvolta cancer. Este preferata a milioane de oameni.
O gustare preferată de americani poate reduce riscul de a dezvolta cancer. În afară de a fi o gustare gustoasă, aceste nuci ne pot furniza numeroase vitamine și minerale, în funcție de modul în care sunt pregătite.
Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), într-o cană de arahide crude, veți găsi aproape 38 de grame de proteine, peste 12 grame de fibre, 1.030 de miligrame de potasiu, 549 de miligrame de fosfor și multe altele.
Nucile și arahidele scad riscul de cancer
Nucile, inclusiv arahidele, au fost asociate cu un risc redus de cancer datorită proprietăților lor presupuse antiinflamatorii, antioxidante și imunoboostante, conform unei recenzii sistematice și meta-analize publicate în 2021 în Advances in Nutrition.
Într-un studiu din 2017 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, cercetătorii au dorit să vadă dacă consumul de nuci și unt de arahide influențează riscul unei persoane pentru cancer esofagian și gastric.
Utilizând date din Studiul Dietei și Sănătății NIH-AARP, care a început între 1995 și 1996 și a implicat peste 566.000 de adulți de vârsta mijlocie și mai în vârstă, cercetătorii au urmărit ratele de cancer ale subiecților pe o perioadă de 15,5 ani. Au fost detectate un total de 2.719 de cazuri de cancer esofagian și gastric.
Datele suplimentare din chestionare au arătat cât de des participanții au consumat anumite tipuri de alimente. Concluziile au arătat că cei care au consumat cantități mai mari de unt de arahide erau semnificativ mai puțin predispuși la adenocarcinomul gastric noncardiac în comparație cu cei care nu consumau unt de arahide în mod frecvent.
Acest risc a fost redus cu aproape jumătate pentru fiecare lingură de unt de arahide consumată. Cu toate acestea, această relație nu a fost observată pentru fiecare tip de cancer examinat în studiu.
Aceste constatări susțin rezultatele altor studii care au arătat, de asemenea, rezultate variate. Cercetătorii explică cum un studiu a găsit o legătură între consumul de unt de arahide și reducerea riscului de cancer.
Între timp, rezultatele unui studiu longitudinal din 2019, publicat în Lung Cancer, nu au arătat nicio legătură între consumul de unt de arahide și riscul de cancer pulmonar. Cu toate acestea, s-a observat o reducere a riscului pentru un subtip de cancer pulmonar - carcinomul cu celule mici - la bărbații care au consumat arahide, potrivit Health Digest.
Vezi și: Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Untul de arahide, benefic și în cazul cancerului pancreatic la bărbați
Bărbații pot, de asemenea, să își reducă probabilitatea de a dezvolta cancer pancreatic adăugând unt de arahide la sandvișurile lor preferate. Rezultatele unui studiu longitudinal din 2018, publicat în Cancer Epidemiology Biomarkers Prevention, au arătat că, pentru bărbați, consumul de unt de arahide a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de cancer pancreatic confirmat microscopic.
Cu toate acestea, aceleași rezultate nu au putut fi confirmate și în cazul femeilor.
Pe partea opusă a spectrului, constatările unui studiu din 2020, publicat în Carcinogenesis, au arătat că consumul de unt de arahide a crescut de fapt probabilitatea dezvoltării anumitor tipuri de cancer colorectal la bărbați.
Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!
În ansamblu, există mai multe dovezi care sugerează o relație între consumul de arahide și un risc redus de cancer și deces asociat cancerului decât există pentru untul de arahide.
Cercetătorii din studiul menționat anterior din 2021, publicat în Advances in Nutrition, sugerează că, spre deosebire de arahide, untul de arahide conține ingrediente adăugate precum grăsimi trans, care pot diminua potențialele efecte anticanceroase ale arahidelor.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Apa cu cuișoare, beneficii surprinzătoare pentru glicemie și ficat. Eugenolul, compusul care are efect antiinflamator
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Compusul natural care previne degradarea creierului. Îi oferă un scut protector
Acest compus natural previne degradarea creierului și îi oferă un scut protector.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Mănâncă asta zilnic și pielea ta va străluci! 5 alimente pline de colagen și niacinamide
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată. Își pierde proprietățile
Aceasta este singura legumă care nu trebuie congelată sau conservată pentru că își pierde proprietățile.
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Cafeaua și longevitatea: mai mult decât o băutură energizantă. Îți poate prelungi viața cu până la 2 ani
Planta care scade glicemia și ajută digestia
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Cel mai bun antioxidant natural. Curăță vasele de sânge. E de 10 ori mai puternic decât orice supliment
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.