Proteina care previne bolile cardiace. Menține glicemia sub control, scade colesterolul și prelungește viața

Proteina care previne bolile cardiace are nenumărate beneficii pentru sănătate. Este 100% naturală și ține glicemia sub control, este benefică pentru creier și prelungește viața. ...
O anume proteină poate prelungi viața. Previne bolile cardiace și ține glicemia sub control. Onouă cercetare de la Universitatea Tufts arată că proteina din plante joacă un rol esențial în menținerea sănătății pe termen lung a femeilor. Studiul, care a analizat datele a peste 48.000 de femei, indică faptul că femeile care includ o cantitate mai mare de proteină vegetală în dieta lor dezvoltă mai puține boli cronice și păstrează o stare generală de sănătate mai bună pe măsură ce îmbătrânesc.
Potrivit autorului principal al studiului, Andres Ardisson Korat, sursa de proteină contează, iar un consum echilibrat, predominant din surse vegetale la mijlocul vieții, pare să fie cheia unei bune sănătăți și a unei longevități îmbunătățite.
Studiul, bazat pe datele colectate de la asistentele de la Harvard, arată că proteina din plante poate avea beneficii semnificative pentru sănătatea inimii, controlul diabetului și sănătatea mentală la vârste mai înaintate.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază nevoia de studii suplimentare în grupuri mai diverse pentru a valida descoperirile și pentru a înțelege mai bine impactul proteinelor din plante asupra diferitelor populații.
Vezi și: Cine nu ar trebui să bea lapte. Dacă ai boala ASTA, trebuie să te ferești. Îți agravează simptomele
Proteina din plante este cheia sănătății pe termen lung a femeilor
Studiul a analizat datele a peste 48.000 de femei și a descoperit o scădere semnificativă a bolilor de inimă, cancerului, diabetului și a declinului cognitiv și mental în rândul celor care au inclus mai multă proteină din plante în dieta lor. Echipa a comparat sursele de proteină din plante, cum ar fi fructele, legumele, pâinea, fasolea, leguminoasele și pastele, cu aporturi mai scăzute din aceste surse.
"Consumul de proteină la mijlocul vieții a fost legat de promovarea unei bune stări de sănătate în etatea mai înaintată.
Am constatat, de asemenea, că sursa de proteină contează. Obținerea majorității proteinelor din surse vegetale în mijlocul vieții, plus o cantitate mică de proteină animală, pare să fie propice pentru o bună sănătate și supraviețuire la vârste mai înaintate”, spune autorul principal al studiului, Andres Ardisson Korat, un cercetător la Centrul de Cercetare în Nutriție Umană Jean Mayer al USDA despre Îmbătrânire (HNRCA) de la Universitatea Tufts, potrivit Study Finds.
Proteina, efecte benefice
Cercetătorii au folosit date din Studiul Asistentelor de la Harvard, care a urmărit profesionistele din domeniul sănătății femei de la 1984 până în 2016, începând de când aveau între 38 și 59 de ani și erau într-o stare bună de sănătate. Aportul de proteină a fost calculat folosind mii de sondaje colectate la fiecare patru ani, urmărind frecvența consumului de alimente și utilizând Baza de Date a Compoziției Alimentelor de la Universitatea Harvard pentru a calcula cantitățile totale de proteină.
Echipa a constatat că femeile care au consumat mai multă proteină din plante au fost cu 46% mai susceptibile să rămână sănătoase în anii lor mai târzii, în timp ce cele cu un aport mai mare de proteină animală au fost cu șase procente mai puțin susceptibile să-și mențină sănătatea.
"Cei care au consumat cantități mai mari de proteină animală aveau tendința de a avea mai multe boli cronice și nu au reușit să obțină îmbunătățirea funcției fizice pe care o asociem în mod normal cu consumul de proteină”, notează Ardisson Korat.
Vezi și: Kate Middleton, diagnostic. Semnul ciudat pentru care e acuzată de bulimie: E un simptom!
Proteine vegetale - FOTO: Freepik@rosshelenphoto
Proteina animală, rezultate mai slabe
Cu toate că proteina animală a prezentat o relație modestă cu mai puține limite fizice în vârsta înaintată, proteina din plante a arătat o corelație mai puternică și mai constantă cu menținerea unei bune sănătăți mentale la bătrânețe.
Pentru bolile de inimă, un consum mai mare de proteină din plante a fost asociat cu nivele mai scăzute de colesterol LDL, tensiune arterială și sensibilitate la insulină, în timp ce un consum mai mare de proteină animală s-a corelat cu niveluri mai mari ale acestor factori. Proteina din lactate singură nu a arătat o asociere semnificativă cu o stare de sănătate mai bună în etate.
Cercetătorii au remarcat că beneficiile pentru sănătate ale proteinei din plante pot fi datorate fibrelor alimentare, micronutrienților și polifenolilor din alimentele pe bază de plante, mai degrabă decât proteinei în sine.
-
-
-
-
Progresul împotriva bolilor cronice se prăbușește15.09.2025, 15:47
-
Fumatul crește riscul tuturor subtipurilor de diabet de tip 215.09.2025, 14:42
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Efectele ascunse ale cofeinei. Cât de multă cofeină îți atacă creierul
Alimentul care te protejază de cancer. Conține "antioxidantul suprem". Atacă celulele canceroase fără să le afecteze pe cele sănătoase
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
3 plante din grădină care detoxifică ficatul mai bine decât orice supliment
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.