Opt beneficii ale smochinelor. Ameliorează constipația, reduc colesterolul și sunt bogate în fibre

Smochinele nu sunt doar un fruct delicios, ci și o sursă importantă de nutrienți. Bogate în energie, fibre și vitamine și minerale esențiale, smochinele pot contribui semnificativ la sănătatea...
Potrivit USDA FoodData Central, acestea furnizează nutrienți vitali precum calciu, fier, potasiu și magneziu. Consumul a aproximativ patru smochine fără sâmburi pe zi poate ajuta la îndeplinirea a peste 15% din necesarul zilnic de minerale importante. Iată opt beneficii dovedite ale includerii smochinelor în dieta ta.
Smochinele, sursă de energie
Smochinele sunt bogate în zaharuri naturale, cum ar fi glucoza, fructoza și sucroza, făcându-le o alegere excelentă pentru un impuls rapid de energie. Multe persoane consumă smochine ca gustare pentru a-și crește nivelul de energie, în special după exerciții fizice.
Un studiu publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition sugerează că combinația de carbohidrați și fibre din smochine permite o eliberare susținută a energiei, ajutând la evitarea scăderii bruște a energiei, adesea experimentată cu alte gustări dulci.
Smochinele ameliorează constipația
În mod tradițional, smochinele au fost utilizate pentru a ameliora constipația. Cercetările de la Universitatea Tunis El Manar au confirmat că extractul de pulpă de smochină și seva de palmier îmbunătățesc activitatea gastrointestinală.
Un alt studiu publicat în British Journal of Nutrition a descoperit că persoanele care consumau șapte smochine zilnic timp de trei săptămâni au experimentat îmbunătățiri semnificative în frecvența scaunelor și a mișcărilor intestinale.
Smochine - FOTO: Freepik@sunvic
Smochinele, bogate în fibre
Smochinele sunt bogate în fibre dietetice, în special în fibre insolubile, care pot ajuta la formarea scaunului și la promovarea mișcărilor intestinale regulate. Un studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry a constatat că smochinele conțin un amestec de fibre solubile și insolubile care susțin sănătatea digestivă.
Aceste fibre pot ajuta, de asemenea, la gestionarea unor afecțiuni precum boala de reflux gastroesofagian (GERD), diverticuloza și hemoroizii, precum și la controlul nivelurilor de colesterol.
Smochinele, impact asupra colsterolului
Cercetările indică faptul că consumul de smochine poate reduce nivelul trigliceridelor și combate stresul oxidativ, ambele fiind factori de risc semnificativi pentru sănătatea inimii. Un studiu din Journal of Agricultural and Food Chemistry a subliniat că smochinele sunt bogate în polifenoli și flavonoide, care îmbunătățesc sănătatea vasculară.
Acești compuși acționează împreună pentru a îmbunătăți elasticitatea vaselor de sânge, a reduce tensiunea arterială și a preveni acumularea de plăci în artere.
Smochinele tratează disfuncția sexuală
Smochinele pot conține compuși precum alcaloizi și flavonoide care îmbunătățesc dorința și activitatea sexuală. Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology a indicat că smochinele ar putea îmbunătăți funcția sexuală și fertilitatea în modelele animale.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, utilizarea tradițională a smochinelor pentru îmbunătățirea sănătății sexuale este bine documentată, fiind atribuită conținutului lor nutritiv, inclusiv aminoacizilor și vitaminelor.
Smochinele, impact asupra alergiilor
Cercetările de la Universitatea King Saud au constatat că imunoterapia cu palma de smochin a fost eficientă în reducerea markerilor de inflamație la pacienții cu rinită alergică. Proprietățile antiinflamatorii naturale ale smochinelor pot ajuta la ameliorarea reacțiilor alergice și la susținerea sănătății respiratorii, făcându-le un remediu natural potențial pentru alergiile sezoniere.
Smochinele previn orbirea nocturnă
Smochinele sunt bogate în carotenoide și vitamina A, care pot ajuta la prevenirea orbiri nocturne și la menținerea unei viziuni sănătoase. Un studiu publicat în Journal of Nutrition a sugerat că carotenoidele din smochine ar putea juca un rol semnificativ în menținerea sănătății retinei.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, acești nutrienți susțin sănătatea oculară generală și pot ajuta la protejarea împotriva declinului vederii legat de vârstă.
Smochinele promovează nașterea naturală
Smochinele ar putea facilita nașterea la femeile gravide. Un studiu din 2017 publicat în Journal of Obstetrics and Gynaecology a arătat că femeile care consumau smochine au avut o nevoie mai mică de inducție a nașterii și au experimentat durate mai scurte în travaliu activ. Smochinele oferă nutrienți esențiali atât pentru mamă, cât și pentru copil, susținând dezvoltarea fetală sănătoasă și minimizând complicațiile în timpul nașterii.
Deși smochinele sunt bogate în zahăr și calorii, moderația este cheia pentru a beneficia de ele fără efecte negative. Încorporarea smochinelor într-o dietă echilibrată poate oferi numeroase avantaje nutriționale. Profită de dulceața naturală și versatilitatea smochinelor pentru a îmbunătăți mesele și a-ți susține sănătatea.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Uleiul care reduce inflamația din organism. Cercetătorii spun că ar putea fi secretul unei vieți mai sănătoase
Acest ulei reduce semnificativ inflamația din organism. Pur și simplu mătură deșeurile.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Roșiile și cartofii pot inhiba creșterea celulelor canceroase
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Ceaiul banal care poate scădea tensiunea arterială fără pastile
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.