Sâmburii de caise, otrăvitori sau benefici? Care este cantitatea sănătoasă
Sâmburii de caise pot deveni otrăvitori dacă sunt consumați în cantitate mare.
Sâmburii de caise pot pune în pericol sănătatea. 7-8 consumați zilnic sunt otrăvitori. Sâmburii amari de caise conțin amigdalina, care poartă şi denumirea de vitamina B17. Amigdalina este transformată, odată ce pătrunde în organism, în cianură.
Potrivit cercetătorilor, cianura ucide celulele din corpul uman, împiedicându-le să folosească oxigen. Cianura este deosebit de dăunătoare pentru inimă și creier, deoarece folosește mult oxigen.
Studiile au infirmat beneficiile amigdalinei
Potrivit Medical Times Today, oamenii de știință au încercat să folosească amigdalina pentru tratarea cancerului, astfel încât cianura să ucidă celulele canceroase. Numai că studiile realizate au arătat că amigdalina este transformată în cianură în stomac, fiind apoi răspândită în tot organismul. Efectele consumului de amigdalină în cantităţi mari nu numai că poate cauza probleme serioase, însă poate fi chiar şi fatal.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor menționează că semințele de caise "pot avea cantități substanțiale de substanțe chimice care sunt metabolizate în cianuri”.
”Estimările afirmă că consumul a 50 până la 60 de sâmburi de caise ar putea oferi o doză letală de cianură. Cu toate acestea, otrăvirea cu cianură poate apărea la niveluri mult mai scăzute” arată Medical News Today.
Vezi și: Smochinele, benefice pentru diabetici. Cum ajută organismul
Sâmburii dulci, benefici pentru organism
Sâmburii de caise pot fi folosiți în tratamente cosmetice sau medicale. În medicină chineză, sâmburii de caise sunt folosiţi pentru tratarea durerilor articulare. Având un efect detoxifiant, sâmburii de caise reduc şi inflamaţia.
Sâmburii dulci de caise conţin şi acid pangamic, care a fost asociat cu scăderea riscului de apariţie al afecţiunilor de inimă. Prezent în foarte puţine alimente, acidul pangamic îmbunătăţeşte circulaţia cardiovasculară şi reduce posibilitatea dezvoltării bolii cardiace ischemice.
Consumate regulat şi în cantităţi moderate, seminţele caiselor pot scădea tensiunea arterială, micşorând astfel riscul de infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale sau ateroscleroza.
Totodată, sâmburii de caise conţin fosfor care ajuta la îmbunătăţirea funcţiei de reţinere a creierului şi la menţinerea unei stări de vitalitate pe parcurul zilei. De asemenea, procesul de memorare este sutinut şi de prezenţa acetilcolinei şi lecitinei. Se recomanda consumul în cure de câte două săptămâni, urmate de 14 zile de pauză.
Vezi și: Umărul înghețat, afecțiunea fără cauze cunoscute. Cum se tratează
Cum se consumă sâmburii de caise
Majoritatea persoanelor prefera să consume sâmburii de caise în stare crudă sau prăjită şi sunt adesea un înlocuitor pentru migdale. În general, se recomanda curele de două săptămâni, cu încă 10 sau 14 zile de pauză. Din cauza prezenţei substanţelor toxice, doza indicată de medici nu trebuie să depăşească 8-10 seminţe pe zi.
Altă modalitate de a beneficia de proprietăţile sâmburilor de caise este folosirea lor:
- În salate;
- În iaurturi;
- În preparate dulci, ca înlocuitor pentru alte oleaginoase;
- În smoothie-uri sau piureuri;
- Sub formă de creme, loţiuni sau uleiuri (datorită efectelor benefice asupra pielii).
-
Boala cronică de rinichi, epidemia tăcută care ucide la nivel global11.11.2025, 08:37
-
De ce trebuie să iei probiotic când urmezi un tratament cu antibiotic?10.11.2025, 23:21
-
Canada îşi pierde statutul de ţară liberă de rujeolă după trei decenii10.11.2025, 20:09
-
De ce mâncarea picantă te face să mergi la toaletă10.11.2025, 20:01
-
Sucul de morcov și ghimbir: 5 motive uimitoare să îl bei mai des10.11.2025, 18:34
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
6 ingrediente care să nu-ți lipsească din ceai iarna asta. Rețeta pentru un ceai de iarnă perfect
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Menstruații dureroase? Acest remediu naturist poate înlocui calmantele
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
