Smochinele, benefice pentru diabetici. Cum ajută organismul

Smochinele sunt o sursă bogată de vitamine care ajută la menținerea sănătății.
Smochinele conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor. Acestea conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie. Smochinele mai conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la stoparea acțiunii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și diferite tipuri de boli.
Consumul de smochine reduce nivelul de zahăr din sânge. În plus, smochinele ajută la reducerea necesarului de insulină, tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet.
Vezi și: Umărul înghețat, afecțiunea fără cauze cunoscute. Cum se tratează
Reglează tensiunea
Smochinele, datorită faptului că au un conținut bogat de potasiu au capacitatea de a regla tensiunea arterială. Cantitatea de potasiu din smochine este de două ori mai mare decât cel al unei banana.
”Smochinele sunt recomandate pentru controlul tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului cardiovascular, aceasta datorită conținutului lor bogat în potasiu. Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale tensiunii arteriale ridicate, iar smochinele ajută la crearea unui echilibru, evitând astfel creșterea tensiunii”, spune medicul Cătălin Luca, pe blogul său.
Combat obezitatea și ajută la digestie
Unul dintre avantajele consumului de smochine este acela că ajută la înlocuirea dulciurilor preparate cu zahăr rafinat și satisface pofta de dulce, deoarece smochinele conțin zaharuri naturale care permit calmarea apetitului emoțional.
Totodată, conținutul lor bogat în fibre facilitează procesul digestiei și contribuie la pierderea excesului de kilograme. O bună opțiune pentru a beneficia de aceste proprietăți ale smochinelor este de a le include în diverse shake-uri de fructe consumate ca mic dejun sau la prepararea deserturilor de tip raw-vegan.
”Smochinele conțin cantități importante de fibre solubile care sunt ușor de absorbit de către corp. Cea mai importantă dintre acestea este pectina, care contribuie la reducerea nivelelor de colesterol rău (LDL) din sânge. Așa cum este cazul și altor fructe, smochinele ajută la menținerea unei digestii optime datorită fibrelor pe care le conțin și efectului ușor laxativ pe care îl au. În plus, micile semințe pe care le conțin ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp”, mai arată medicul.
Vezi și: Senzația de greață și bolile ascunse. Nouă alimente care ”taie” greața
Smochinele au de asemenea proprietăți antiinflamatorii care reduc durerile și inflamațiile în diferite zone ale corpului. Smochinele pot ajuta la tratarea ulcerelor stomacale, iar aplicate topic, pot reduce inflamațiile cutanate.
”Fructele care conțin zaharuri naturale ajută la creșterea nivelelor de energie și îmbunătățesc starea emoțională. Smochinele, fiind o sursă bună de zaharuri naturale, oferă acel impuls necesar pentru a începe ziua în cel mai bun mod posibil”, mai subliniază medicul.
Smochinele proaspete, mai bune decât cele uscate
Smochinele proaspete sunt de preferat în detrimentul celor uscate, deoarece au mai puţine calorii. De exemplu, 100 de grame de smochine uscate au 249 de calorii, 3.3 grame de proteine, 69 de grame de carbohidraţi şi 5.6 grame de fibre. Pe de altă parte, 100 de grame de smochine proaspete conţin 80 de calorii, 1.3 grame de proteine, 20 de grame de carbohidraţi şi 2.2 grame de fibre.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.