Smochinele, benefice pentru diabetici. Cum ajută organismul

Monika Baciu |
Data publicării:
Smochinele – FOTO: Pexels@Valeriya_Kobzar
Smochinele – FOTO: Pexels@Valeriya_Kobzar

Smochinele sunt o sursă bogată de vitamine care ajută la menținerea sănătății.

Smochinele conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor. Acestea conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie. Smochinele mai conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la stoparea acțiunii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și diferite tipuri de boli.

Consumul de smochine reduce nivelul de zahăr din sânge. În plus, smochinele ajută la reducerea necesarului de insulină, tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet.

Vezi și: Umărul înghețat, afecțiunea fără cauze cunoscute. Cum se tratează

Reglează tensiunea

Smochinele, datorită faptului că au un conținut bogat de potasiu au capacitatea de a regla tensiunea arterială. Cantitatea de potasiu din smochine este de două ori mai mare decât cel al unei banana.

”Smochinele sunt recomandate pentru controlul tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului cardiovascular, aceasta datorită conținutului lor bogat în potasiu. Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale tensiunii arteriale ridicate, iar smochinele ajută la crearea unui echilibru, evitând astfel creșterea tensiunii”, spune medicul Cătălin Luca, pe blogul său.

Combat obezitatea și ajută la digestie

Unul dintre avantajele consumului de smochine este acela că ajută la înlocuirea dulciurilor preparate cu zahăr rafinat și satisface pofta de dulce, deoarece smochinele conțin zaharuri naturale care permit calmarea apetitului emoțional.

Totodată, conținutul lor bogat în fibre facilitează procesul digestiei și contribuie la pierderea excesului de kilograme. O bună opțiune pentru a beneficia de aceste proprietăți ale smochinelor este de a le include în diverse shake-uri de fructe consumate ca mic dejun sau la prepararea deserturilor de tip raw-vegan.

Smochinele conțin cantități importante de fibre solubile care sunt ușor de absorbit de către corp. Cea mai importantă dintre acestea este pectina, care contribuie la reducerea nivelelor de colesterol rău (LDL) din sânge. Așa cum este cazul și altor fructe, smochinele ajută la menținerea unei digestii optime datorită fibrelor pe care le conțin și efectului ușor laxativ pe care îl au. În plus, micile semințe pe care le conțin ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp”, mai arată medicul.

Vezi și: Senzația de greață și bolile ascunse. Nouă alimente care ”taie” greața

Smochinele au de asemenea proprietăți antiinflamatorii care reduc durerile și inflamațiile în diferite zone ale corpului. Smochinele pot ajuta la tratarea ulcerelor stomacale, iar aplicate topic, pot reduce inflamațiile cutanate.

”Fructele care conțin zaharuri naturale ajută la creșterea nivelelor de energie și îmbunătățesc starea emoțională. Smochinele, fiind o sursă bună de zaharuri naturale, oferă acel impuls necesar pentru a începe ziua în cel mai bun mod posibil”, mai subliniază medicul.

Smochinele proaspete, mai bune decât cele uscate

Smochinele proaspete sunt de preferat în detrimentul celor uscate, deoarece au mai puţine calorii. De exemplu, 100 de grame de smochine uscate au 249 de calorii, 3.3 grame de proteine, 69 de grame de carbohidraţi şi 5.6 grame de fibre. Pe de altă parte, 100 de grame de smochine proaspete conţin 80 de calorii, 1.3 grame de proteine, 20 de grame de carbohidraţi şi 2.2 grame de fibre.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel