Smochinele, benefice pentru diabetici. Cum ajută organismul
Smochinele sunt o sursă bogată de vitamine care ajută la menținerea sănătății.
Smochinele conţin vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, calciu, fier, fosfor, mangan, sodiu, potasiu şi clor. Acestea conţin beta-caroten, flavonoide şi o enzimă numită ficină, care ajută la digestie. Smochinele mai conțin o cantitate importantă de antioxidanți care ajută la stoparea acțiunii radicalilor liberi, prevenind îmbătrânirea prematură și diferite tipuri de boli.
Consumul de smochine reduce nivelul de zahăr din sânge. În plus, smochinele ajută la reducerea necesarului de insulină, tocmai de aceea sunt recomandate persoanelor care suferă de diabet.
Vezi și: Umărul înghețat, afecțiunea fără cauze cunoscute. Cum se tratează
Reglează tensiunea
Smochinele, datorită faptului că au un conținut bogat de potasiu au capacitatea de a regla tensiunea arterială. Cantitatea de potasiu din smochine este de două ori mai mare decât cel al unei banana.
”Smochinele sunt recomandate pentru controlul tensiunii arteriale și pentru reducerea riscului cardiovascular, aceasta datorită conținutului lor bogat în potasiu. Consumul excesiv de sare este una dintre principalele cauze ale tensiunii arteriale ridicate, iar smochinele ajută la crearea unui echilibru, evitând astfel creșterea tensiunii”, spune medicul Cătălin Luca, pe blogul său.
Combat obezitatea și ajută la digestie
Unul dintre avantajele consumului de smochine este acela că ajută la înlocuirea dulciurilor preparate cu zahăr rafinat și satisface pofta de dulce, deoarece smochinele conțin zaharuri naturale care permit calmarea apetitului emoțional.
Totodată, conținutul lor bogat în fibre facilitează procesul digestiei și contribuie la pierderea excesului de kilograme. O bună opțiune pentru a beneficia de aceste proprietăți ale smochinelor este de a le include în diverse shake-uri de fructe consumate ca mic dejun sau la prepararea deserturilor de tip raw-vegan.
”Smochinele conțin cantități importante de fibre solubile care sunt ușor de absorbit de către corp. Cea mai importantă dintre acestea este pectina, care contribuie la reducerea nivelelor de colesterol rău (LDL) din sânge. Așa cum este cazul și altor fructe, smochinele ajută la menținerea unei digestii optime datorită fibrelor pe care le conțin și efectului ușor laxativ pe care îl au. În plus, micile semințe pe care le conțin ajută la eliminarea toxinelor acumulate în corp”, mai arată medicul.
Vezi și: Senzația de greață și bolile ascunse. Nouă alimente care ”taie” greața
Smochinele au de asemenea proprietăți antiinflamatorii care reduc durerile și inflamațiile în diferite zone ale corpului. Smochinele pot ajuta la tratarea ulcerelor stomacale, iar aplicate topic, pot reduce inflamațiile cutanate.
”Fructele care conțin zaharuri naturale ajută la creșterea nivelelor de energie și îmbunătățesc starea emoțională. Smochinele, fiind o sursă bună de zaharuri naturale, oferă acel impuls necesar pentru a începe ziua în cel mai bun mod posibil”, mai subliniază medicul.
Smochinele proaspete, mai bune decât cele uscate
Smochinele proaspete sunt de preferat în detrimentul celor uscate, deoarece au mai puţine calorii. De exemplu, 100 de grame de smochine uscate au 249 de calorii, 3.3 grame de proteine, 69 de grame de carbohidraţi şi 5.6 grame de fibre. Pe de altă parte, 100 de grame de smochine proaspete conţin 80 de calorii, 1.3 grame de proteine, 20 de grame de carbohidraţi şi 2.2 grame de fibre.
-
-
-
-
Aspirina scade riscul de cancer de colon cu până la 50%13.12.2025, 19:06
-
Șoriciul, aperitivul de sezon pe care nu trebuie să-l ratezi13.12.2025, 18:02
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Cum scap de pofta de dulce
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
