Smântâna, o sursă principală de calciu și magneziu. Grăsimile saturate din smântână și riscul de boli de inimă
Smântâna, o sursă principală de calciu și magneziu. Grăsimile saturate din smântână pot avantaja riscul bolilor de inimă.
Smântâna este o cremă pasteurizată fermentată cu bacterii lactice. Deși conține multe vitamine și minerale, consumul său ar trebui limitat din cauza conținutului ridicat de grăsimi și calorii. Este un ingredient popular în sosuri și aperitive. Desigur, există, atât avantaje, cât și dezavantaje în consumul de smântână, dar, în ansamblu, aceasta poate face parte dintr-o dietă sănătoasă.
Tipuri de smântână
Există mai multe tipuri de smântână, în funcție de conținutul de grăsime:
Integrală: 18% grăsime
Redusă în grăsimi: 13,5% grăsime
Light: 9% grăsime
Săracă în grăsimi: 6% grăsime
Fără grăsimi: mai puțin de 1% grăsime
Smântâna săracă în grăsimi are aproximativ aceeași cantitate de grăsime ca smântâna light, astfel încât poate fi folosită înlocuind smântâna light în coacere. Este un ingredient versatil, potrivit pentru salate, sosuri, aperitive și condimentarea cartofilor prăjiți sau a nachos-urilor, conform Medicine Net.
Componența nutritivă
Desigur, consumul excesiv de smântână bogată în grăsimi și calorii poate duce la depășirea aportului caloric ideal. O lingură de smântână acră integrală (12 grame) furnizează aproximativ:
Calorii: 24
Proteine: 0,3 grame
Grăsimi: 2 grame
Grăsimi saturate: 1,2 grame
Calciu: 12 miligrame (1% din doza zilnică)
Potasiu: 15 miligrame (0,3% din doza zilnică)
Fosfor: 9 miligrame (0,7% din doza zilnică)
Magneziu: 1 miligram (0,2% din doza zilnică)
Probiotice și sănătatea osoasă
Sursa principală de calciu și magneziu pentru oasele sănătoase ar trebui să provină din lapte, brânză, iaurt sau legume cu frunze verzi și nuci.
Grăsimile saturate și riscul de boli de inimă
Dezbaterile cu privire la grăsimile saturate din produsele lactate persistă, însă experții recomandă limitarea acestora la mai puțin de 7% din aportul zilnic de calorii și înlocuirea lor cu grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de floarea-soarelui.
Lactoza și problemele digestive
Fermentarea scade conținutul de lactoză, dar smântâna poate totuși să conțină cantități mici. Pentru cei sensibili la lactoză, alegerea unei variante fără lactoză sau adăugarea de enzime lactaze poate fi o soluție.
Vezi și: De ce avem pierderi de memorie. Când pot deveni grave
În general, produsele lactate pot fi o modalitate ușoară de a obține vitamine și nutrienți, dar smântâna nu oferă aceeași valoare nutrițională și este bogată în grăsimi și calorii. Totuși, în doze mici, aceasta poate reprezenta o opțiune gustoasă și sănătoasă, în special dacă se alege varianta light, săracă în grăsimi sau fără grăsimi. Ca întotdeauna, echilibrul și moderarea sunt cheia unei alimentații sănătoase.
-
Terapia care înjumătățește riscul de infarct și AVC28.10.2025, 10:45
-
Medic, găsit decedat în camera de gardă. Avea doar 37 de ani28.10.2025, 09:33
-
-
De ce apare, de fapt, intoleranța la gluten? Nu e vina glutenului27.10.2025, 19:58
-
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Planta aromatică ce îți menține funcționarea creierului și reduce stresul
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Planta care îți poate ușura respirația și calma tusea natural
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
