Cereala benefică pentru sănătate. Este recomandată celor cu intoleranță la gluten. Ce alte proprietăți mai are

Cereala este bogată în vitamine, minerale și nutrienți cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Este o opțiune sănătoasă pentru cei cu intoleranță la...
Sorgul este o cereală cunoscută încă din antichitate, în vremurile actuale este a cincea cea mai produsă cultură de cereale, la nivel mondial, însă este mai puțin utilizată în occident.
Cea mai populară specie de sorg, cea bicoloră, este originară din Africa, fiind considerată ”făina de pâine” a Africii, iar alte specii populare sunt din Australia, India sau țările din Asia de Sud-Est.
În SUA acest tip de cereală este cultivată pentru hrana animalelor și în producția de combustibili vegetali.
De menționat că acest tip de cultură este una tolerantă la secetă și căldură, motiv pentru care fermierii români au anunțat că vor schimba și ei culturile, având în vedere modificările climei, cu perioade lungi de secetă.
Sorg, valori nutriționale
Sorgul este o cereală subevaluată, în ciuda conținutului nutrițional pe care îl are.
O porție de 100 de grame de sorg gătit conține:
- calorii 329
- proteine 11 grame
- grăsimi 3 grame
- carbohidrați 72 de grame
- fibre 7 grame.
De asemenea, sorgul este o sursă bună de vitamine și micronutrienți, precum vitamina B1, vitamina B6, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, notează Healthline.
Sorg, beneficii pentru sănătate
Cu o varietate de nutrienți, sorgul joacă un rol esențial în metabolism, dezvoltarea celulelor cerebrale, dar și în sănătatea pielii și a părului.
Susține sănătatea oaselor și a inimii
Bogat este bogat în magneziu, un mineral important pentru formarea oaselor, sănătatea inimii, având peste 600 de bioreacții chimice în organism printre care producția de energie și metabolismul proteic.
Ajută la gestionarea anxietății
Tot ca urmare a conținutului de magneziu, sorgul ajută în gestionarea anxietății și a atacurilor de panică.
Proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
Sorgul conține antioxidanți precum flavonoizi, acizi fenolici și tanini. O dietă bogată în acești antioxidanți poate reduce riscul de stres oxidativ și de inflamații la nivelul organismului.
Conținut important de fibre
O porție de 100 de grame de sorg asigură 25% din necesarul zilnic de fibre. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea greutății corporale, reduce colesterolul, stabilizează nivelul glicemiei din sânge și previne constipația.
Sursă de proteine vegetale
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul își pierde din capacitatea de digerare a proteinelor animale, motiv pentru care este necesar să ne îndreptăm atenția spre cele vegetale.
Sorgul este o sursă importantă de proteine vegetale, în fapt, asigură la fel de multe precum quinoa, o altă cereală recunoscută pentru nivelul are de proteine pe care îl conține.
Cereală fără gluten
În cazul în care suferiți de intoleranță la gluten sau de boală celiacă, sorgul este o opțiune bună pentru a înlocui cerealele, aceasta fiind fără gluten.
Sorgul se alătură altor celeale și pseudocereale potrivite pentru persoanele cu astfel de afecțiuni digestive, lista fiind completată de ovăz, orez brun, mei, hrișca, quinoa și amarant.
Îndulcitor natural
Similar melasei, siropul de sorg este utilizat pe scară largă ca îndulcitor în industria alimentară.
Atât siropul de sorg, cât și melasa de sorg sunt membre ale familiei de ierburi Poaceae, dar primul provine din sucul plantei de sorg, în timp ce al doilea este obținut din trestie de zahăr.
Sorgul, moduri de utilizare
Sorgul este foarte versatil și ușor de adăugat în rețetele preferate.
Iată câteva dintre modurile în care vă puteți bucura de beneficiile acestei cereale:
- înlocuiți orezul sau quinoa. Puteți găti sorgul integral și sorgul perlat la fel cum ați găti orezul și quinoa.
- făină măcinată. Datorită aromei sale neutre și a culorii deschise, poate servi ca făină fără gluten în majoritatea rețetelor. Pur și simplu schimbați-o într-un raport de 1:1.
- coaptă. Adăugați boabele într-o tigaie încinsă și urmăriți-le cum explodează ca popcornul. Adăugați condimente pentru un plus de aromă.
- în fulgi. La fel ca și alte boabe de cereale, cum ar fi ovăzul, sorgul sub formă de fulgi este delicios ca o cereală și în produse de panificație, cum ar fi batoanele de granola și prăjiturile.
- sirop. Siropul de sorg este adăugat în mod obișnuit în alimentele procesate ca îndulcitor natural sau ca alternativă la melasă.
-
Cine sunt pacienții care au nevoie de statine12.10.2025, 22:01
-
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Ceaiul care promovează un somn liniștit și reduce anxietatea. Câte cești să bei înainte de culcare
Oferind soluții naturale pentru stres și oboseală, acest remediu străvechi ne ajută să redescoperim armonia dintre corp și minte.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.