Cereala benefică pentru sănătate. Este recomandată celor cu intoleranță la gluten. Ce alte proprietăți mai are
Cereala este bogată în vitamine, minerale și nutrienți cu acțiune antioxidantă și antiinflamatoare. Este o opțiune sănătoasă pentru cei cu intoleranță la...
Sorgul este o cereală cunoscută încă din antichitate, în vremurile actuale este a cincea cea mai produsă cultură de cereale, la nivel mondial, însă este mai puțin utilizată în occident.
Cea mai populară specie de sorg, cea bicoloră, este originară din Africa, fiind considerată ”făina de pâine” a Africii, iar alte specii populare sunt din Australia, India sau țările din Asia de Sud-Est.
În SUA acest tip de cereală este cultivată pentru hrana animalelor și în producția de combustibili vegetali.
De menționat că acest tip de cultură este una tolerantă la secetă și căldură, motiv pentru care fermierii români au anunțat că vor schimba și ei culturile, având în vedere modificările climei, cu perioade lungi de secetă.
Sorg, valori nutriționale
Sorgul este o cereală subevaluată, în ciuda conținutului nutrițional pe care îl are.
O porție de 100 de grame de sorg gătit conține:
- calorii 329
- proteine 11 grame
- grăsimi 3 grame
- carbohidrați 72 de grame
- fibre 7 grame.
De asemenea, sorgul este o sursă bună de vitamine și micronutrienți, precum vitamina B1, vitamina B6, cupru, fier, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu, zinc, notează Healthline.
Sorg, beneficii pentru sănătate
Cu o varietate de nutrienți, sorgul joacă un rol esențial în metabolism, dezvoltarea celulelor cerebrale, dar și în sănătatea pielii și a părului.
Susține sănătatea oaselor și a inimii
Bogat este bogat în magneziu, un mineral important pentru formarea oaselor, sănătatea inimii, având peste 600 de bioreacții chimice în organism printre care producția de energie și metabolismul proteic.
Ajută la gestionarea anxietății
Tot ca urmare a conținutului de magneziu, sorgul ajută în gestionarea anxietății și a atacurilor de panică.
Proprietăți antioxidante și antiinflamatoare
Sorgul conține antioxidanți precum flavonoizi, acizi fenolici și tanini. O dietă bogată în acești antioxidanți poate reduce riscul de stres oxidativ și de inflamații la nivelul organismului.
Conținut important de fibre
O porție de 100 de grame de sorg asigură 25% din necesarul zilnic de fibre. O dietă bogată în fibre ajută la menținerea greutății corporale, reduce colesterolul, stabilizează nivelul glicemiei din sânge și previne constipația.
Sursă de proteine vegetale
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul își pierde din capacitatea de digerare a proteinelor animale, motiv pentru care este necesar să ne îndreptăm atenția spre cele vegetale.
Sorgul este o sursă importantă de proteine vegetale, în fapt, asigură la fel de multe precum quinoa, o altă cereală recunoscută pentru nivelul are de proteine pe care îl conține.
Cereală fără gluten
În cazul în care suferiți de intoleranță la gluten sau de boală celiacă, sorgul este o opțiune bună pentru a înlocui cerealele, aceasta fiind fără gluten.
Sorgul se alătură altor celeale și pseudocereale potrivite pentru persoanele cu astfel de afecțiuni digestive, lista fiind completată de ovăz, orez brun, mei, hrișca, quinoa și amarant.
Îndulcitor natural
Similar melasei, siropul de sorg este utilizat pe scară largă ca îndulcitor în industria alimentară.
Atât siropul de sorg, cât și melasa de sorg sunt membre ale familiei de ierburi Poaceae, dar primul provine din sucul plantei de sorg, în timp ce al doilea este obținut din trestie de zahăr.
Sorgul, moduri de utilizare
Sorgul este foarte versatil și ușor de adăugat în rețetele preferate.
Iată câteva dintre modurile în care vă puteți bucura de beneficiile acestei cereale:
- înlocuiți orezul sau quinoa. Puteți găti sorgul integral și sorgul perlat la fel cum ați găti orezul și quinoa.
- făină măcinată. Datorită aromei sale neutre și a culorii deschise, poate servi ca făină fără gluten în majoritatea rețetelor. Pur și simplu schimbați-o într-un raport de 1:1.
- coaptă. Adăugați boabele într-o tigaie încinsă și urmăriți-le cum explodează ca popcornul. Adăugați condimente pentru un plus de aromă.
- în fulgi. La fel ca și alte boabe de cereale, cum ar fi ovăzul, sorgul sub formă de fulgi este delicios ca o cereală și în produse de panificație, cum ar fi batoanele de granola și prăjiturile.
- sirop. Siropul de sorg este adăugat în mod obișnuit în alimentele procesate ca îndulcitor natural sau ca alternativă la melasă.
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Singurul aliment care îți reglează tensiunea arterială - și NU e usturoiul!
Un singur aliment care îți reglează tensiunea – și nu, nu e usturoiul!
Ceaiul de țelină, detoxifiant natural. Promovează pierderea în greutate și previne inflamația. Cum trebuie preparat pentru a-i păstra calitățile
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Noni, planta tropicală cu beneficii pentru sănătate și piele
5 plante medicinale care ajută la echilibrarea hormonilor
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Vrei o minte mai ascuțită? Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul
Acest aliment consumat dimineața îți stimulează creierul. Repară celulele neuronale.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Cea mai subestimată legumă din bucătărie. Ajută inima, sistemul osos și scade riscul de boli
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Un simplu ingredient din bucătărie îți reface flora intestinală natural
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
