Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai

Planta se poate introduce ușor în alimentație, are un gust plăcut și este plină de antioxidanți. La ce trebuie să fiți atenți dacă luați suplimente...
Măghiranul face parte din familia Lamiaceae. Este o plantă aromatică asemănătoare cu menta, cultivată în zona Mării Mediterane, dar și în Africa de Nord și Asia de Vest.
Deși seamănă cu oregano, măghiranul are o aromă ceva mai blândă și poate fi utilizată la asezonat salate, supe sau preparate din carne.
Măghiranul se poate folosi și pentru prepararea ceaiului, din frunze uscate sau proaspete. Are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante, motiv pentru care este utilizat în tratarea anumitor afecțiuni, printre care problemele digestive, infecțiile sau menstruația dureroasă.
Măghiran, beneficii pentru sănătate
Cercetările au indicat o serie de beneficii pe care le poate avea măghiranul, cele mai multe ca urmare a compușilor pe care îi deține.
Antioxidant și cu proprietăți antiinflamatoare
Potrivit Superfoodly, măghiranul are un scor ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) de 92.310 μ mol TE/100g.
S-a demonstrat că mai mulți compuși din măghiran, cum ar fi carvacrolul, au efecte antioxidante.
În special, aceștia pot ajuta la reducerea inflamației din organism.
În timp ce inflamația este un răspuns normal al organismului, inflamația cronică poate crește riscul anumitor boli, inclusiv diabetul, cancerul și tulburările autoimune.
Astfel, reducerea inflamației vă poate reduce riscul de a face aceste boli, notează Healthline.
Proprietăți antimicrobiene
Măghiranul a demonstrat, de asemenea, proprietăți antimicrobiene.
Printre utilizările comune se numără aplicarea uleiului său esențial diluat pe piele pentru a trata infecțiile fungice, precum și administrarea de suplimente pentru a ajuta la tratarea creșterii excesive a bacteriilor intestinale.
Ameliorează problemele digestive
Măghiranul a fost folost încă din Antichitate în vederea prevenirii problemelor digestive, precum ulcerul gastric sau alte boli de ce țin de alimentație.
Un studiu asupra a șase plante a arătat cp măghiranul a luptat împotriva Clostridium perfingens, un agent patogen comun de origine animală.
Reglează ciclul menstrual și hormonii
Măghiranul a fost dovedit benefic în stimularea ciclului menstrual. Sub formă de extract sau de ceai, măghiranul poate să regleze ciclul menstrual, prin restaurarea echilibrului hormonal în cazul femeilor care au un ciclu neregulat.
De asemenea, poate fi folosit în cazul sindromului ovarelor polichistice, care este o tulburare hormonală cu impact asupra frecvenței ciclurilor menstruale și asupra tenului, prin apariția acneei.
Un studiu realizat pe 25 de femei cu sindromul ovarelor polichistice a arătat că ceaiul de măghiran a îmbunătățit profilul hormonal al acestora, dar și sensibilitatea la insulină.
Vezi și: 5 semne ale îmbătrânirii creierului. Când uitarea poate deveni periculoasă
Măghiranul, efecte adverse
Deși în general este considerat sigur, măghiranul poate avea câteva efecte adverse, astfel că înainte de a-l consuma, în scop medical, este indicat să discutați cu un furnizor de sănătate, mai ales când îl utilizați sub formă de suplimente.
Complicații în sarcină și lăuzie
Femeile însărcinate, dar și cele care alăptează trebuie să evite suplimentele cu măghiran
Aceștia pot influența diverși hormoni de reproducere și ai menstruației și astfel să aibă efecte secundare negative în timpul sarcinii.
Inhibă coagularea sângelui
Un studiu care a analizat 20 de plante medicinale a determinat că măghiranul a împiedicat formarea trombocitelor, care este un factor cheie în coagularea sângelui.
Interacționează cu anumite medicamente
Măghiranul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele și astfel poate crește riscul de sângerare.
Măghiranul, cum se introduce în dietă
Având în vedere că măghiranul este folosit într-o cantitate mică atunci când se asezonează felurile de mâncare, pentru a putea profita de beneficiile acestuia este indicat să ăl utilizați sub formă de ceai sau de supliment alimentar.
De asemenea, măghiranul poate fi încorporat în uleiul de gătit, obținând astfel un ulei aromatizat. Proporția este de o linguriță de plantă la o lingură de ulei, cu care să vă asezonați salatele, să marinați legumele ori carnea.
Dacă optați pentru varianta mâncărurilor gătite măghiranul se poate folosi ca o legătură pe care o mențineți în oala de gătit, asemenea cimbrului, astfel, la finalul procesului de gătit puteți să îndepărtați cu ușurință plantele din vasul de gătit.
Vezi și: Ceaiul eficient pentru sistemul nervos. Lidia Fecioru: Se bea timp de două săptămâni
Cătina, planta cu peste 200 de compuși benefici. Protejează ficatul, creierul și pielea
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Kombucha din ceaiul negru reduce microbii intestinali asociați cu obezitatea
Ceaiul care curăță microbii intestinali. Topește și grăsimea abdominală.
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Planta medicinală care te ajută să slăbești. Arde grăsimile rapid
Această plantă medicinală veche de 2.000 de ani ar putea fi cheia pierderii în greutate. Arde grăsimile rapid și fără efort.
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul
Sucul răcoritor care accelerează arderea grăsimilor. Reduce glicemia, curăță intestinul și sprijină metabolismul.
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Consumul de cuișoare, beneficii. 11 motive pentru care să le incluzi în dieta zilnică
Acest condiment care te protejează de infecții, reglează glicemia și te scapă de tuse, are efect antibacterian și antiinflamator.
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Ceaiul care îți curăță ficatul și colonul. E cel mai bun detoxifiant de iarnă. De ce multe femei îl adoră
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Sardinele, superalimentul la conservă. Conținut ridicat de Omega-3
Peștele care conține o cantitate importantă de Omega-3. Susține sănătatea oaselor și a inimii.
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.