Planta cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare. Are efect asupra digestiei și a hormonilor. Se poate folosi în salate, dar și sub formă de ceai

Planta se poate introduce ușor în alimentație, are un gust plăcut și este plină de antioxidanți. La ce trebuie să fiți atenți dacă luați suplimente...
Măghiranul face parte din familia Lamiaceae. Este o plantă aromatică asemănătoare cu menta, cultivată în zona Mării Mediterane, dar și în Africa de Nord și Asia de Vest.
Deși seamănă cu oregano, măghiranul are o aromă ceva mai blândă și poate fi utilizată la asezonat salate, supe sau preparate din carne.
Măghiranul se poate folosi și pentru prepararea ceaiului, din frunze uscate sau proaspete. Are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene și antioxidante, motiv pentru care este utilizat în tratarea anumitor afecțiuni, printre care problemele digestive, infecțiile sau menstruația dureroasă.
Măghiran, beneficii pentru sănătate
Cercetările au indicat o serie de beneficii pe care le poate avea măghiranul, cele mai multe ca urmare a compușilor pe care îi deține.
Antioxidant și cu proprietăți antiinflamatoare
Potrivit Superfoodly, măghiranul are un scor ORAC (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) de 92.310 μ mol TE/100g.
S-a demonstrat că mai mulți compuși din măghiran, cum ar fi carvacrolul, au efecte antioxidante.
În special, aceștia pot ajuta la reducerea inflamației din organism.
În timp ce inflamația este un răspuns normal al organismului, inflamația cronică poate crește riscul anumitor boli, inclusiv diabetul, cancerul și tulburările autoimune.
Astfel, reducerea inflamației vă poate reduce riscul de a face aceste boli, notează Healthline.
Proprietăți antimicrobiene
Măghiranul a demonstrat, de asemenea, proprietăți antimicrobiene.
Printre utilizările comune se numără aplicarea uleiului său esențial diluat pe piele pentru a trata infecțiile fungice, precum și administrarea de suplimente pentru a ajuta la tratarea creșterii excesive a bacteriilor intestinale.
Ameliorează problemele digestive
Măghiranul a fost folost încă din Antichitate în vederea prevenirii problemelor digestive, precum ulcerul gastric sau alte boli de ce țin de alimentație.
Un studiu asupra a șase plante a arătat cp măghiranul a luptat împotriva Clostridium perfingens, un agent patogen comun de origine animală.
Reglează ciclul menstrual și hormonii
Măghiranul a fost dovedit benefic în stimularea ciclului menstrual. Sub formă de extract sau de ceai, măghiranul poate să regleze ciclul menstrual, prin restaurarea echilibrului hormonal în cazul femeilor care au un ciclu neregulat.
De asemenea, poate fi folosit în cazul sindromului ovarelor polichistice, care este o tulburare hormonală cu impact asupra frecvenței ciclurilor menstruale și asupra tenului, prin apariția acneei.
Un studiu realizat pe 25 de femei cu sindromul ovarelor polichistice a arătat că ceaiul de măghiran a îmbunătățit profilul hormonal al acestora, dar și sensibilitatea la insulină.
Vezi și: 5 semne ale îmbătrânirii creierului. Când uitarea poate deveni periculoasă
Măghiranul, efecte adverse
Deși în general este considerat sigur, măghiranul poate avea câteva efecte adverse, astfel că înainte de a-l consuma, în scop medical, este indicat să discutați cu un furnizor de sănătate, mai ales când îl utilizați sub formă de suplimente.
Complicații în sarcină și lăuzie
Femeile însărcinate, dar și cele care alăptează trebuie să evite suplimentele cu măghiran
Aceștia pot influența diverși hormoni de reproducere și ai menstruației și astfel să aibă efecte secundare negative în timpul sarcinii.
Inhibă coagularea sângelui
Un studiu care a analizat 20 de plante medicinale a determinat că măghiranul a împiedicat formarea trombocitelor, care este un factor cheie în coagularea sângelui.
Interacționează cu anumite medicamente
Măghiranul poate interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele și astfel poate crește riscul de sângerare.
Măghiranul, cum se introduce în dietă
Având în vedere că măghiranul este folosit într-o cantitate mică atunci când se asezonează felurile de mâncare, pentru a putea profita de beneficiile acestuia este indicat să ăl utilizați sub formă de ceai sau de supliment alimentar.
De asemenea, măghiranul poate fi încorporat în uleiul de gătit, obținând astfel un ulei aromatizat. Proporția este de o linguriță de plantă la o lingură de ulei, cu care să vă asezonați salatele, să marinați legumele ori carnea.
Dacă optați pentru varianta mâncărurilor gătite măghiranul se poate folosi ca o legătură pe care o mențineți în oala de gătit, asemenea cimbrului, astfel, la finalul procesului de gătit puteți să îndepărtați cu ușurință plantele din vasul de gătit.
Vezi și: Ceaiul eficient pentru sistemul nervos. Lidia Fecioru: Se bea timp de două săptămâni
-
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
Ce se întâmplă dacă bei ceai de hibiscus zilnic. 8 beneficii pentru sănătate neașteptate
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Leacurile bunicii revin: 5 remedii naturiste care chiar funcționează, confirmate de știință
5 plante medicinale care chiar funcționează (confirmate de știință).
Alimentele care îți cresc imunitatea instant. Mit sau realitate? Numărul 9 te va uimi
6 ceaiuri care îți relaxează corpul și mintea înainte de culcare. Soluția naturală pentru insomnie
Un somn liniștit poate începe cu un simplu obicei de seară, bazat pe plante care te ajută să te relaxezi și să te eliberezi de stres.
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Bea asta zilnic și trăiești mai mult. Băutura banală care îți curăță arterele, reduce stresul și prelungește viața
Ce se întâmplă dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha timp de 30 de zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă înlocuiești cafeaua cu Matcha. Primele efecte apar imediat.
Ceaiul care te ajută să slăbești rapid și natural. Arde multe grăsimi
Acest ceai te-ar putea ajuta să slăbești rapid, în mod natural. Reglează apetitul și provoacă arderea mai mare a grăsimilor.
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
O legumă comună ar putea reduce glicemia cu până la 50%. E de mare ajutor pentru diabetici
Această legumă comună reduce glicemia cu până la 50%.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Extractul de coacăze negre accelerează arderea grăsimilor cu 200%. Efecte mai mari la femei
Fructul care arde grăsimile. Stimulează pierderea în greutate cu 200%. Oferă și protecție cardiacă.
Te doare capul? Acest ingredient banal din bucătărie face minuni! E mai puternic decât o pastilă
Planta de "100 de ani" care curăţă vasele de sânge. Lidia Fecioru: Câte cinci picături, dimineaţa
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Uleiul esențial de scorțișoară: 5 motive să îl folosești. Luptă împotriva îmbătrânirii și bolilor cronice
Ginkgo biloba poate accelera recuperarea creierului în primele săptămâni după AVC
Varza murată, aliatul neașteptat al intestinului. Cum protejează fermentația împotriva inflamației
Acest aliment curăță intestinul în profunzime și reduce inflamația.