EXCLUSIV Adevărul despre spanac. Lygia Alexandrescu: Este numit mătura stomacului. Ne-am străduit să mâncăm spanac doar ca să fim la fel de puternici ca Popeye
Descoperă puterea spanacului, un superaliment plin de nutrienți și antioxidanți care poate deveni un aliat de nădejde în menținerea unei vieți sănătoase.
Spanacul, o legumă cu frunze verzi, aparține familiei amarantului și este bogat în nutrienți și antioxidanți. Poate fi preparat la conservă sau proaspăt, consumat gătit sau crud și este delicios ca atare sau în alte mâncăruri. Spanacul este bogat în fibre, ceea ce este benefic pentru sănătate. De asemenea, conține cantități mici de zahăr, în principal glucoză și fructoză.
"Spanacul este o plantă din familia amarantaceelor și a fost cultivată pentru prima oară în Asia de sud-vest. Încă din copilărie am fost cu toții admiratori ai lui Popeye marinarul și ne-am străduit să mâncăm spanac doar ca să fim la fel de puternici ca el. Și puterea acestui personaj de desen animat venea din cantitatea mare de fier pe care o conține spanacul.
Între noi fie vorba, în anii '30 s-a publicat o statistică eronată privind alimentele cele mai bogate în fier. Astfel, pentru spanac s-a raportat o cantitate de fier de 10 ori mai mare decât în realitate. Asta nu îl face pe spanac mai puțin valoros din punct de vedere nutritiv", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Ajută ficatul și ochii
Spanacul, bogat în zeaxantină și luteină, un carotenoid responsabil de culoarea legumelor. Acești pigmenți protejează, de asemenea, ochii umani împotriva daunelor provocate de lumina soarelui și previn degenerescența maculară și cataracta, principalele cauze ale orbirii. Studiile sugerează că acești compuși pot chiar inversa leziunile existente.
"El conține așadar fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu și potasiu. Sulful pe care-l conține spanacul ajută la detoxifierea ficatului iar vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte", explică nutriționistul.

Foto: Freepik @animalsstocks506
Poate preveni cancerul
Spanacul a fost asociat cu încetinirea creșterii cancerului și cu reducerea dimensiunii tumorii, potrivit Healthline. Consumul de spanac a fost legat de reducerea riscului de cancer de prostată, de prevenirea cancerului de sân și de suprimarea formării cancerului la animale. În plus, spanacul conține cantități mari de antioxidanți, care pot ajuta, de asemenea, la combaterea cancerului.
"Datorită conținutului mare de compuși flavonoizi (13), spanacul este un aliment anti-cancerigen. S-au produs anumite extracte din spanac și în urma studiilor clinice asupra acestora s-a constatat că ele ajută la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase de la nivelul stomacului și pielii. Ca și formă de preparare, spanacul se poate consuma proaspăt sub formă de salată sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete de spanac se pot menține în frigider 7-8 zile iar păstrarea în congelator poate dura și 6 luni", a explicat Lygia Alexandrescu pentru DC Medical.
Citește și: Impactul bacteriei Salmonella asupra sănătății. Ce trebuie să faci să te protejezi
Reglează tensiunea arterială
S-a constatat că spanacul, bogat în nitrați, moderează nivelul tensiunii arteriale și reduce riscul de boli de inimă. Un studiu efectuat pe 27 de persoane a constatat că spanacul reduce eficient nivelul tensiunii arteriale, indicând potențialul său de a îmbunătăți sănătatea inimii.
"O plantă bogata în calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, spanacul este numit de francezi, matura stomacului. De asemenea el este bogat și-n acid oxalic, care ajuta la absorbția calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi.
Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonală și o compoziție apropiată de cea a sângelui uman. Spanacul este așadar un tonifian excelent al întregului organism, însa în mod special pentru sânge, ficat și colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote și-n ciorbe de zarzavat" a conchis Lygia Alexandrescu.
În concluzie, spanacul nu este doar o legumă gustoasă, ci și un adevărat aliment-minune, oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătate. De la îmbunătățirea vederii și reglarea tensiunii arteriale, până la susținerea sănătății inimii și prevenirea cancerului, spanacul este un aliat de nădejde în menținerea unei vieți sănătoase și echilibrate. Integrându-l în dieta noastră zilnică, putem experimenta pe deplin aceste beneficii și ne putem bucura de o stare generală de bine și vitalitate.
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
-
Turmeric: ce beneficii are și după cât timp se elimină din corp26.11.2025, 16:45
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Ceaiul aromat care reduce inflamația din organism, previne infecțiile și te calmează. Este ideal în perioadele cu vreme rece
Ceaiul de ghimbir: beneficii demonstrate științific pentru inimă, imunitate și metabolism
Un ceai vechi de secole face valuri în medicina modernă. Este plin de antioxidanți și previne bolile de inimă și diabetul.
Ghimbirul, turmericul și scorțișoară pot interfera cu medicamentele
Leguma care distruge cancerul și regenerează celulele. Curăță corpul de toxine
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Ceaiul și ciocolata, efect asupra hipertensiunii arteriale
Ce efect are ceaiul asupra tensiunii arteriale. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Planta care calmează inflamațiile. E folosită în tratamentul pentru cancer
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Cum transformi ceaiul în medicament pentru răceală
Cum transformi ceaiul obișnuit în medicament pentru răceală. Iată câteva trucuri simple cu efecte uimitoare.
Plantele care curăță sângele și mătură toxinele din corp. Sunt minune pentru circulație
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
Buze crăpate: soluția care le repară în câteva minute. Ai ingredientul chiar în bucătărie
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
6 beneficii ale ceaiului de lemn dulce. O alegere naturală pentru digestie și imunitate
Tratament naturist pentru diabet. Un medic dezvăluie rețeta care scade glicemia
Algele marine, rol în alimentația viitorului. Conținut ridicat de proteine
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Usturoiul pe stomacul gol: mit sau terapie adevărată? Adevărul surprinzător
Cel mai bun ceai pentru femeile de peste 40 de ani: cum să îți echilibrezi hormonii natural
Care sunt cele mai bune ceaiuri pentru femeile de peste 40 de ani. Iată cum să-ți echilibrezi hormonii în mod natural.
