EXCLUSIV Adevărul despre spanac. Lygia Alexandrescu: Este numit mătura stomacului. Ne-am străduit să mâncăm spanac doar ca să fim la fel de puternici ca Popeye

Descoperă puterea spanacului, un superaliment plin de nutrienți și antioxidanți care poate deveni un aliat de nădejde în menținerea unei vieți sănătoase.
Spanacul, o legumă cu frunze verzi, aparține familiei amarantului și este bogat în nutrienți și antioxidanți. Poate fi preparat la conservă sau proaspăt, consumat gătit sau crud și este delicios ca atare sau în alte mâncăruri. Spanacul este bogat în fibre, ceea ce este benefic pentru sănătate. De asemenea, conține cantități mici de zahăr, în principal glucoză și fructoză.
"Spanacul este o plantă din familia amarantaceelor și a fost cultivată pentru prima oară în Asia de sud-vest. Încă din copilărie am fost cu toții admiratori ai lui Popeye marinarul și ne-am străduit să mâncăm spanac doar ca să fim la fel de puternici ca el. Și puterea acestui personaj de desen animat venea din cantitatea mare de fier pe care o conține spanacul.
Între noi fie vorba, în anii '30 s-a publicat o statistică eronată privind alimentele cele mai bogate în fier. Astfel, pentru spanac s-a raportat o cantitate de fier de 10 ori mai mare decât în realitate. Asta nu îl face pe spanac mai puțin valoros din punct de vedere nutritiv", a declarat Lygia Alexandrescu, nutriționist.
Ajută ficatul și ochii
Spanacul, bogat în zeaxantină și luteină, un carotenoid responsabil de culoarea legumelor. Acești pigmenți protejează, de asemenea, ochii umani împotriva daunelor provocate de lumina soarelui și previn degenerescența maculară și cataracta, principalele cauze ale orbirii. Studiile sugerează că acești compuși pot chiar inversa leziunile existente.
"El conține așadar fier, calciu, clorofilă, beta-caroten (necesar pentru formarea vitaminei A), vitamina C, B6, sodiu și potasiu. Sulful pe care-l conține spanacul ajută la detoxifierea ficatului iar vitamina A ajută la îmbunătățirea vederii pe timp de noapte", explică nutriționistul.
Foto: Freepik @animalsstocks506
Poate preveni cancerul
Spanacul a fost asociat cu încetinirea creșterii cancerului și cu reducerea dimensiunii tumorii, potrivit Healthline. Consumul de spanac a fost legat de reducerea riscului de cancer de prostată, de prevenirea cancerului de sân și de suprimarea formării cancerului la animale. În plus, spanacul conține cantități mari de antioxidanți, care pot ajuta, de asemenea, la combaterea cancerului.
"Datorită conținutului mare de compuși flavonoizi (13), spanacul este un aliment anti-cancerigen. S-au produs anumite extracte din spanac și în urma studiilor clinice asupra acestora s-a constatat că ele ajută la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase de la nivelul stomacului și pielii. Ca și formă de preparare, spanacul se poate consuma proaspăt sub formă de salată sau fiert, ca sote. Frunzele proaspete de spanac se pot menține în frigider 7-8 zile iar păstrarea în congelator poate dura și 6 luni", a explicat Lygia Alexandrescu pentru DC Medical.
Citește și: Impactul bacteriei Salmonella asupra sănătății. Ce trebuie să faci să te protejezi
Reglează tensiunea arterială
S-a constatat că spanacul, bogat în nitrați, moderează nivelul tensiunii arteriale și reduce riscul de boli de inimă. Un studiu efectuat pe 27 de persoane a constatat că spanacul reduce eficient nivelul tensiunii arteriale, indicând potențialul său de a îmbunătăți sănătatea inimii.
"O plantă bogata în calciu, fier, acid folic, vitamina E si K, spanacul este numit de francezi, matura stomacului. De asemenea el este bogat și-n acid oxalic, care ajuta la absorbția calciului, prevenind formarea pietrelor la rinichi.
Substanțele fitochimice și clorofila pe care le conține spanacul au rol anticancerigen, de reglare hormonală și o compoziție apropiată de cea a sângelui uman. Spanacul este așadar un tonifian excelent al întregului organism, însa în mod special pentru sânge, ficat și colecist. Se poate consuma în salate sau ca sote și-n ciorbe de zarzavat" a conchis Lygia Alexandrescu.
În concluzie, spanacul nu este doar o legumă gustoasă, ci și un adevărat aliment-minune, oferind o gamă largă de beneficii pentru sănătate. De la îmbunătățirea vederii și reglarea tensiunii arteriale, până la susținerea sănătății inimii și prevenirea cancerului, spanacul este un aliat de nădejde în menținerea unei vieți sănătoase și echilibrate. Integrându-l în dieta noastră zilnică, putem experimenta pe deplin aceste beneficii și ne putem bucura de o stare generală de bine și vitalitate.
-
-
-
Menopauza crește riscul de boli cardiovasculare26.08.2025, 20:56
-
Insula Iubirii și provocările relațiilor. Rolul ispitelor în cupluri26.08.2025, 20:26
-
Dieta mediteraneeană poate proteja creierul de Alzheimer26.08.2025, 18:54
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Planta care îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia
Această plantă îți detoxifică ficatul și îți îmbunătățește digestia. O ai deja în casă!
Este matcha o alternativă mai sănătoasă la cafea? Iată ce trebuie să știți despre matcha
Leguminoasa banală care are mai multă proteină decât un ou și scade colesterolul fără efort
Această leguminoasă banală are mai multă proteină decât un ou și îți poate scădea colesterolul fără niciun efort.
Motivele pentru care să bei ceai de ceapă. Cu ce plantă aromatică se combină
Acest ceai scade hipertensiunea și glicemia. Are efect semnificativ.
Cele mai savuroase sortimente de cafea și beneficiile lor. Cum alegi cafeua perfectă pentru tine
5 legume care te hidratează mai bine decât un pahar cu apă
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Băutura delicioasă care poate reduce colesterolul rău datorită proprietăților sale
Ce se întâmplă dacă mănânci corcodușe verzi. Nu ți-a spus nimeni ASTA! Sunt cianură în stomac
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
6 motive să bei matcha în fiecare zi. Face minuni!
10 plante medicinale utile pentru stres și anxietate. Trebuie să le consumi dupa 35 de ani
Sucul de merișoare, aliat al arterelor. Le redă flexibilitatea și stimulează circulația sanguină
De ce să bei ceai de turmeric: 6 motive pentru a-l adăuga în rutina ta zilnică
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Anghinarea, superalimentul care poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului. Combate balonarea
Acest superaliment poate îmbunătăți sănătatea intestinului și a creierului.
Alum pentru piele: utilizări, beneficii și riscuri. Ce este alumul, de fapt
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C
Șase fructe care surclasează portocala la conținutul de vitamina C.
Alimentul poate scăpa milioane de oameni de diabet și boli de inimă
Acest aliment poate preveni diabetul și bolile de inimă. E plin de fibre și reduce colesterolul și scade inflamația.
Băutura care spală ficatul gras
Cea mai bună băutură care spală și curăță ficatul gras.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.