Valoarea nutrițională ascunsă a cartofilor. Care este cel mai sănătos mod de preparare

Dincolo de amidon, descoperă ce nutrient se află în cartof și care este semnificația sa nutrițională.
Nutrienții esențiali se pot găsi în locuri improbabile, inclusiv în proteine. Carnea macră, carnea de pui, peștele și produsele lactate pot fi surse excelente de proteine, dar cartofii sunt un loc în care această vitamină poate fi ascunsă.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), 136 de grame de cartofi fierți, nesărați, cu tot cu coajă, au 2,45 grame de fibre, 515 miligrame de potasiu, peste 60 de miligrame de fosfor, aproximativ 30 de miligrame de magneziu și multe altele. Cartofii includ 2,54 grame de proteine pe porție.
În ceea ce privește conținutul de proteine, cartofii sunt evident inferiori față de pui sau pește, dar surclasează multe alte legume rădăcinoase. De exemplu, o porție de 100 de grame de igname fierte cu sare are 1,49 grame de proteine, dar o porție de dimensiuni similare de cartofi fierți nesărați conține 1,87 grame.
Vezi și: Băutura naturistă care scade inflamația și întărește sistemul imunitar. Cum poți să o prepari acasă
Toți cartofii au cantități similare de proteine?
După analiza diferitelor soiuri de cartofi, rezultatul a fost urmatorul: o porție de 100 de grame de cartofi dulci fierți, cu tot cu coajă și fără sare, conține 2,01 grame de proteine. Este chiar mai mult decât cele 1,87 grame pe care le vei obține în porția de aceeași mărime de cartofi normali, potrivit HealthDigest.
Proteinele pot fi găsite în cartofi chiar și atunci când sunt prăjiți și devin crocanți și aurii. Într-o porție de 100 de grame de cartofi prăjiți din restaurantele fast-food se pot găsi 3,43 grame de proteine, conform USDA. Nu uita că acești cartofi prăjiți pot avea, de asemenea, un conținut ridicat de sare și grăsimi trans, așa că este mai bine să îi consumi cu moderație.
Potrivit unui studiu din 2017, cei care au mâncat cartofi prăjiți de două ori pe săptămână sau mai mult au avut o șansă mai mare de a muri. Cercetătorii au menționat că există probabil o mulțime de alți factori care contribuie la această asociere.
Foto: Freepik
Cel mai sănătos mod în care să gătești cartofi
Substanțele nutritive din cartofi vor fi conservate mai eficient prin anumite tehnici de gătit decât prin altele. Potrivit Victoriei Jarzabkowski, nutriționist al Institutului de Fitness al Universității Texas, "cel mai bun mod de a mânca un cartof este în forma sa integrală, neprocesată". Majoritatea nutrienților se pierd în timp ce se fierbe un cartof fără coajă; cu toate acestea, unele elemente, cum ar fi calciul, potasiul, vitamina C și vitaminele din complexul B, pot fi păstrate prin coacerea la cuptor, la aburi sau la microunde a legumei.
Este vital să ne variem sursele de proteine, mai degrabă decât să ne bazăm pe un singur element anume, chiar dacă aceste legume pot furniza mai multe proteine decât ți-ai fi imaginat. Putem obține suficiente proteine atât din dietele pe bază de plante, cât și din cele pe bază de animale, inclusiv din fasole, linte, lapte, ouă, migdale, semințe și multe altele. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă în prezent 50 de grame de proteine pe zi. Această măsură poate varia în funcție de nivelul de activitate fizică depusă în cursul unei zile și evident, de rata metabolică a persoanei respective.
Pe scurt, deși cartofii îi pot surprinde pe mulți prin conținutul lor de proteine, este esențial să îi recunoaștem ca parte a unei diete diverse. Fie că este vorba de carne macră, fructe de mare, leguminoase sau de cartofii ocazionali, atingerea aportului zilnic recomandat de proteine rămâne esențială pentru sănătatea și bunăstarea generală. În plus, înțelegerea celor mai bune metode de gătit pentru a păstra substanțele nutritive poate spori și mai mult beneficiile nutriționale ale încorporării cartofilor în dieta proprie.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Ceaiul care protejează inima și creierul. Este consumat și de cei care vor să slăbească
Acest ceai protejează inima și creierul și este consumat și de cei care vor să slăbească.
Un ingredient simplu îți poate salva mintea și corpul după 60 de ani. Fructul recomandat de experții de la Harvard
Reduc inflamația, protejează creierul și încetinesc îmbătrânirea. Și tot ce trebuie e să mănânci asta zilnic.
Ceaiul care te scapă rapid de balonare. E perfect dacă NU îți place ghimbirul
Balonarea dispare rapid cu acest ceai. Este alegerea perfectă dacă nu îți place ghimbirul.
Ceaiul medicament pentru gripă. Îți încălzește corpul, scoate toxinele și te calmează
Ceaiul minune care te încălzește iarna și te scapă de răceli. Medicii îl recomandă pentru imunitate și energie. Iată cum îl prepari.
Ceaiul de ceapă cu miere și lămâie, remediu natural pentru tuse și răceală. Te pune pe picioare în câteva ore
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Triptofanul, compusul cheie pentru un somn odihnitor. Sfaturi de la medicii specialiști
Acest aliment pe care îl mănânci dimineața, te ajută să ai un somn odihnitor. Are efect calmant.
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde
Cel mai sănătos suc pentru inimă. Până la de trei ori mai mulți antioxidanți decât ceaiul verde.
Planta pe care o ai în grădină și nu știai că vindecă ficatul
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Sucul de soc, beneficii pentru diabetici. Scade nivelul de zahăr din sânge și arde grăsimile
Acest suc delicios scade glicemia și topește grăsimea. Previne și alte boli.
Infecții urinare iarna: greșeala pe care o faci fără să-ți dai seama. Acest fruct te scapă de probleme
Băutura care arde grăsimea și elimină metalele grele din corp. E minune pentru ficat
5 plante și condimente care îmbunătățesc digestia
Ingredientul puternic care îți curăță organele de grăsime și toxine. Multe femei îl adoră. Așa cureți stomacul, ficatul și colonul
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe
Fructul care îți curăță arterele și ține diabetul departe.
Ceaiul verde, efect asupra cancerului hepatic. Descoperiri cheie dintr-un studiu medical de la Universitatea Hiroshima
Ceaiul care șterge riscul de cancer hepatic. Curăță ficatul.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
De ce să nu mai arunci frunzele portocalelor. 8 beneficii pe care le au
Frunzele de portocale nu sunt doar un adaos parfumat pentru ceaiuri, ci ascund beneficii remarcabile pentru sănătate.
Ceaiul de schinduf, remediu natural pentru reglarea glicemiei. Are efect antiinflamator
Lapte auriu, băutura minune care combate stresul și insomnia. Te scapă de balonare. Rețeta asta e virală
Ciuperca lui Dumnezeu sau "ciuperca nemuririi": secret pentru glicemie și imunitate
Ciuperca lui Dumnezeu - ciuperca miraculoasă care te ajută să trăiești mai mult și mai bine.