8 motive să mănânci mai des humus. Știai că te ajută să slăbești și că e o bună sursă de fier?

Humusul este o mâncare delicioasă și sănătoasă, cunoscută pentru gustul său bogat și textura cremoasă.
Servit adesea ca aperitiv cu legume, pâine, pită și chipsuri, humusul este o tartină cremoasă, versatilă, făcută prin amestecarea năutului, tahini (pastă de susan) și lămâie.
Humusul conține proteine, fibre, grăsimi și alți micronutrienți pe bază de plante. Mai poate fi folosit ca antreuri pentru salată, un tartinat pe sandvișuri, preparate cu cereale și multe altele. Multe variații de humus sunt făcute cu alte soiuri de fasole, arome și ingrediente.
Ce conține humusul ca să fie bun pentru tine?
Ingredientul principal al humusului tradițional este năutul. Acest ingredient conține carbohidrați umpluți cu fibre, proteine și alți micronutrienți, cum ar fi acidul folic și fierul. O porție de 2 linguri de humus are 70 de calorii și 5 grame de grăsime.
Fibră
O porție mică de humus (aproximativ 2 linguri) oferă aproximativ 2 g de fibre, sau 7% din necesarul zilnic de fibre. Consumul de fibre suficiente este, de asemenea, important pentru menținerea intestinelor regulate și este asociat cu sănătatea intestinului și a inimii. Experții recomandă consumul a 25-38 g de fibre zilnic.
Proteină
Proteinele sunt esențiale pentru menținerea și susținerea structurii și funcției organelor și celulelor. humus oferă o cantitate mică de proteine per porție. Proteinele pe bază de plante, cum ar fi năutul, nu au grăsimi saturate, ceea ce le face un excelent plus pentru o dietă sănătoasă pentru inimă
Carbohidrați
Carbohidrații din humus sunt complecși și sunt din fibre alimentare cu amidon rezistent, cum ar fi amiloza. Acești carbohidrați sunt digerați mai lent și funcționează ca prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din intestin.
8 beneficii consumului de humus despre care s-ar putea să nu fi auzit
Sprijină la controlul glicemiei
Fibrele din humus pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind vârfurile și scăderile bruște ale acestuia și contribuind la prevenirea diabetului de tip 2.
Bun pentru intestin
Fibrele din humus ajută la menținerea sănătății tractului digestiv, promovând tranzitul intestinal regulat și prevenind constipația.
Poate reduce inflamația
Humus-ul se face de obicei cu tahini (pastă de susan). Susanul este bogat în sesamină, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Ajută la pierderea în greutate
Consumul regulat de humus poate ajuta la menținerea greutății corporale sau chiar la pierderea în greutate, datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine, care oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Bun pentru inimă
Humusul este o sursă bună de grăsimi sănătoase, precum acizii grași omega-3 și omega-6, care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și la menținerea nivelului optim de colesterol în sânge.
Îmbunătățește calitatea generală a dietei
Consumul regulat de humus poate ajuta la menținerea greutății corporale sau chiar la pierderea în greutate, datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine, care oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Sursă bună de fier
Năutul, tahini și sucul de lămâie sunt adesea folosite la prepararea humusului. Studiile au descoperit că humusul preparat cu aceste ingrediente poate fi o sursă bună de fier pentru a ajuta la reducerea riscului de deficit de fier, care poate duce la anemie.
Sprijină sănătatea oaselor
Humusul conține minerale precum calciu, magneziu și fosfor, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei.
Gustare cu humus și inspirație pentru masă
Humus-ul poate fi folosit în diferite moduri. Iată câteva moduri simple, dar delicioase de a folosi humus:
Întindeți un strat de humus pe pâine integrală, pită sau biscuiți și combinațile cu legumele preferate și proteinele slabe pentru un prânz sățios și hrănitor.Faceți un castron de humus cu falafel, cu pește sau pui la grătar, copt sau la grătar, quinoa sau orez brun, castraveți, roșii și ierburi proaspete.Asociați humus cu salata tabbouleh, orez integral sau legume pentru o garnitură delicioasă.
Utilizați humus ca salată pentru legumele la grătar, prăjite sau crude.
Humus-ul este un tartinat cremos, versatil și hrănitor, care poate fi un plus excelent pentru planul tău alimentar. Ingredientele folosite pentru a face humus pot oferi diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea senzației de sațietate, promovarea sănătății intestinale și creșterea aportului de micronutrienți.
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.