8 motive să mănânci mai des humus. Știai că te ajută să slăbești și că e o bună sursă de fier?
Humusul este o mâncare delicioasă și sănătoasă, cunoscută pentru gustul său bogat și textura cremoasă.
Servit adesea ca aperitiv cu legume, pâine, pită și chipsuri, humusul este o tartină cremoasă, versatilă, făcută prin amestecarea năutului, tahini (pastă de susan) și lămâie.
Humusul conține proteine, fibre, grăsimi și alți micronutrienți pe bază de plante. Mai poate fi folosit ca antreuri pentru salată, un tartinat pe sandvișuri, preparate cu cereale și multe altele. Multe variații de humus sunt făcute cu alte soiuri de fasole, arome și ingrediente.
Ce conține humusul ca să fie bun pentru tine?
Ingredientul principal al humusului tradițional este năutul. Acest ingredient conține carbohidrați umpluți cu fibre, proteine și alți micronutrienți, cum ar fi acidul folic și fierul. O porție de 2 linguri de humus are 70 de calorii și 5 grame de grăsime.
Fibră
O porție mică de humus (aproximativ 2 linguri) oferă aproximativ 2 g de fibre, sau 7% din necesarul zilnic de fibre. Consumul de fibre suficiente este, de asemenea, important pentru menținerea intestinelor regulate și este asociat cu sănătatea intestinului și a inimii. Experții recomandă consumul a 25-38 g de fibre zilnic.
Proteină
Proteinele sunt esențiale pentru menținerea și susținerea structurii și funcției organelor și celulelor. humus oferă o cantitate mică de proteine per porție. Proteinele pe bază de plante, cum ar fi năutul, nu au grăsimi saturate, ceea ce le face un excelent plus pentru o dietă sănătoasă pentru inimă
Carbohidrați
Carbohidrații din humus sunt complecși și sunt din fibre alimentare cu amidon rezistent, cum ar fi amiloza. Acești carbohidrați sunt digerați mai lent și funcționează ca prebiotice, care hrănesc bacteriile bune din intestin.
8 beneficii consumului de humus despre care s-ar putea să nu fi auzit
Sprijină la controlul glicemiei
Fibrele din humus pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind vârfurile și scăderile bruște ale acestuia și contribuind la prevenirea diabetului de tip 2.
Bun pentru intestin
Fibrele din humus ajută la menținerea sănătății tractului digestiv, promovând tranzitul intestinal regulat și prevenind constipația.
Poate reduce inflamația
Humus-ul se face de obicei cu tahini (pastă de susan). Susanul este bogat în sesamină, cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.
Ajută la pierderea în greutate
Consumul regulat de humus poate ajuta la menținerea greutății corporale sau chiar la pierderea în greutate, datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine, care oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Bun pentru inimă
Humusul este o sursă bună de grăsimi sănătoase, precum acizii grași omega-3 și omega-6, care pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă și la menținerea nivelului optim de colesterol în sânge.
Îmbunătățește calitatea generală a dietei
Consumul regulat de humus poate ajuta la menținerea greutății corporale sau chiar la pierderea în greutate, datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine, care oferă senzația de sațietate pentru o perioadă mai lungă de timp.
Sursă bună de fier
Năutul, tahini și sucul de lămâie sunt adesea folosite la prepararea humusului. Studiile au descoperit că humusul preparat cu aceste ingrediente poate fi o sursă bună de fier pentru a ajuta la reducerea riscului de deficit de fier, care poate duce la anemie.
Sprijină sănătatea oaselor
Humusul conține minerale precum calciu, magneziu și fosfor, care sunt esențiale pentru sănătatea oaselor și prevenirea osteoporozei.
Gustare cu humus și inspirație pentru masă
Humus-ul poate fi folosit în diferite moduri. Iată câteva moduri simple, dar delicioase de a folosi humus:
Întindeți un strat de humus pe pâine integrală, pită sau biscuiți și combinațile cu legumele preferate și proteinele slabe pentru un prânz sățios și hrănitor.Faceți un castron de humus cu falafel, cu pește sau pui la grătar, copt sau la grătar, quinoa sau orez brun, castraveți, roșii și ierburi proaspete.Asociați humus cu salata tabbouleh, orez integral sau legume pentru o garnitură delicioasă.
Utilizați humus ca salată pentru legumele la grătar, prăjite sau crude.
Humus-ul este un tartinat cremos, versatil și hrănitor, care poate fi un plus excelent pentru planul tău alimentar. Ingredientele folosite pentru a face humus pot oferi diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea senzației de sațietate, promovarea sănătății intestinale și creșterea aportului de micronutrienți.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Fructele de vară care țin glicemia sub control
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.
