Alimentele prăjite, risc crescut de deces la femeile peste 50 de ani

Consumul regulat de alimente prăjite este legat de un risc crescut de deces din cauza oricărei cauze și a unui deces legate de bolile de inimă, printre femeile aflate în postmenopauză, adică după...
Până la o treime dintre adulții din America de Nord mănâncă fast-food în fiecare zi, iar studiile anterioare au sugerat că un consum mai mare de alimente prăjite este asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2 și boli de inimă. Dar dovezile despre riscul de deces legate de consumul de alimente prăjite sunt limitate și sunt supuse unor dezbateri.
Pentru a aborda acest aspect, cercetătorii americani au investigat asocierea dintre consumul alimentelor prăjite cu decesul din orice cauză, și în special din cauza bolilor de inimă și a cancerului.
Ei au folosit date dintr-un chestionar care a evaluat dietele de 106.966 de femei, cu vârste cuprinse între 50 și 79 de ani, care s-au înscris în Inițiativa pentru Sănătatea Femeilor (WHI) între anii 1993-1998 și care au fost urmărite până în februarie 2017.
În acest timp, au avut loc 31.588 decese, incluzând 9.320 de decese legate de boli de inimă, 8.358 de decese provocate de cancer și 13.880 de alte cauze.
Cercetătorii au analizat consumul total și specific al femeilor, din diferite alimente prăjite, inclusiv: pui prăjit; pește prăjit, sandwich de pește și crustacee prajite (creveți și stridii), și alte alimente prăjite, cum ar fi cartofii, chipsurile tortilla și tacos.
Riscul de deces crește, oricum ai lua-o!
După ce au luat în considerare factorii potențial influenți, cum ar fi stilul de viață, calitatea generală a dietei, nivelul de educație și veniturile, cercetătorii au descoperit că de fapt consumul regulat a alimentelor prajite a fost asociat cu un risc crescut de deces din orice cauză și, a consuma una sau mai multe porții de alimente prăjite pe zi însemană un risc cu 8% mai mare comparativ cu al celor care nu mănâncă așa ceva.
Una sau mai multe porții de pui prăjit pe zi au fost legate de un risc cu 13% mai mare de deces din orice cauză și de un risc cu 12% mai mare de deces cauzat de boli de inimă, comparativ cu nicio fel de aliment prăjit.
În mod similar, una sau mai multe porții de pește / crustacee prăjit /e pe zi au fost legate de un risc cu 7% mai mare de deces din orice cauză și de un risc cu 13% mai mare de deces cauzat de inimă, comparativ cu niciun fel de aliment prăjit.
De asemenea, puiul prăjit și peștele prăjit (și orice alt aliment prăjit) au fost asociate cu un risc crescut de deces cauzat de inimă, în special în rândul femeilor mai tinere din studiu (cu vârsta cuprinsă între 50 și 65 de ani).
Dar cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că mâncatul alimentelor prajite ar fi asociat cu moartea legată de cancer.
Femeile care mâncau mai multe alimente prajite au avut tendința să fie mai tinere, cu o educație sub medie și cu un venit mai mic. De asemenea, era mai probabil să fie fuătoare, să facă puține exerciții fizice și să aibă o dietă de mai proastă calitate.
Beneficii pentru sănătatea publică
Acesta este un studiu observațional care ia în considerare numai femeile din SUA, deci nu poate fi aplicat pe scară mai largă, subliniază cercetătorii. Ei mai spun și că prezența unor co-factori „neidentificați este posibilă", astfel încât nu se pot trage concluzii ferme.
Dar, subliniind mărimea și diversitatea mare a eșantionului de studiu, autorii arată și că acest studiu evidențiază un factor de risc pentru mortalitatea cardiovasculară, care este ușor de modificat prin stilul de viață.
„Reducerea consumului de alimente prăjite, în special de pui prăjiți și pește prăjit, poate avea un impact clinic semnificativ asupra întregului spectru al sănătății publice”, concluzionează ei, într-un material dat publicității de BMJ.
Studiul poate fi găsit AICI.
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
-
-
Donald Trump, din nou la spital12.10.2025, 09:57
-
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
Cum scap de pofta de dulce
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.