Alimentele prăjite, risc crescut de infarct și AVC
Alimentele prăjite sunt nesănătoase. Cercetătorii au reușit chiar să le asocieze cu un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Alimentele prăjite sunt din cele mai apreciate în toată lumea, dar acest lucru nueste neapărat benefic. Un studiu a constatat că un consum crescut de alimente prăjite crește riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Și cu cât mai multe alimente prăjite mâncați, cu atât riscul este mai mare, potrivit medicalxpress.com.
Persoanele care au consumat mâncăruri prăjite de una, până la trei ori pe săptămână au avut un risc cu 7% mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral, în comparație cu cei care mănâncă mâncăruri prăjite mai puțin de o dată pe săptămână. Pentru cei care mâncau zilnic mâncăruri prăjite, riscul a crescut la 14%.
Dieteticianul Dana Angelo White a declarat că nu a fost șocată de constări, deoarece acesta nu este primul studiu care a raportat o legătură între mâncărurile prăjite și alterarea sănătății.
"Consumarea cantităților mici de prăjeli nu este sfârșitul lumii, dar cu cât mâncați mai multe alimente prăjite, cu atât mai rău este pentru dumneavoastră", a explicat White, care nu a fost implicat în studiu. Ea este profesor asociat la Universitatea Quinnipiac din Hamden, Conn.
Prăjirea alimentelor este o metodă comună de gătit în Statele Unite, a spus studiul. Cu toate acestea, cercetările anterioare au legat alimentele prăjite de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, insuficiența cardiacă, obezitatea și hipertensiunea arterială. Un studiu publicat în ianuarie a arătat că femeile care au mâncat mai mult de o singură porție de alimente prajite pe săptămână au crescut riscul bolilor de inimă și de moartea precoce.
Studiul actual, condus de Jacqueline Honerlaw, de la Departamentul Afacerilor Veteranilor din S.U.A. și Centrul de Cercetare și Informare pentru Epidemiologia Veteranilor din Massachusetts, a fost mare, incluzând aproape 155.000 de veterani militari. Au fost în mare parte bărbați (90%), iar vârsta medie a acestora era de 64 de ani.
Honerlaw și colegii ei au întrebat participanții la studiu despre alimentele pe care le consumau, inclusiv alimentele prăjite. Mai puțin de jumătate au spus că au mâncat alimente prajite mai puțin de o dată pe săptămână. Aproximativ o treime au consumat alimente prăjite de una până la trei ori pe săptămână și doar un grup mic - aproximativ 5% - a spus că mânca alimente prăjite zilnic.
Efectele nocive ale prăjelilor, aceleași la femei și bărbați
În timpul studiului de urmărire de trei ani, aproape 6.800 au avut o boală de inimă sau accident vascular cerebral. Dr. Eugenia Gianos, directorul Sănătății Femeilor la Spitalul Lenox Hill din New York City, a spus că asocierea dintre alimentele prăjite și bolile de inimă și accident vascular cerebral a fost cea mai mare în cazul consumului mai mare de alimente prăjite, chiar și după contabilizarea altor factori precum stilul de viață și dietete. Gianos, care nu a participat la studiu, a declarat că rezultatele au fost limitate, deoarece doar un număr mic de femei au fost incluse. Dar White a subliniat că informațiile despre nutriție, în general, nu diferă între bărbați și femei.
De asemenea, este important să rețineți că, în timp ce studiul a găsit o legătură între alimentele prăjite și riscul bolilor de inimă și al accidentului vascular cerebral, nu s-a dovedit o legătură cauzală-efect.
Nu este clar din acest studiu ce tipuri de alimente prăjite au cosumat oamenii, ceea ce poate face diferența. Dar, în general, alimentele prăjite sunt nesănătoase, deoarece prăjirea adaugă o mulțime de grăsimi și calorii suplimentare.
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Ce să mănânci când ai gastrită? 7 alimente care îți salvează stomacul
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
