Boala Alzheimer: ce legătură are cu consumul de fructe de pădure sau vin
Boala Alzheimer ar putea avea o legătură cu consumul redus de flavonoide din copilărie sau tinerețe, spun cercetătorii.
Adulții mai în vârstă care au consumat cantități mici de alimente bogate în flavonoide, cum ar fi fructe de pădure, mere și ceai, au fost de două până la patru ori mai predispuși să dezvolte boala Alzheimer și demențele aferente la vârste mai înaintate, comparativ cu persoanele al căror aport a fost mai mare, potrivit unui nou studiu condus de oamenii de știință de la Centrul de cercetare în nutriție umană al USDA Jean Mayer pentru îmbătrânire (USDA HNRCA) la Universitatea Tufts.
Studiul epidemiologic la 2.800 de persoane în vârstă de peste 50 de ani a examinat relația pe termen lung între consumul de alimente care conțin flavonoide și riscul de boală Alzheimer (AD) și boala Alheimer cu demențele aferente (ADRD). În timp ce multe studii au analizat asocierile dintre nutriție și demențe pe perioade scurte de timp, studiul publicat astăzi în American Journal of Clinical Nutrition a analizat expunerea de peste 20 de ani.
Flavonoidele sunt substanțe naturale care se găsesc în plante, inclusiv fructe și legume precum pere, mere, fructe de pădure, ceapă și băuturi pe bază de plante precum ceaiul și vinul. Flavonoidele sunt asociate cu diverse beneficii pentru sănătate, inclusiv inflamații reduse. Ciocolata neagră este o altă sursă de flavonoide.
Trei tipuri de flavonoide, importante
Echipa de cercetători a stabilit că un aport scăzut a trei tipuri de flavonoide a fost legat de un risc mai mare de demență, în comparație cu un aport mai mare.
• Consumul scăzut de flavonoli (mere, pere și ceai) a fost asociat cu dublul riscului de apariție a ADRD.
• Un aport scăzut de antocianine (afine, căpșuni și vin roșu) a fost asociat cu un risc de patru ori mai mare de apariție a ADRD.
• Aportul puțin redus de polimeri flavonoizi (mere, pere și ceai) a fost asociat cu dublul riscului de a dezvolta ADRD.
Rezultatele au fost similare pentru AD.
Cercetatorii au analizat șase tipuri de flavonoizi și au comparat nivelurile de aport pe termen lung cu numărul de AD și ADRD diagnosticate mai târziu în viață. Ei au descoperit că un aport scăzut (la mai puțin de 15 procente) din trei tipuri de flavonoide a fost legat de un risc mai mare de demență în comparație cu un aport mai mare (mai mare de 60%).
Studiul, aici.
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
