Boala celiacă, posibila legătura cu expunerea la substanțe chimice
Nivelul ridicat de substanțe chimice toxice din sânge a fost legat de un risc ridicat de boală celiacă la tineri, arată o nouă cercetare.
Potrivit cercetătorilor de la NYU Grossman School of Medicine, care au condus studiul, persoanele cu afecțiuni imune au reacții intestinale severe, inclusiv diaree și balonare, la alimentele care conțin gluten, o proteină găsită în grâu, secară și orz. Singurul tratament este o dietă fără gluten, fără pâine, paste sau prăjituri, spune cercetătorul principal Abigail Gaylord, MPH.
Raportând în revista Environmental Research online, pe 12 mai, echipa NYU Langone a descoperit că tinerii și adulții cu un nivel ridicat de pesticide în sânge - și cu un nivel ridicat de substanțe chimice legate de pesticide numite diclorodifenildichlororeilenele (DDE) - au fost de două ori mai probabil diagnosticați cu boală celiacă, față de cei fără niveluri ridicate.
De asemenea, studiul a descoperit că există diferențe de gen pentru boala celiacă, legate de expunerile toxice. Pentru femei, care constituie majoritatea cazurilor celiace, expunerea la pesticide mai mare decât cea normală a însemnat că au de cel puțin opt ori mai multe șanse să devină intolerante la gluten. Femeile tinere cu un nivel ridicat de substanțe chimice antiaderent, cunoscute sub numele de perflouoroalchil, sau PFA, au avut de cinci până la nouă ori mai multe șanse să aibă boala celiacă.
Pe de altă parte, bărbații tineri au avut o probabilitate de două ori mai mare să fie diagnosticați cu boala, dacă aveau niveluri ridicate de substanțe chimice ignifuge, eter polifomate difenilice sau PBDE.
Cercetător și epidemiolog de sănătate, Leonardo Trasande, MD, MPP, Jim G. Hendrick, profesor de doctor la NYU Langone, spune că sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra că aceste substanțe chimice sunt o cauză directă a bolii celiace. Dar el a menționat că toate sunt cunoscute pentru a perturba nivelul hormonilor umani, care sunt esențiali pentru controlul atât a dezvoltării sexuale, cât și a apărării imune împotriva infecției.
Cercetările anterioare au sugerat că originile bolii celiace, care afectează unul din 100 de adulți din întreaga lume, au fost în mare parte genetice și au trecut de la părinți la urmași. Trasande, medic pediatru în cadrul Departamentului de Pediatrie din NYU Langone, și colegii săi au dorit să investigheze dacă există o legătură între expunerea la mediul toxicși riscul unei tulburări imune specifice afectate direct de nivelurile hormonale, cum ar fi boala celiacă.
„Studiul nostru stabilește prima legătură măsurabilă între expunerea la substanțe chimice toxice și boala celiacă", spune investigatorul senior al studiului și gastroenterologul pediatric Jeremiah Levine, MD. "Aceste rezultate ridică, de asemenea, întrebarea dacă există legături potențiale între aceste substanțe chimice și alte boli autoimune ale intestinului, care toate garantează o monitorizare atentă și studii ulterioare", spune Levine, profesor în Departamentul de Pediatrie la NYU Langone.
Trasande spune că dacă studiile ulterioare arată conexiuni similare, astfel de rezultate ar putea servi drept dovadă că baza sau cauza de bază pentru multe dintre aceste tulburări autoimune poate să nu fie doar genetice, ci și de mediu.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat nivelurile de substanțe chimice toxice din sângele a 30 de copii și adulți tineri, cu vârste între 3 și 21 de ani, care au fost recent diagnosticați cu boală celiacă la Spitalul de Copii din New York Langone Hassenfeld. Rezultatele testelor au fost comparate cu cele de la 60 de tineri cu vârsta, sex și rasă similare. Se știe că persoanele cu gene HLA-DQ2 și HLA-DQ8 prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticate cu boală celiacă. Alte simptome ale bolii celiace includ diaree, oboseală și anemie.
Studiul aici.
-
Rădăcina de angelică: secretul natural al sănătății femeilor27.11.2025, 14:00
-
-
Nerăbdarea poate fi genetică și legată de peste 200 de afecțiuni27.11.2025, 11:14
-
Primul vaccin împotriva cancerului pulmonar intră în teste27.11.2025, 10:05
-
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum scap de pofta de dulce
Cea mai bună oră să bei cafea pentru a proteja inima. O ceașcă la momentul potrivit aduce beneficii majore
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
