Boala celiacă, posibila legătura cu expunerea la substanțe chimice

Nivelul ridicat de substanțe chimice toxice din sânge a fost legat de un risc ridicat de boală celiacă la tineri, arată o nouă cercetare.
Potrivit cercetătorilor de la NYU Grossman School of Medicine, care au condus studiul, persoanele cu afecțiuni imune au reacții intestinale severe, inclusiv diaree și balonare, la alimentele care conțin gluten, o proteină găsită în grâu, secară și orz. Singurul tratament este o dietă fără gluten, fără pâine, paste sau prăjituri, spune cercetătorul principal Abigail Gaylord, MPH.
Raportând în revista Environmental Research online, pe 12 mai, echipa NYU Langone a descoperit că tinerii și adulții cu un nivel ridicat de pesticide în sânge - și cu un nivel ridicat de substanțe chimice legate de pesticide numite diclorodifenildichlororeilenele (DDE) - au fost de două ori mai probabil diagnosticați cu boală celiacă, față de cei fără niveluri ridicate.
De asemenea, studiul a descoperit că există diferențe de gen pentru boala celiacă, legate de expunerile toxice. Pentru femei, care constituie majoritatea cazurilor celiace, expunerea la pesticide mai mare decât cea normală a însemnat că au de cel puțin opt ori mai multe șanse să devină intolerante la gluten. Femeile tinere cu un nivel ridicat de substanțe chimice antiaderent, cunoscute sub numele de perflouoroalchil, sau PFA, au avut de cinci până la nouă ori mai multe șanse să aibă boala celiacă.
Pe de altă parte, bărbații tineri au avut o probabilitate de două ori mai mare să fie diagnosticați cu boala, dacă aveau niveluri ridicate de substanțe chimice ignifuge, eter polifomate difenilice sau PBDE.
Cercetător și epidemiolog de sănătate, Leonardo Trasande, MD, MPP, Jim G. Hendrick, profesor de doctor la NYU Langone, spune că sunt necesare studii suplimentare pentru a demonstra că aceste substanțe chimice sunt o cauză directă a bolii celiace. Dar el a menționat că toate sunt cunoscute pentru a perturba nivelul hormonilor umani, care sunt esențiali pentru controlul atât a dezvoltării sexuale, cât și a apărării imune împotriva infecției.
Cercetările anterioare au sugerat că originile bolii celiace, care afectează unul din 100 de adulți din întreaga lume, au fost în mare parte genetice și au trecut de la părinți la urmași. Trasande, medic pediatru în cadrul Departamentului de Pediatrie din NYU Langone, și colegii săi au dorit să investigheze dacă există o legătură între expunerea la mediul toxicși riscul unei tulburări imune specifice afectate direct de nivelurile hormonale, cum ar fi boala celiacă.
„Studiul nostru stabilește prima legătură măsurabilă între expunerea la substanțe chimice toxice și boala celiacă", spune investigatorul senior al studiului și gastroenterologul pediatric Jeremiah Levine, MD. "Aceste rezultate ridică, de asemenea, întrebarea dacă există legături potențiale între aceste substanțe chimice și alte boli autoimune ale intestinului, care toate garantează o monitorizare atentă și studii ulterioare", spune Levine, profesor în Departamentul de Pediatrie la NYU Langone.
Trasande spune că dacă studiile ulterioare arată conexiuni similare, astfel de rezultate ar putea servi drept dovadă că baza sau cauza de bază pentru multe dintre aceste tulburări autoimune poate să nu fie doar genetice, ci și de mediu.
Pentru studiu, cercetătorii au analizat nivelurile de substanțe chimice toxice din sângele a 30 de copii și adulți tineri, cu vârste între 3 și 21 de ani, care au fost recent diagnosticați cu boală celiacă la Spitalul de Copii din New York Langone Hassenfeld. Rezultatele testelor au fost comparate cu cele de la 60 de tineri cu vârsta, sex și rasă similare. Se știe că persoanele cu gene HLA-DQ2 și HLA-DQ8 prezintă un risc mai mare de a fi diagnosticate cu boală celiacă. Alte simptome ale bolii celiace includ diaree, oboseală și anemie.
Studiul aici.
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Brânza care îți îmbunătățește memoria. Compusul din această brânză e secretul unui creier sănătos
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.