Ce să mănânci ca să-ți întărești sistemul imunitar. Pandemia de COVID-19 și sezonul gripei

Ar fi minunat dacă ar exista un singur aliment pe care să-l mănânci și să-ți întărească sistemul imunitar peste noapte. Din păcate, e mai complicat de atât, pentru că sistemul imunitar trebuie hrănit cu o...
Sally Kuzemchak, dietetician american și scriitoare, spune că există o combinație de alimente care „hrănesc” sistemul imunitar și-l întăresc.
„Desigur, nu este atât de simplu. Spălarea mâinilor rămâne cea mai bună apărare împotriva infectării cu viruși, iar somnul este o componentă crucială a unui sistem imunitar puternic. Dar ceea ce mănânci joacă un rol în capacitatea ta de a ține la distanță răcelile și gripa. Deși nu se poate reduce totul la doar unul sau două alimente, substanțele nutritive și alți compuși din dieta zilnică au un impact asupra a cât de slabă sau de puternică este imunitatea ta”, arată ea, într-un editorial pentru WebMd.
Iată câteva obiceiuri alimentare care te pot ajuta să rămâi sănătos în pandemia de COVID-19 și în sezonul gripei:
Mănâncă fructe și legume în fiecare zi: Ele conțin vitamine cheie implicate în buna funcționare a sistemului imunitar. Spre exemplu, vitamina C, pe care o găsești în alimente precum căpșuni, ardei grași, broccoli și citrice, ajută funcționarea celulelor sistemului imunitar, inclusiv fagocitele (cele care „înghit” particule potențial dăunătoare). Vitamina A ajută la menținerea sănătății țesuturilor din gură, intestine și căile respiratorii și se găsește în cartofi dulci, spanac, morcovi și pepene.
Consumați proteine: Dacă aveți un aport prea mic de proteine din alimentația zilnică, asta vă poate slăbi sistemul imunitar. Alimentele bogate în proteine furnizează aminoacizii de care aveți nevoie pentru a construi proteine esențiale în organism, inclusiv anticorpi. Alimentele de origine animală, precum carnea de vită și carnea de porc conțin, de asemenea, zinc, un mineral pe care corpul organismul îl folosește pentru a produce celule T. Zinc găsiți și în caju și năut.
Consumați alimente fermentate: acestea conțin în mod natural bacterii bune pentru microbiomul din intestin. Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul, varza murată, castraveții și gogoșarii murați, ajută bacteriile „bune” să crească și să se înmulțească în intestin, lăsând mai puțin spațiu pentru cele dăunătoare.
Condimentați-vă alimentele: Condimente precum usturoiul, ghimbirul, pătrunjelul, oregano-ul sau scorțișoara au destul de multe studii în spate care arată că au capacități interesante anti-microbiene, antiinflamatoare și antioxidante. Nu sunt leac magic, dar adăugate în mâncare dau aromă alimentelor și adaugă în dietă acei compuși benefici pe care îi conțin.
-
-
6 simptome care indică perioada fertilă și ovulația12.09.2025, 12:32
-
-
7 lucruri de știut despre Hepatita A. Un gest simplu distruge virusul!12.09.2025, 10:47
-
De ce e vital să adormi înainte de miezul nopții11.09.2025, 23:45
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
De ce avem nevoie de vitamina D și calciu pentru oase puternice. Ce se întâmplă cu oasele tale când atingi aportul zilnic recomandat
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Cum scap de pofta de dulce
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Vegan, vegetarian sau omnivor: care dietă îți protejează microbiomul. O alegere care îți poate schimba sănătatea
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?