Ce se întâmplă în creier atunci când manânci zahăr

Ne plac dulciurile. Însă excesul de zahăr din dietele noastre poate duce la creșterea în greutate și obezitate, diabet zaharat tip 2 și deteriorare dentară. Știm că nu ar trebui să mâncăm...
"Cercetările mele se concentrează asupra modului în care dietele „obezogene" sau care produc obezitatea, schimbă creierul. Vreau să înțeleg cum ceea ce mâncăm ne alterează comportamentul și dacă schimbările creierului pot fi atenuate de alți factori de stil de viață.
Corpul tău folosește zahăr - glucoza pentru a fi mai precis. Glucoza provine din cuvântul grecesc glukos care înseamnă dulce. Glucoza alimentează celulele care alcătuiesc corpul nostru - inclusiv celulele creierului (neuroni)", spune nutriționistul Amy Reichelt pentru LiveScience.
Dopamina „lovește" din consumul de zahăr
Pe o bază evolutivă, strămoșii noștri primitivi au fost înșelători. Alimentele zaharoase sunt surse excelente de energie, așa că am evoluat pentru a găsi alimente dulci deosebit de plăcute. Alimentele cu gusturi neplăcute, amare și acre pot fi necoapte, otrăvitoare sau putrezesc - cauzând boli.
Așadar, pentru a ne maximiza supraviețuirea ca specie, avem un sistem în creier care ne face să alegem alimente dulci, deoarece sunt o mare sursă de energie pentru a ne alimenta corpul.
Atunci când mâncăm alimente dulci sistemul de recompensare a creierului - numit sistem dopamin mesolimbic - se activează. Dopamina este un produs chimic cerebral eliberat de neuroni și poate semnala că un eveniment a fost pozitiv. Când sistemul de recompensă se declanșează, întărește comportamentele - făcând mai probabil ca noi să desfășurăm din nou aceste acțiuni.
Dopamina din consumul de zahăr promovează învățarea rapidă pentru a găsi în mod preferențial mai multe dintre aceste alimente.
Mediul nostru de astăzi este abundent cu alimente dulci, bogate în energie. Din păcate, creierul nostru este încă foarte asemănător funcțional cu al strămoșilor noștri și îi place foarte mult zahărul.
Deci, ce se întâmplă în creier atunci când consumăm excesiv zahăr?
Creierul se remodelează și se reface continuu printr-un proces numit neuroplasticitate. Această reamblare poate avea loc în sistemul de recompense. Activarea repetată a căii de recompensare prin medicamente sau consumul de multe alimente zaharoase determină creierul să se adapteze la stimularea frecventă, ceea ce duce la un fel de toleranță.
În cazul alimentelor dulci, acest lucru înseamnă că trebuie să mâncăm mai mult pentru a obține aceeași senzație de satisfacție - o caracteristică clasică a dependenței.
Dependența de alimente este un subiect controversat în rândul oamenilor de știință și al clinicienilor. Deși este adevărat că poți deveni fizic dependent de anumite medicamente, este dezbătut dacă poți fi dependent de mâncare atunci când ai nevoie pentru supraviețuirea de bază.
Creierul vrea zahăr, apoi mai mult zahăr
Indiferent de nevoia noastră de hrană pentru a ne alimenta corpul, multe persoane experimentează pofte alimentare, în special atunci când sunt stresați, flămânzi sau pur și simplu văd prăjituri într-o cafenea.
Pentru a rezista poftelor, trebuie să inhibăm răspunsul nostru natural pentru a ne dedica acestor alimente gustoase. O rețea de neuroni inhibitori este esențială pentru controlul comportamentului. Acești neuroni sunt concentrați în cortexul prefrontal - o zonă cheie a creierului implicată în luarea deciziilor, controlul impulsurilor și întârzierea satisfacției.
Neuronii inhibitori sunt ca frânele creierului și eliberează GABA chimice. Cercetările pe șobolani au arătat că consumul dietelor cu conținut ridicat de zahăr poate modifica neuronii inhibitori. Șobolanii alimentați cu zahăr au fost, de asemenea, mai puțin capabili să își controleze comportamentul și să ia decizii.
Este important de demonstrat că ceea ce mâncăm poate influența capacitatea noastră de a rezista ispitelor și poate sta la baza motivului pentru care schimbările în dietă sunt atât de dificile pentru oameni.
Un studiu recent a cerut oamenilor să evalueze cât de mult doresc să mănânce alimente bogate în calorii, când simțeau foame față de când mâncaseră recent. Oamenii care au mâncat în mod regulat o dietă bogată în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr și-au evaluat poftele pentru mâncarea gustărilor, chiar și atunci când nu le era foame.
Acest lucru sugerează că un consum regulat de alimente bogate în zahăr ar putea amplifica poftele - creând un cerc vicios de a dori tot mai multe din aceste alimente.
Zahărul poate perturba formarea memoriei
O altă zonă a creierului afectată de dietele bogate în zahăr este hipocampul - un centru cheie de memorie.
Cercetările arată că șobolanii care mănâncă diete cu conținut ridicat de zahăr au fost mai puțin capabili să-și amintească dacă mai înainte au văzut obiecte în anumite locații.
Modificările induse de zahăr în hipocamp au fost atât o reducere a neuronilor nou-născuți, care sunt vitale pentru codificarea amintirilor, cât și o creștere a substanțelor chimice legate de inflamație.
Cum să îți protejezi creierul de zahăr?
Organizația Mondială a Sănătății recomandă să limităm aportul de zaharuri adăugate la cinci la sută din aportul nostru zilnic de calorii, care este de 25g (șase lingurițe).
Având în vedere media adultului canadian consumă 85g (20 lingurițe) de zahăr pe zi, aceasta este o schimbare importantă a dietei pentru mulți.
Important, capacitățile de neuroplasticitate ale creierului îi permit să se reseteze într-o măsură în urma reducerii zahărului alimentar, iar exercițiile fizice pot mări acest proces. Alimentele bogate în grăsimi omega-3 (găsite în uleiul de pește, nuci și semințe) sunt, de asemenea, neuroprotectoare și pot stimula substanțele chimice ale creierului necesare formării de noi neuroni.
Cu toate că nu este ușor să schimbi obiceiurile, cum ar fi mereu să mănânci desert sau să-ți faci cafeaua dublă, creierul tău îți va mulțumi că ai făcut pași pozitivi.
Primul pas este adesea cel mai greu. Aceste modificări ale dietei pot fi adesea mai ușoare pe parcurs.
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
-
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Apa detoxifiantă după sărbători. Curăță ficatul și topește grăsimea. Multe femei adoră această rețetă
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.