Condimentul antiinflamator care luptă cu cancerul, diabetul și artita

Studiile arată că turmericul, un condiment indian, a scăzut markerii inflamatori legați de afecțiuni precum artrita, diabetul, cancer și multe altele.
Turmericul, condimentul galben care se găsește în mod obișnuit în bucătăria indiană este recunoscut științific pentru puterile sale antiinflamatorii.
Curcumina, un pigment galben de la Curcuma longa, este o componentă majoră a turmericului și este folosită în mod obișnuit pe post de condiment și ca agent de colorare a alimentelor. Este, de asemenea, utilizat în cosmetice și în unele preparate medicale. Proprietățile terapeutice preventive ale curcuminei au fost, de asemenea, considerate a fi asociate cu proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Deoarece se consideră că peroxidarea mediată de radicalii liberi a lipidelor membranare și deteriorarea oxidativă a ADN-ului și proteinelor sunt asociate cu o varietate de complicații patologice cronice, cum ar fi cancerul, ateroscleroza și bolile neurodegenerative, se consideră că acest condiment joacă un rol esențial împotriva acestor patologice. condiţii.
Cum funcționează
Potrivit studiului, efectul antiinflamator al curcuminei este mediat de capacitatea sa de a inhiba ciclooxigenaza-2 (COX-2), lipoxigenază (LOX) și oxida sintază inductibilă (iNOS). COX-2, LOX și iNOS sunt enzime importante care mediază procesele inflamatorii.
"Reglarea incorectă a COX-2 și / sau iNOS a fost asociată cu fiziopatologia anumitor tipuri de cancer uman, precum și cu tulburări inflamatorii. Deoarece inflamația este strâns legată de promovarea tumorii, curcumina, cu proprietatea sa antiinflamatoare puternică, este de așteptat să exercite efecte chemopreventive asupra carcinogenezei. Prin urmare, ultimele decenii au fost martorii unor cercetări intense dedicate proprietăților antioxidante și antiinflamatorii ale curcuminei", se arată în studiu.
Studiul integral, aici.
-
Semne timpurii de infarct pe care mulți le ignoră18.09.2025, 22:35
-
-
-
10 boli care nu dor, dar pot fi fatale18.09.2025, 18:09
-
S-a înființat Federaţia Patronală a Farmaciilor din România18.09.2025, 15:52
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Dieta vegetariană: risc mai scăzut de diabet și cancer. Ce trebuie să știi înainte să renunți la carne
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
Alimentele care îți cresc imunitatea. Te țin departe de răceli și alte boli
Alimentele care îți sprijină apărarea naturală a organismului. Ce rol joacă alimentele în stimularea sistemului imunitar.
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Dieta Paleo topește zeci de kilograme, reduce inflamația din corp, reglează hormonii. De ce o adoră multe femei
Ce se întâmplă dacă mănânci puiul cu tot cu piele? Adevărul te va surprinde
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Ai fost mințit! Acest aliment pe care îl consumi zilnic îți face mai mult rău decât zahărul
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Cum să slăbești fără dietă. Trucul simplu care funcționează mereu
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!