Consumul de pește poate reduce riscul de cancer. Secretul japonez al longevității
Includerea de pești mici întregi în dietă poate reduce semnificativ riscul de mortalitate și deces prin cancer.
Cercetările efectuate la Școala de Medicină a Universității Nagoya din Japonia au descoperit că consumul de pește mic întreg poate reduce riscul de mortalitate din toate cauzele și de cancer la femeile japoneze. Studii anterioare au asociat o dietă sănătoasă, cum ar fi dieta mediteraneană, cu un risc mai mic de mortalitate prin cancer.
În schimb, o dietă nesănătoasă bogată în zahăr, sare și alimente ultraprocesate poate crește riscul de mortalitate prin cancer. Studiul sugerează că consumul de pește mic întreg poate reduce riscul de deces prin cancer sau din orice altă cauză la femeile japoneze. Această constatare este susținută de studii anterioare care leagă o dietă sănătoasă de un risc mai mic de mortalitate prin cancer.
Reducerea mortalității cauzate de cancer
Studiul efectuat în Japonia a constatat că consumul de pește mic întreg a redus semnificativ rata mortalității prin cancer. Cercetătorii au analizat datele chestionarului de frecvență alimentară de la peste 80.000 de participanți cu vârste cuprinse între 35 și 69 de ani. Pe parcursul unei medii de nouă ani, aproximativ 2.400 de participanți au murit, 60% dintre aceștia fiind atribuiți cancerului.
Studiul a constatat o reducere semnificativă a deceselor cauzate de toate cauzele și a celor cauzate de cancer în rândul participantelor care consumau în mod obișnuit pește mic întreg. Atunci când s-a luat în considerare obiceiurile legate de stilul de viață, cum ar fi fumatul și consumul de alcool, studiul a constatat că participantele de sex feminin care mâncau frecvent pește mic aveau mai puține șanse de a muri din orice cauză.
De ce pești mici?
Cercetătorii au descoperit că practica obișnuită din Japonia de a mânca pești mici (cum ar fi stavridul mic, peștele alb, somnul japonez și sardinele), întregi, include organele, oasele și capul.
Peștii mici au fost legați de rezultate mai bune pentru sănătate, inclusiv de riscurile de mortalitate, și sunt în general sustenabili datorită nivelurilor mai scăzute de mercur. Peștii mici sunt, de asemenea, o componentă a dietelor tradiționale japoneze și mediteraneene, care sunt cunoscute pentru longevitatea lor.
Chinatsu Kasahara, un student absolvent al Școlii de Medicină a Universității Nagoya, este interesat de efectul consumului de pește mic asupra rezultatelor în materie de sănătate. Peștii mici sunt, de asemenea, considerați sustenabili datorită nivelurilor lor mai scăzute de mercur toxic în comparație cu peștii mai mari.

Foto: Freepik
Beneficii
Peștii mici sunt o sursă sănătoasă de proteine și o sursă bogată de nutrienți esențiali și protectori, inclusiv acizi grași omega-3 și micronutrienți precum calciu, vitamina A, fier, zinc și vitamina B12. Cercetările au demonstrat în mod constant că peștele oferă beneficii pentru sănătate, inclusiv nutrienți esențiali și protectori, grăsimi sănătoase, calciu și alte vitamine și minerale.
Peștii mici sunt adesea asociați cu alte alimente care le completează beneficiile pentru sănătate, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Sunt mai delicați și, în mod natural, au porțiuni controlate, ceea ce îi face potriviți pentru a mânca mai lent și a savura mușcăturile.
Acest studiu se adaugă la dovezile existente cu privire la consumul de pește și mortalitatea prin cancer, studiile anterioare arătând un risc redus de cancere gastrointestinale și beneficii potențiale pentru supraviețuitorii de cancer cu diete bogate în pește gras.
Molly Rapozo, dietetician nutriționist înregistrat și educator senior în domeniul nutriției și sănătății la Pacific Neuroscience Institute, subliniază importanța acestei cercetări, deoarece ceea ce mâncăm are un impact semnificativ asupra bolilor cronice.
Modificările stilului de viață, cum ar fi alegerile alimentare, pot scădea riscul de deces prematur și de invaliditate, iar strategiile alimentare bazate pe dovezi oferă o abordare practică pentru reducerea poverii bolilor cronice, inclusiv a cancerului, și pentru îmbunătățirea longevității.
Importanța dietei în lupta împotriva cancerului
Un studiu realizat de Anton Bilchik, oncolog chirurg și director al Programului gastrointestinal și hepatobiliar de la Providence Saint John's Cancer Institute, sugerează că peștii mici, întregi pot oferi factori de protecție împotriva dezvoltării cancerului.
Cu toate acestea, studiul este încă la început în ceea ce privește înțelegerea substanțelor chimice anticancerigene, a vitaminelor și a compușilor din peștele întreg. Bilchik subliniază importanța cercetătorilor de a găsi noi modalități de a proteja organismul împotriva cancerului, inclusiv prin intermediul dietei. Oncologul explică faptul că cauzele obișnuite ale apariției precoce a cancerului, cum ar fi cancerul colorectal, nu sunt frecvent întâlnite la acești tineri.
Singurul factor potențial de legătură cu cancerul cu debut precoce este dieta la o vârstă fragedă, indiferent dacă indivizii consumă alimente procesate sau sunt expuși la factori de mediu care pot influența cancerul la o vârstă fragedă. Anton Bilchik subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine de ce atât de mulți tineri sunt diagnosticați cu cancere, în special cu cancer colorectal.
Cum poți să adaugi pești mici în dieta ta
Peștii mici, cum ar fi sardinele, macroul, anșoa, somonul și heringul, reprezintă o practică alimentară populară în Japonia, dar nu și în SUA sau Europa. Monique Richard, dietetician nutriționist înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight. recomandă adăugarea a 20 de grame de pește sau a patru-cinci pești mici în diverse feluri de mâncare, cum ar fi pâinea prăjită integrală, salate, împăturită în cereale integrale precum hrișcă, orez cu bob lung sau brun, sau quinoa, supe de legume, tocănițe, paste făinoase, sau piureuri sub formă de tartine sau pateuri.
SMASH, sau sardine, macrou, anșoa, somon și hering, are un conținut mai scăzut de mercur, metale grele și alți contaminanți și este versatil, gustos și ușor de procurat.
-
-
Creierul este "preconfigurat" pentru a gândi și a înțelege lumea26.11.2025, 21:25
-
Tatuajele pot slăbi sistemul imunitar, arată un studiu elvețian26.11.2025, 21:17
-
Tinctura de propolis: beneficii și reacții adverse26.11.2025, 20:08
-
Cancer pulmonar la femei: semnul dat de respirație26.11.2025, 19:17
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
