Cum ar trebui să mănânci ouăle. Dr. Mihail Pautov: Cu toții ar trebui să facem asta. Atunci au cele mai multe beneficii
Ouăle reprezintă un aliment extrem de nutritiv, oferind o gamă largă de vitamine, minerale și proteine esențiale, având multiple beneficii pentru sănătate.
Ouăle sunt un aliment extrem de hrănitor, care conține toate substanțele nutritive necesare pentru ca o singură celulă să se transforme într-un pui de găină. Un singur ou mare fiert conține 8% din valoarea zilnică de vitamina A, 6% din valoarea zilnică de acid folic, 14% din valoarea zilnică de acid pantotenic, 23% din valoarea zilnică de vitamina B12, 20% din valoarea zilnică de riboflavină, 7% din valoarea zilnică de fosfor și 28% din valoarea zilnică de seleniu.
Ouăle conțin, de asemenea, vitamina D, E, B6, calciu și zinc. Sunt alimentul perfect, conținând aproape toți nutrienții necesari. ouăle de pășune sau cele îmbogățite cu omega-3 sunt și mai dense în nutrienți, cu cantități mai mari de grăsimi omega-3 și de vitamina A și E.
Sursă de proteine de calitate
Ouăle sunt o sursă bogată de proteine de calitate, esențiale pentru rezistența musculară și repararea țesuturilor. Fiecare ou conține aproximativ 6,3 grame de proteine, inclusiv toți cei nouă aminoacizi esențiali.
Această proteină de înaltă calitate este crucială pentru creșterea, recuperarea și întreținerea eficientă a mușchilor. Spre deosebire de alte alimente cu un conținut proporțional de proteine, ouăle oferă cea mai bună calitate și biodisponibilitate a proteinelor, ceea ce le face un adaos valoros pentru orice dietă.
"Beneficiile cele mai mari sunt atunci când mâncăm oul întreg. În toate studiile arată avantaje clare față de consumul doar de proteine din albuș cu toate că și acelea sunt super de calitate și sunt o sursă bună de proteine", a menționat Dr. Mihail Pautov într-o postare pe pagina sa de Instagram.
"Totuși are sens să îți faci ceea ce își fac foarte mulți culturiștii și fac de exemplu o omletă din 3 ouă peste care adaugă 3 sau 4 albușuri, pentru a crește nivelul de proteine pe care le mănâncă și în general noi cu toții ar trebui să mâncăm mai multe proteine. Atenție, referitor la proteine un ou are medie și 6 g de proteine și undeva la 40% din proteine sunt în albuș undeva la 60% din proteine sunt în gălbenuș. Proteine din albuș par să fie super de calitate", continuă Dr. Pautov
"Sunt câteva studii care arată digerabilitatea și absorbția de proteine din zer de lapte comparativ cu proteinele din albușul de ou și dacă a zer de lapte este undeva la 70% proteinele din albușul de ou depășesc 90% iar aminoacizii care sunt conținuți în albușuri de ou pare să fie fix aceia care stimulează sinteza de fibre musculare sinteza de proteine din fibre musculare și pare să fie cea mai bună sursă de proteină pentru cineva care vrea să pună masă musculară", a încheiat Dr. Mihail Pautov.

Foto: Freepik @weyo
Conțin colină
Colina, un nutrient crucial, adesea trecut cu vederea, este esențială pentru construirea membranei celulare și pentru semnalizarea creierului. Este adesea grupată cu vitaminele B. Deficiența de colină este rară la persoanele sănătoase, deoarece organismul o produce.
Ouăle întregi sunt o sursă bună de colină, un singur ou conținând peste 100 mg. Colina este esențială pentru construirea membranelor celulare și producerea de molecule de semnalizare.
Nu afectează negativ colesterolul din sânge
Ouăle sunt bogate în colesterol, un singur ou conținând 186 mg. Cu toate acestea, este posibil ca dieta să nu aibă neapărat un impact asupra nivelului de colesterol din sânge sau asupra riscului de boli de inimă. Ficatul produce zilnic cantități mari de colesterol, iar atunci când se consumă mai mult colesterol, acesta îl poate regla producând mai puțin, potrivit VeryWellFit.
Răspunsul la consumul de ouă variază de la o persoană la alta, 70% dintre oameni nu cresc colesterolul din sânge sau o fac ușor, iar 30% din populație înregistrează o creștere mare. Este posibil ca persoanele cu tulburări genetice sau purtătorii unei variante genetice numite APOE4 să trebuiască să ia în considerare consumul de ouă cu moderație.
Ouăle sunt bogate în lipoproteine cu densitate mare (HDL), care este cunoscut ca fiind colesterolul "bun". Persoanele cu niveluri mai ridicate de HDL au un risc mai mic de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme de sănătate. Consumul a 1-3 ouă zilnic, timp de patru săptămâni, poate crește nivelul HDL cu 6-13% la adulții tineri și sănătoși.
Conțin luteină și zeaxantină
Îmbătrânirea determină înrăutățirea vederii, iar alimentele bogate în nutrienți, precum luteina și zeaxantina, pot contribui la contracararea proceselor degenerative. Consumul acestor antioxidanți poate reduce riscul de cataractă și degenerescență maculară, afecțiuni oculare comune. Gălbenușurile de ou sunt bogate atât în luteină, cât și în zeaxantină, studiile arătând că un consum zilnic al unui ou poate crește nivelul de luteină și zeaxantină în sânge cu 26% și 38% la adulții în vârstă.
În plus, ouăle sunt bogate în vitamina A, care este cea mai frecventă cauză de orbire la nivel mondial. Consumul acestor nutrienți poate ajuta la prevenirea tulburărilor oculare, cum ar fi cataracta și degenerarea maculară.
Proteine de înaltă calitate, cu toți aminoacizii esențiali în raporturile corecte
Proteinele sunt esențiale pentru organismul uman, servind ca elemente constitutive pentru diferite țesuturi și molecule. În prezent, cantitățile recomandate pot fi prea mici, iar ouăle sunt o sursă excelentă de proteine. Un singur ou mare conține șase grame de proteine, iar acestea conțin toți aminoacizii esențiali în proporțiile potrivite. Consumul unei cantități suficiente de proteine poate ajuta la pierderea în greutate, la creșterea masei musculare, la scăderea tensiunii arteriale și la optimizarea sănătății oaselor.
-
-
-
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
EXCLUSIV 6 greșeli frecvente din Postul Crăciunului. Dr. Lygia Alexandrescu vine cu sfaturi
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Crezi că berea fără gluten e sigură? Studiul care dă peste cap tot ce știai
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ce alimente ultraprocesate pot fi bune pentru sănătate
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum scap de pofta de dulce
EXCLUSIV Postul Crăciunului: Cum să-l ții corect, cine trebuie să evite și cum te ajută să slăbești
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
