Deficitul de vitamina B12: ce este anemia pernicioasă și de ce este periculoasă

În timp ce unele deficiențe de B12 sunt cauzate de dietă, cel mai frecvent motiv pentru nivelurile scăzute de B12 la nivel mondial este o tulburare autoimună numită Anemie pernicioasă. Aceasta este o formă c...
Cu toate acestea, deoarece simptomele afecțiunii arată de obicei ca alte afecțiuni comune, este adesea diagnosticat greșit ca depresie sau anxietate. Nu numai că afecțiunea provoacă stres fizic, stigmatul de a trăi cu această afecțiune cronică poate provoca, de asemenea, un prejudiciu psihologic grav, așa cum am arătat în cercetările mele, notează The Conversation.
Se estimează că 6% dintre persoanele din SUA și Marea Britanie suferă de deficiență de vitamina B12. Condiția este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății drept o problemă globală de sănătate care ar putea afecta milioane de vieți. Deficitul de B12 este caracterizat de obicei prin simptome precum oboseală extremă, lipsa de energie, slăbiciune musculară și chiar probleme cu memoria. Nu numai că, dar poate provoca o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi leziuni ale nervilor ireversibile, anxietate sau depresie sau tulburări care afectează coordonarea, echilibrul și vorbirea.
Vitamina B12 - cunoscută și sub denumirea de cobalamină - este o vitamină solubilă în apă care se găsește în subprodusele animale, cum ar fi carnea, peștele și lactatele. Alte surse includ cereale fortificate, pâine și lapte de plante. Persoanele care nu consumă regulat produse de origine animală riscă să devină deficiente în B12. Pentru a reduce acest risc, veganilor li se recomandă să consume cel puțin trei micrograme de B12 zilnic prin alimente fortificate sau să ia un supliment regulat de B12.
Cu toate acestea, majoritatea nivelurilor scăzute de B12 sunt cauzate mai mult de anemia pernicioasă. Starea face dificilă procesarea oamenilor de vitamina B12, deoarece sistemul imunitar are impact asupra funcționării celulelor parietale importante din stomac. Aceste celule produc o proteină numită „factor intrinsec", care este esențială pentru absorbția de vitamine. Persoanele cu anemie pernicioasă vor produce un anticorp împotriva factorului intrinsec care distruge orice factor intrinsec care a fost produs. Și, astfel, fără ca un factor intrinsec să se lege de alimente, ei nu sunt în măsură să extragă niciun B12. Fără B12, organismul nu este capabil să producă suficiente globule roșii sănătoase. Starea poate fi cauzată și de o căptușeală a stomacului slăbit. Acest lucru se poate întâmpla din cauza gastritei atrofice, a unei inflamații cronice în stomac, care în cele din urmă slăbește mucoasa.
-
Ce a găsit Alexandru Rogobete într-un spital din România12.10.2025, 18:49
-
Operațiile de cancer, impact asupra imunității12.10.2025, 16:36
-
-
Alexandru Rogobete, anunț important despre analizele medicale12.10.2025, 14:01
-
Otrava pe care o conțin rujurile. Ce trebuie să știi12.10.2025, 12:29
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Ce se întâmplă dacă NU mănânci fast food 7 zile. Efectele sunt bruște și reale
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Dieta antiinflamatoare: alimentele care reduc riscul de boli inflamatorii. Rolul dietei în controlul inflamației din corp
Slăbești de două ori mai mult cu alimente minim procesate
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Cum se bea ceaiul corect. Reguli de aur pentru o ceașcă perfectă de fiecare dată
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Slăbești fără să-ți dai seama: 5 trucuri psihologice care păcălesc creierul
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Ora la care mănânci, impact asupra kilogramelor
Sucurile verzi: detox real sau doar marketing?
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Detox cu supă de oase: dietă minune sau minciună virală?
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?