Dieta vegană. Deficiențele nutriționale care distrug pielea
Vegetarienii și veganii, care elimină toate proteine de origine animală și produsele lactate din dietă, riscă se dezvolte anumite deficiențe nutriționale, în special de vitamina B-12, zinc și...
Proteinele de origine animală și produsele lactate sunt cele mai bune surse de B-12, zinc și fier. Veganii care iau suplimente sau își planifică dietele cu atenție nu au motive de îngrijorare.
Deficiențele de vitamine și minerale pot cauza mai multe tipuri de probleme ale pielii.
Vitamina B-12
Ecistă puține surse de vitamina B-12 în dieta vegană în afara drojdiei de bere sau a cerealelor fortificate. Suplimentele pot furniza, de asemenea, un aport adecvat de B-12. Potrivit unui studiu din 2008, manifestările cutanate ale deficienței de B-12 includ glossita, limbă umflată și cu aspect sticlos, dureri ale gurii, în special stomatită, fisuri în colțurile gurii, hiperpigmentare a pielii și vitiligo, o afecțiune care provoacă pierderea pigmentării în zonele pielii.
Fier
Fierul din plante, numit fier non-heme, nu se absoarbe la fel de bine ca fierul obținut obținut din carne(fier heme). Veganii care nu includ plante bogate în fier în dieta lor ar putea dezvolta deficiență de fier. Deși procentul de vegani cu anemie nu este mai mare decât cel al populației generale, veganii au depozite mai mici de fier, potrivit Vegetarian Resource. Manifestările cutanate ale deficienței de fier includ unghiile în formă de lingură(curbate), liniile albe verticale la nivelul unghiilor și fisuri ale limbii și ale gurii similare cu cele observate în deficiența de B-12.
Zinc
Deși zincul mineral se găsește în mod natural în unele nuci și fasole, carnea roșie și păsările de curte furnizează cea mai mare parte a zincului, potrivit Office of Supplements Dietary. Un vegan care nu mănâncă o dietă variată poate să nu obțină zincul de care are nevoie. Deficitul de zinc poate provoca erupții cutanate, căderea părului și vindecarea întârziată a rănilor.
-
Cele 5 tipuri de somn. Ce spune felul în care dormi despre sănătate21.12.2025, 21:34
-
Schimbări majore în diagnosticul hipertensiunii arteriale21.12.2025, 20:55
-
Mitul celor 10.000 de pași pe zi, demontat de cercetări științifice21.12.2025, 19:22
-
-
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar21.12.2025, 17:35
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Bărbați vs. femei: cine ar trebui să mănânce mai mulți carbohidrați dimineața. Alegerea corectă, bazată pe știință
De ce să mănânci un măr verde pe zi. 6 beneficii dovedite științific
6 motive să mănânci un măr verde pe zi. Beneficiile te vor surprinde.
Un aliment surprinzător ajută somnul. Îmbunătățește biomarkerii ce au impact direct asupra somnului
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Dieta care arde grăsimea rapid. La ce trebuie să renunți pentru a scăpa rapid de kilogramele nedorite
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Cum să slăbești cu ciorbă. Mihaela Bilic dezvăluie trucul: Nimic nu satură mai bine! E ieftină, umple stomacul
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Alcoolul după 40–50 de ani: ce se schimbă în organism și ce riscuri apar
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Greșeala care distruge nutrienții din broccoli. Cum să gătești broccoli pentru beneficii maxime
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Tot ce trebuie să știi despre semințele de chia. 5 beneficii dacă le consumi zilnic
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
