Dieta vegetariană și riscurile asupra femeii însărcinate. Medic: Aportul de minerale este afectat
Dieta vegetariană are o serie de riscuri pentru câteva categorii de persoane, cele mai vizate fiind femeile însărcinate.
Dieta vegetariană vine ”la pachet” cu beneficii, dar și cu riscuri pentru sănătate. Mai mult, această formă de alimentație nu se recomadă copiilor și adolescenților, dar mai ales femeilor însărcinate, din cauza deficitului de nutrienți ce pot pune în pericol sănătatea fătului.
Proteinele sunt formate din aminoacizi, ”cărămizi perfecte” pe care le găsim doar în carne, ouă, brânzeturi, în timp ce proteinele din vegetale nu acoperă necesarul de aminoacizi.
Pentru a preveni carența este, însă, obligatorie asocierea dintre cereale și leguminoase, fasole boabe, mazăre, linte sau năut, în aceeași masă sau în mese diferite.
”Aportul de minerale, mai ales fier, calciu și zinc, va fi afectat de o dietă vegană. Mineralele de origine vegetală au bio-eficiență scăzută, prezența de fitați și oxalați le împiedică absorbția.
Fierul hemic, de origine animală, este de patru ori mai eficient decât fierul non-hemic din vegetale.
Zincul se găsește și el, mai ales în carne, iar consumul crescut de soia afectează grav absorbția zincului”, a explicat Mihaela Bilic, în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV.
Astfel, dieta vegetariană crește riscul de anemie prin deficit de vitamina B12, vitamină care se găsește exclusiv în carne, lapte și ouă.
Iar deficitul are efecte neurologice, în plus, ”carența de vitamina D apare doar în dieta vegană, vegetarienii care consumă ouă și lactate nu au acest risc.
Aportul de acizi grași esențiali Omega 3 este dificil de acoperit dacă nu consumăm pește, carne și ouă.
Există Omega 3 în semințele de in, însă eficiența lui este foarte scăzută. Nu mai avem enzimele necesare absorbției lui din vegetale”, mai spune nutriționistul Mihaela Bilic.
De altfel, mai susține medicul, în cazul femeilor însărcinate, o dietă vegană nu poate asigura evoluția optimă a sarcinii. Carența de acizi grași Omega 3 și vitamina B12 poate duce la un retard în dezvoltarea fizică și intelectuală a fătului.
”Nici la copii sau adolescenți nu se recomandă eliminarea produselor de origine animală. O lipsă de vitamina D, vitamina B12 sau calciu afectează definitiv dezvoltarea sistemului osos și a creierului.”
Echilibrul, diversitatea și moderația sunt cele trei elemente care duc la o viață sănătoasă. Mai multe vegetale, dar fără a renunța la alimentele de origine animală.
Ce se întâmplă când mănânci RUCOLA sau SPANAC. Hâncu, despre beneficiile legumelor VERZI
Legumele verzi nu sunt bune doar pentru asezonat un fel de mâncare, ci pot să fie parte integrantă din aceasta. Așa cum se poate întâmpla, de exemplu, cu o legătură de pătrunjel, ce se poate transforma cu ușurință în componenta unei salate pline de vitamine și culoare.
Nutriționistul Anca Hâncu a prezentat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1 câteva dintre beneficiile legumelor verzi, iar pentru exemplificare a și gătit două salate, pe cât de simple, pe atât de apetisante.
”Pătrunjelul are beneficii pentru sănătatea vasculară pentru că fluidifică sângele și previne astfel accidentele vasculare cerebrale și alte boli cardiovasculare. Dar este și un detoxifiant natural.
Are o combinație de vitamine, minerale și antioxidanți care îi dau aceste proprietăți, echilibrează și hormonal, mai ales pentru femei, după menopauză.
Are și efect antiinflamator, deci este bun și în reumatism. 100 de grame depășesc necesarul de vitamina C zilnic.
Spanacul, în varianta baby (tânăr), este un booster pentru imunitate. Menține sănătatea inimii, dar are rol și în protejarea văzului, protejează împotriva apariției cataractei prin conținutul de zeaxantină și luteină. Previne și anemia prin conținutul ridicat de fier. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Dietele, interzise în cazul copiilor. Efecte grave asupra dezvoltării lor
-
-
Hipertensiunea lovește tot mai devreme. Medicii, avertisment05.11.2025, 18:41
-
-
-
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Antioxidanții explicați în termeni simpli. De ce sunt esențiali în lupta împotriva radicalilor liberi
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Alimentele pe bază de insecte, studiate. Cât de sănătoase sunt, de fapt
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimente care îți curăță ficatul în 3 zile
Băutura minune cu oțet și chia pe stomacul gol. Lygia Alexandrescu avertizează: Împreună produc variații de tensiune
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Cât de mult vei trăi, de fapt? Nu genele decid, ci alegerile tale zilnice! Detaliul despre longevitate care te va surprinde
Alimentele care nu trebuie să-ți lipsească iarna. Ce să mănânci pentru o imunitate de fier
Ce este dieta 5:2 și cum slăbești fără să te înfometezi. Beneficii pentru corp și minte
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Legătura dintre alimentație și durere. Cum o dietă echilibrată luptă împotriva durerii cronice
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Nutriția post-antrenament: ce alimente accelerează recuperarea? Importanța mâncării corecte pentru regenerarea musculară
Obezitatea infantilă: cauze și soluții pentru părinți. Prevenție și educație pentru generațiile viitoare
A mâncat un castravete întreg și internetul a explodat. Iată ce s-a întâmplat în corpul lui! Video VIRAL pe TikTok
5 alimente care îți reduc colesterolul fără medicamente
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
