Ce se întâmplă când mănânci RUCOLA sau SPANAC. Hâncu, despre beneficiile legumelor VERZI
Legumele verzi, dar și plantele aromatice, sunt parte importantă dintr-o dietă echilibrată.
Legumele verzi nu sunt bune doar pentru asezonat un fel de mâncare, ci pot să fie parte integrantă din aceasta. Așa cum se poate întâmpla, de exemplu, cu o legătură de pătrunjel, ce se poate transforma cu ușurință în componenta unei salate pline de vitamine și culoare.
Nutriționistul Anca Hâncu a prezentat în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani de la Antena 1 câteva dintre beneficiile legumelor verzi, iar pentru exemplificare a și gătit două salate, pe cât de simple, pe atât de apetisante.
”Pătrunjelul are beneficii pentru sănătatea vasculară pentru că fluidifică sângele și previne astfel accidentele vasculare cerebrale și alte boli cardiovasculare. Dar este și un detoxifiant natural.
Are o combinație de vitamine, minerale și antioxidanți care îi dau aceste proprietăți, echilibrează și hormonal, mai ales pentru femei, după menopauză.
Are și efect antiinflamator, deci este bun și în reumatism. 100 de grame depășesc necesarul de vitamina C zilnic.
Spanacul, în varianta baby (tânăr), este un booster pentru imunitate. Menține sănătatea inimii, dar are rol și în protejarea văzului, protejează împotriva apariției cataractei prin conținutul de zeaxantină și luteină. Previne și anemia prin conținutul ridicat de fier.
Rucola este, din păcate, cea mai puțin plăcută. Are gustul ușor amărui și multă lume se ferește de ea, deși protejează inima. Are un conținut ridicat de sulforafani, ceea ce îl face un detoxifiant natural, și ajută în prevenirea gastritelor”, a spus nutriționistul Anca Hâncu.
Salata cu surprize
Potrivit specialistului, rucola poate fi pusă, în cantități mici, în salate sau chiar pe pizza sau paste. În salată se poate combina cu brânza de capră sau telemea, nuci, iar ca o surpriză pentru papilele gustative, se adaugă și merișoare, pentru gustul acrișor, stafide, pentru gustul dulce, sau câteva boabe de strugure.
”Iată că salata devine cu totul altceva și gustul acela de amărui dispare”, a spus nutriționistul Anca Hâncu.
O altă salată realizată și recomandată de Anca Hâncu este formată din ”salata iceberg, care este deosebit de utilă în menținerea greutății sau în scăderea în greutate, pentru că are un conținut ridicat de apă și de fibre, și astfel vorbim ca de dieta volumetrică, adică avem volum cu foarte puține calorii.
O putem combina cu avocado, ouă fierte, puțin ulei de măsline și ca să surprindem, avem la dispoziție câteva boabe de strugure, merișoare și rodie”, a mai explicat medicul.
Sucul de pătrunjel și lămâie, plusul de vitamina C. Rețeta ideală pentru combaterea ANEMIEI și a altor boli
Pătrunjelul, intrat în gastronomie în urmă cu trei secole, ca plantă aromatică, a fost multă vreme folosit ca plantă medicinală. Cel mai des, decoctul de pătrunjel se folosea ca diuretic, fiind uneori asociat cu fructe de chimion și boabe de ienupăr, potrivit lucrării ”Plante medicinale de la A la Z”.
Fructele de pătrunjel sunt utilizate în afecțiunile renale și ale căilor urinale, în afecțiuni gastrointestinale, dar și ca stimulator al metabolismului.
Acțiunea diuretică puternică, dezvoltată de fructele de pătrunjel, se datorează efectului iritant/stimulant exercitat de uleiul volatil și de flavonoide asupra parenchimului renal. În cazul afecțiunilor gastrointestinale, produsul vegetal se utilizează drept carminativ.
Apiolul și miristicina conținute de semințele de pătrunjel acționează spasmolitic și emenagog (excitant al fibrelor netede ale uterului), acesta fiind și explicația pentru utilizarea în medicina tradițională a fructelor de pătrunjel, iar mai apoi a preparatelor cu apiol, ca avortive.
La fel ca și fructele de pătrunjel, și rădăcinile sunt diuretice, dar acțiunea acestora din urmă este mai slabă. Se indică în afecțiuni ale tractului urinar pentru efectul antidiuretic.
Citește mai departe AICI.
-
-
Alexandru Rogobete, anunț pentru pacienții cu cancer20.11.2025, 19:27
-
-
-
Ce se întâmplă cu salariile din Sănătăte. Alexandru Rogobete, lămuriri20.11.2025, 14:44
Semnele subtile pe piele și gât care pot indica o afecțiune mortală
Ai aceste semne pe piele sau gât? Poți avea o boală mortală fără să știi – 100 de milioane de oameni o ignoră zilnic!
Prediabet și diabet: diferențe, simptome și cum le poți preveni. Fă acest TEST
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Diabetul, inversat. Comutatorul care permite pancreasului să producă insulină
Diabetul poate fi inversat. Astfel, pancreasul poate din nou să producă insulină.
Ce se întâmplă cu glicemia când mănânci carne cu garnitură. Mihaela Bilic explică ce se petrece în corp când le asociezi
Mănânci carne cu garnitură? Ei bine, te-ai gândit vreodată ce se întâmplă când le asociezi?
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
HPH-15, tratamentul inovator pentru diabet. Efecte mai bune decât tratamentul clasic
Evaluarea riscului de cancer hepatic la pacienții cu diabet. Sistem de scor bazat pe random survival forest
E466: aditivul ascuns în alimente care distruge intestinul. Cum ne afectează sănătatea. Reacțiile variază de la o persoană la alta
Noi celule de grăsime explică de ce ne îngrășăm la vârsta mijlocie
De ce îți crește burta după 40 de ani, chiar dacă mănânci sănătos. Nu este vorba de fluctuațiile hormonale.
9 obiceiuri care îți pun digestia în mișcare în 7 zile. Scapi de balonare și disconfort
Durerea nervoasă provocată de diabet: descoperirea care poate duce la un tratament
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Diabetul de tip 3, ce este. Rolul rezistenței la insulină în declinul cognitiv și boala Alzheimer
Acest tip de diabet îl poți avea și nici măcar să nu știi. Îți macină creierul și provoacă Alzheimer.
Orezul cu indice glicemic scăzut, soluție promițătoare pentru gestionarea diabetului
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Uleiul de floarea soarelui, riscuri pentru sănătate. Dr. Ancuța Leonte: Nu-l recomand sub nicio formă. Crește riscul de inflamație
Dieta Yo-Yo, efect negativ asupra rinichilor. Fluctuațiile de greutate, impact în cazul pacienților cu diabet de tip 1
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Nu ignora aceste 5 semne! Ai putea avea prediabet fără să știi. Testul banal care pune diagnosticul
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Medicii, îndemnați să regândească tratamentele pentru diabet. 40% dintre pacienți își pun sănătatea în pericol
Ce este diabetul zaharat și cum îl poți preveni?
EXCLUSIV Diabetul de tip 2, remisiune. Prof. dr. Bogdan Timar: Valorile glicemice sunt normale
Aceasta este metoda pentru a scăpa de diabet fără tratamente medicamentoase. Se reglează glicemia.
Diabetul pe bază de stres: legătura dintre nivelul de cortizol și dificultatea de a menține o glicemie stabilă
Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV Margarina, alimentul nociv. Dr. Lygia Alexandrescu: Total necunoscut organismului. Duce la depuneri de grăsimi pe artere. Crește riscul vascular
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
