Dr. Anca Hâncu: friptură și cârnați, cum le faci dietetice. Sfaturile nutriționistului, Ep.5

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În acest al...
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a oferit EXCLUSIV la DC MEDICAL câteva idei sănătoase cu privire la preparatele de Crăciun, care de obicei sunt ,,foarte grele", încărcate de grăsime sau zahăr, fiind adevărate bombe calorice. Doctorul în medicină a dat mai multe sfaturi gospodinelor, astfel încât aceste produse să fie mai dietetice.
„Friptura de porc poate fi găsită la cuptor, cu o cantitate mică de ulei și cu vin, asta dându-i o savoare deosebită. Cârnații pot fi făcuți tot la cuptor, sau fierți, și mai puțin prăjiți, pentru că nu sunt atât de sănătoși. Au dovedit studii, chiar studiul ORO, efectuat în România, a arătat o prevalență ridicată a obezității și a supraponderii la persoanele care mănâncă prăjeli în cantitate mare", a precizat dr. Anca Hâncu.
Conform datelor studiului ORO, consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21:00; precum și consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă sunt asociate cu obezitatea. La fel, și mesele noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sunt asociate cu creșterea în greutate. Obezitatea afectează 23% dintre bărbați, față de 20.3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbați comparativ cu 24.7% dintre femei.
Combinații fericite
Mesele bogate de sărbători predispun românii la supraalimentație ducând ulterior la diverse probleme de sănătate, de aceea medicii nutriționiști recomandă consumul mâncărurilor cu măsură și combinația preparatelor tradiționale cârnați, caltaboț, lebărul, șorici, jumări, șunculiță, friptură de porc, sarmale cu legume și zarzavaturi, acestea din urmă reprezentând două treimi din farfuria cu mancare.
„Aș recomanda asezonarea preparatelor din carne, din această perioadă, cu salată de sfeclă sau cu legume. Cât se poate, nu neapărat cu cartofi, pentru că avem timp pentru cartofi tot anul. Încercați să aduceți alimente și din grupa legumelor și din grupa salatelor pe lângă toate bunătățile cu carne pe care doriți să le mâncați", a precizat dr. Anca Hâncu.
În ceea ce privește sfecla, folosită drept garnitură pentru mesele de Crăciun, această legumă esteo sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii.
De asemenea, sfecla roșie favorizează digestia, curăță colonul fiind un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei. Mai multe detalii despre beneficiile sfeclei asupra sănătății, puteți citi aici
Află toate detaliile despre preparatele tradiționale dietetice din materialul video de aici
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
3 motive să nu mănânci mult seara. De ce mâncatul târziu poate fi dăunător
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Adevărul despre zahăr: de ce corpul tău chiar NU poate trăi fără el!
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Hidratarea: secretul sănătății la orice vârstă. De ce nevoile de apă cresc odată cu vârsta
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
Băutura care îți oferă mai multă energie decât un energizant: 4 beneficii uriașe
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Mișcarea somatică: cheia relaxării corpului. Secretul eliberării tensiunii musculare
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Tot ce s-a spus până acum despre slăbit este greșit! De ce "mănâncă mai puțin și mișcă-te mai mult" nu ajută
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Gătești cu acest ulei? Hrănește una dintre ele mai agresive forme de cancer
De ce este chefirul atât de sănătos. Beneficiile acestui superaliment și cum să alegi cel mai sănătos chefir
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Ce să mănânci pentru a-ți îmbunătăți sănătatea digestivă după 50 de ani. Alimentele care îți protejează stomacul și flora intestinală
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
De ce să nu mai măcânci pâine albă cu mezeluri, cârnați sau sarmale
Substanța din corp care provoacă cheaguri de sânge. Uite singurul FRUCT care o ține sub control. NU-l mănânci prea des
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.