Ce înseamnă dacă îți e poftă de ceva dulce. Semnul subtil pe care ți-l dă corpul
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. Astăzi ne-a vorbit și...
Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă folosită pe post de legumă în alimentație. Are colesterol zero, dar conține foarte multe vitamine și minerale extrem de bune pentru organism: vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus calciu, fier și magneziu, potasiu și sodiu. Are, însă, și fibre (2,8 g la 100 de g), dar și zahăr natural – 7 g la suta de grame de sfeclă. Așa că nu e de mirare că e considerată legumă-vedetă toamna și iarna.
„Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", arată medicul nutriționist Anca Hâncu, în episodul 4 din rubrica special lansată de Săbători, intitulată Sfaturile nutriționistului.
Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.
„De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai. Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.
Dar cum o mâncăm astfel încât să-i păstrăm toate calitățile? Simplu, spune medicul.
„Lângă un cârnat făcut la cuptor, care este afumat, se poate consuma o salată de sfeclă, bineînțeles făcută cu hrean, pentru că hreanul îi va da gust salatei de sfeclă. Sfecla poate fi crudă și rasă, sau poate fi fiartă, toate acestea reprezentând opțiuni sănătoase pentru o masă de iarnă, pentru o masă de Crăciun, în cadrul stilului de viață sănătos".
Mâine, la ora 11, vă vo oferi un nou episod (al 5-lea) din seria Sfatul Nutriționistului. Până atunci, Episodul 4, cel legat de sfeclă, în puteți urmări în video:
De ce ne e poftă de ceva dulce? Motivul pentru care corpul ne cere ceva bun și dulce.
Tratamentul diabeticilor, schimbat total. Milioane de diabetici vor rămâne fără tratament.
Cafeaua are un impact important asupra colesterolului. Cum trebuie să o prepari pentru a scădea colesterolul "rău".
Cum trebuie, de fapt, să gătești peștele congelat. Detaliul important de care să ții cont.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Acest aliment care se regăsește în aproape orice bucătărie ne omoară cu zile. Duce la infarct și AVC.
Aceste trei semne ale diabetului apar dimineața. Sunt puse adesea pe seama somnului.
Acest simptom banal care apare noaptea poate fi un semn al diabetului. Nu este vorba de urinarea nocturnă.
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Acest aliment scade glicemia și ajută la gestionarea diabetului.
Cercetătorii descoperă noi indicii privind durerea nervoasă provocată de diabet.
Acesta este cel mai simplu mod de a trata diabetul. Medicii iau în considerare aceste valori.
Ce îți spune corpul când poftești la cartofi prăjiți. Semnul te va surprinde.