Dr. Anca Hâncu: sfecla, leguma-vedetă de Sărbători. Sfaturile nutriționistului, Ep.4

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV
Sfecla roșie conține foarte multe vitamine și minerale esențiale  
 pentru organism  FOTO: pexels.com
Sfecla roșie conține foarte multe vitamine și minerale esențiale pentru organism FOTO: pexels.com

EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. Astăzi ne-a vorbit și despre leguma-vedetă de la masa de Crăciun: sfecla. Iată ce nutrienți conține aceasta, în ce afecțiuni este dinicată și cum se prepară:

Sfecla roșie este o plantă cultivată pentru rădăcina sa cărnoasă folosită pe post de legumă în alimentație. Are colesterol zero, dar conține foarte multe vitamine și minerale extrem de bune pentru organism: vitaminele A, C, D, B6 și B12, plus calciu, fier și magneziu, potasiu și sodiu. Are, însă, și fibre (2,8 g la 100 de g), dar și zahăr natural – 7 g la suta de grame de sfeclă. Așa că nu e de mirare că e considerată legumă-vedetă toamna și iarna.

Garnitura cu numeroasă beneficii pentru sănătate

„Ca garnitură pentru mesele de Crăciun, sfecla roșie, fiind o sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii", arată medicul nutriționist Anca Hâncu, în episodul 4 din rubrica special lansată de Săbători, intitulată Sfaturile nutriționistului. 

Acesta, însă, nu este singurul său efect benefic asupra sănătății pe care îl are.

„De asemenea, sfecla roșie aduce și o favorizare a digestiei, prin stimularea drenajului biliar. Apoi, având un conținut ridicat de fibre și un index glicemic mediu, în același timp, va favoriza curățarea colonului fiind un adjuvant în reducerea riscului de cancer. Și nu numai. Aș menționa și faptul că este un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei, prin conținutul mare de fier, de magneziu și de vitamina B6”, arată dr. Anca Hâncu.

Cum o prepari

Dar cum o mâncăm astfel încât să-i păstrăm toate calitățile? Simplu, spune medicul.

„Lângă un cârnat făcut la cuptor, care este afumat, se poate consuma o salată de sfeclă, bineînțeles făcută cu hrean, pentru că hreanul îi va da gust salatei de sfeclă. Sfecla poate fi crudă și rasă, sau poate fi fiartă, toate acestea reprezentând opțiuni sănătoase pentru o masă de iarnă, pentru o masă de Crăciun, în cadrul stilului de viață sănătos".

Mâine, la ora 11, vă vo oferi un nou episod (al 5-lea) din seria Sfatul Nutriționistului. Până atunci, Episodul 4, cel legat de sfeclă, în puteți urmări în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel